Įtakingiausių sąrašuose - ne tos pavardės

Įtakingiausių sąrašuose - ne tos pavardės

Kelias dienas iš eilės skelbiami neva patys įtakingiausi Lietuvos žmonės. Rezultatai iš tiesų stebina, mat jeigu jais tikėtume, išeitų, jog procesams valstybėje diriguoja po lygiai Seimo nariai ir treneriai, o laidų vedėjai yra svarbesni už premjerą. „Kam žmonėms makaronus ant ausų kabinti?“ - klausia skaitytojai.

Šiemet, kaip ir kasmet, žmonės galėjo rinkti įtakingiausius Lietuvoje verslininkus, politikus, valdininkus, sportininkus, žurnalistus bei pramogų pasaulio atstovus. Susumavus šių asmenybių reitingus, buvo sudarytas neva Lietuvoje pačių įtakingiausių asmenų penketukas.

Pirma vieta atiteko Daliai Grybauskaitei, antroji žurnalistui Edmundui Jakilaičiui, trečioji - Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentui Robertui Dargiui, ketvirtoji - Lietuvos krepšinio federacijos prezidentui Arvydui Saboniui, o penketuką užbaigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Žmonės juokiasi

Į „Vakaro žinių“ redakciją paskambinusi Marija leipo juokais: „Save populiariausiu portalu vadinantis tinklalapis tikina, kad treneris Šarūnas Jasikevičius yra įtakingesnis už prezidentą Gitaną Nausėdą, konservatorių lyderio senelį Vytautą Landsbergį ir net patį Darių Mockų iš „MG Baltic“!

Na kam žmonėms taip smegenis plauti, negi visai kvailiais laiko! Nežinau, ką jie ten apklausinėjo, bet galėjo nevargti - lygiai taip pat sėkmingai galėjo atsiversti bet kokį žurnaliūkštį ir suraityti pavardes ten nufotografuotų žmonių. Tegul liaudis žino, prieš ką kepurę nukelti.“

Moteris sako, kad realiai įtakos gyventojams gali daryti nebent politikai, kurie Seime priima įstatymus, bet ir jie - ne pavieniui, o partijomis. O tiems politikams įtakos daro tie, kurie viešojoje erdvėje tikrai nesipuikuoja, jų pavardės minimos nebent turtingiausiųjų sąrašuose.

„Juk pasaulį valdo pinigai“, - konstatuoja Marija. Pati paklausta, kas jai atrodo įtakingiausias, moteris vėl nusijuokė: „Mano gyvenimui didžiausią įtaką daro skirtumas tarp mano atlyginimo ir kainų parduotuvėje.“

Kaime įtakos kitokios

Skaitytojos samprotavimai iš tiesų logiški. O jeigu kas nors paklaustų eilinio, net ne didmiestyje gyvenančio, žmogaus, atsakymai būtų dar kitokie.

Pavyzdžiui, režisierę Dalią Ibelhauptaitę, atsidūrusią įtakingiausių visuomenininkų penketuke, eilinis žmogus vertintų daug mažiau nei vietinį seniūną. Nes D.Ibelhauptaitė Londone, o seniūnas - Pagiriuose. Nes D.Ibelhauptaitė nepaklaus, ar žmogus nepritrūks žiemai malkų. O seniūnas ar seniūnaitis paklaus.

Taip, paprastas žmogus, jei sudarinėtų įtakingiausių pareigūnų ir tarnautojų sąrašą, pirmą vietą skirtų ne Lietuvos banko vadovui Vitui Vasiliauskui, bet vietinei paštininkei. Nes prie įtakingų tarnautojų bei valdininkų neprasiverši pro padėjėjų, patarėjų, pavaduotojų, referenčių tvoras, užkardas, apkasus. O paštininkė pati į tavo kiemą užsuka. Jei tik šuo prie būdos pririštas. Ir arbatos kartu išgeria, ir visas seniūnijos naujienas išdėlioja.

Tad kaimo žmogui pats įtakingiausias verslininkas yra artimiausios bendrovės savininkas. Gal priims dirbti bent naktiniu sargu. Patys įtakingiausi visuomenininkai - parapijos kunigas ir traktorininkas. Pirmas reikalingas dėl sielos, o antrasis - kai žiemą kelią užpusto.

O dėl Konstitucinio Teismo pirmininko ar politologo reikšmingumo žmogus dar pagalvotų. Kažin, ar praverčia ūkyje. Gera sutuoktinė ar sutuoktinis praverčia labiau.

Tik viešieji ryšiai


Menininkas, Kiemo galerijos įkūrėjas ir šiaip laisvos sielos žmogus Vytenis Jakas, paklaustas, kurie iš sąrašuose išvardintų įtakingiausiųjų jam asmeniškai įtakos turėjo, atsakė, jog nė vienas:

„Tie žmones man asmeniškai jokios įtakos nepadarė. Yra labai daug žmonių, kurie daro, bet tai kiti žmonės. Man įtakos turi mano kūryba ir aplinkiniai žmonės, su kuriais tiesiogiai bendrauju.

Jie formuoja mane, o aš - juos. Tiesioginė aplinka man yra svarbiausia, o visi reitingai - viešųjų ryšių akcijos. Kam to iš viso reikėtų? Kad ką nors pareklamuotų? Aš manau, kad visi žmonės dvasiškai yra lygūs ir nereikia vieniems prieš kitus pūstis.“

Iškreipta realybė

Buvęs Kauno politikas Gintautas Labanauskas priminė, kad žmonės pirmiausia prisimena dažniausiai matomus veidus:

„Prisiminkime, kaip Arūnas Valinskas su dešimt Dievo įsakymų vietoj partinės programos į Seimą atėjo.

Tai valstybės problema, kad faktiškai ją valdo 20-30 žmonių ir visai nenori, kad kuo daugiau žmonių valstybės valdymo mechanizmus suprastų. Turėtų būti mokoma politinio išprusimo, kad „Gyvulių ūkį“ perskaitytų ne tik Seimo pirmininkas. Žmonės turėtų skaityti ir partijų programas.

Jei Lietuvoje gyvena apie 10 proc. vagių ir apie 10 proc. alkoholikų, tai ir Seime gali būti tokios pačios proporcijos. Mes patys tokius išsirenkame ir patys džiaugiamės. O aš manau, kad asmenybės kriterijus turi būti ne matomumas, bet aukštesnis intelektas.

Taip, žmonėms daug didesnės įtakos gali turėti ne koks visai Lietuvai žinomas visuomenės veikėjas, bet seniūnas. O seniūnas žino - jei išspręsi žmogaus problemą - tave giria. Jei ne - tave keikia. Bet kai visuomenės apklausose žmogaus klausinėja, kas yra įtakingiausi, žmogus nenori atrodyti kvailiu ir sako pavardes, kurios jo asmeniniam gyvenimui neturi didelės įtakos.“

Įtakingiausiųjų rinkimuose 5 vietos nugalėtojo interviu:

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis visgi svarstė, jog tokių apklausų rodiklis yra ne asmens įtakingumas, bet žinomumas.

- Kaip jaučiatės pripažintas vienu įtakingiausiųjų?


- Jaučiuosi, kad dirbu. Bet apklausos, matyt, buvo atliktos prieš šalies prezidento rinkimus, todėl pirmame įtakingiausių Lietuvoje žmonių penketuke įrašyta Dalia Grybauskaitė. Jei dabar vyktų apklausos, įtakingiausių žmonių penketuke pirmas būtų Gitanas Nausėda, o D.Grybauskaitės būtų nebuvę.

Kokią įtaką daro tokiose apklausose pirmaujantys žmonės, nelabai suprantu. Gal vertinamas žinomumas, kasdien matomi televizijos ekrane. Nors jų įtaka valstybei tikrai mažesnė nei premjero Sauliaus Skvernelio. Gal premjeras mažiau rodėsi viešumoje, tačiau jis tikrai turėjo atsidurti įtakingiausių žmonių penketuke.

Maloniai stebina tai, kad jei žmonės manęs neapkęstų, tikrai į įtakingiausiųjų penketuką nepapulčiau. Kas mėnesį atliekamos visuomenės apklausos rodo, kad 75 proc. respondentų manęs neapkenčia. Bet į įtakingiausiųjų penketuką patekau? Pasigendu logikos. Todėl nei liūdžiu, nei džiaugiuosiu.

- Išeina, kad atsakomybė už viską, kas vyksta Lietuvoje, krenta tiek ant jūsų, tiek ant trenerio Š.Jasikevičiaus, verslininko R.Dargio ar žurnalisto E.Jakilaičio pečių?


- Žinomumas ir įtakingumas - visai skirtingi dalykai. Keista, kai paimamos visos apklausos ir įtakingiausieji surašomi į vieną lentelę. Labai keistas vaizdas, kai šalia politiko atsiduria šoumenas, nors neturi jokios reikšmės valstybei. Gal reikėtų sakyti - ne įtakingiausi žmonės, bet matomiausi?

Gerbiu verslininkus, bet sakyti, jog Robertas Dargis dabar yra Lietuvoje įtakingesnis už S.Skvernelį - tai tik pasijuokti.

Aš pats tokias apklausas esu pildęs, todėl žinau, kaip jos pildomos. Pavyzdžiui, kompiuteris išmeta lentelę, kurioje reikia prisiminti ir įrašyti penkis žinomus verslininkus. Kol neįrašai, programa neišmeta kito klausimo. Įrašai tuos, kuriuos labiausiai prisimeni. Visi jie gauna po vieną balą. Negali reitinguoti, kas pirmas, o kas penktas.

Aš pats, pavyzdžiui, nelabai pažįstu valdininkų, todėl jei tektų balsuoti, net nežinau, kuriuos išsirinkčiau. Nėra taip, kad apklausose renkiesi iš viso sąrašo. Čia pavardės jau surašytos kažkieno. Apklausos truputį keistos, nes lyginti politikus su verslininkais ar šoumenais yra nekorektiška.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder