Ką reiškia Lietuvių nacionalistų partijos vėliava?

Ką reiškia Lietuvių nacionalistų partijos vėliava?

2019 m. birželio mėn. 23 d., sekmadienį, Kaune, 1941 m. birželio sukilimo minėjimo dalyviai šalia Lietuvos trispalvės išvydo seniai matytą Lietuvių nacionalistų partijos vėliavą. 

Lietuvių nacionalistų partija (LNP) buvo vienintelė legali lietuvių partija nacių okupuotoje Lietuvoje.  Joje susibūrė voldemarininkai ir jų bendražygiai. LNP save laikė vienintele teisėta lietuvių tautos valios reiškėja.  Naciai ją uždarė 1941 m. gruodžio mėn. 17 d. 

Lietuvių nacionalistų partijos laikraštis, Marijampolės „Nauja gadynė“, 1941 m. spalio mėn. 22 d. paskelbė straipsnį, „LNP vėliava ir jos simbolinė prasmė“: 

 „Lietuvių Nacionalistų Partijos vėliavoje matome dvi spalvas – juodą ir raudoną. Šios dvi spalvos turi gilią simbolinę reikšmę ir yra labai artimos lietuvių tautos pergyventiems momentams.

LNP (Lietuvos nacionalistų partijos) Vėliava. 1941 birželio sukilimo minėjimas Kaune | A.Kulikausko nuotr.

Pirmoje – juodoje – bendrai imant reiškiančioje liūdesį arba mirtį, simbolizuojamas susikaupimas, rimtis ir liūdesys dėl žuvusių tautiečių už Lietuvos Nepriklausomybę. Ši spalva ir yra skirta jų atminimui ir pagerbimui.

Antrojoje – raudonojoje – simbolizuojamas kovingumas, pasiryžimas ir praeityje išlietas kraujas.

1941 m. birželio sukilimo minėjimas Kaune | A.Kulikausko nuotr.

Iš to matome, kad abi spalvos tampriai siejasi su Lietuvos praeities kovomis, priespauda ir tautos kančiomis. L.N.P. vėliavos emblema sudaryta iš Lietuvos istorinių – numizmatinių elementų su kryžmišku kardu ir ietgaliu pagrinde. Kardas yra garbės ir drausmės, ietgalis – kovos simbolis.

Tuo būdu LNP vėliava reiškia vispusišką susiklausymą, susigyvenimą, vienų kitiems pagarbą ir kūrybinį darbą. To kaip tik laukia iš mūsų naujai kuriamoji Europa ir jos kūrėjai.“

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder