Prevencinėje programoje - amžiaus cenzas

Prevencinėje programoje - amžiaus cenzas

Lietuvos gyventojai nuolat aktyviai raginami neapleisti savo sveikatos ir reguliariai tikrintis. Ypač daug dėmesio sulaukia valstybės finansuojamos prevencinės vėžio programos. Tačiau dalis galinčiųjų susirgti esą paliekama už borto.

77-erių klaipėdietis Antanas pasakojo jau daugelį metų reguliariai einantis pasitikrinti dėl prostatos vėžio. Anot pašnekovo, kol nesulaukė 75-erių, prevencinė patikra buvo atliekama nemokamai, tačiau sulaukus minėto amžiaus, už tą patį tyrimą jo buvo paprašyta susimokėti.

"Argi neatrodo juokinga, kai sulaukęs 75 metų jau nebegali pasinaudoti galimybe pasidaryti tyrimą nemokamai? Aišku, suma nėra baisiai didelė, galiu susimokėti, bet kitas gal ir tiek negali? Kodėl yra tokia riba?" - klausė klaipėdietis.

Gydymo įstaigoms minėtos prevencinės programos vykdymo išlaidas apmoka ligonių kasos.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos vadovas Alfridas Bumblys, išgirdęs tokį miestiečio klausimą, skėstelėjo rankomis - esą taip jau nustatyta.

"Mano asmenine nuomone, negalima diskriminuoti žmonių. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu yra nustatytos amžiaus ribos, tačiau jei žmogus sulaukė 75-erių, ar jis jau ne žmogus? Mes privalome vykdyti ministro įsakymą, tačiau tikriausiai tokie įsakymai turėtų būti koreguojami, nes kuo vyresnis amžius, tuo ligų daugėja", - samprotavo A. Bumblys.

Pašnekovo nuomone, viršutinės ribos neturėtų būti arba ji galėtų būti koreguojama, tam esą reikia teikti siūlymą ministrui.

Siekiant, kad prostatos vėžys būtų nustatomas ankstyvos stadijos, Lietuvoje vyrams vykdoma priešinės liaukos (prostatos) vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Pagal programą 1 kartą per 2 metus 50-75 metų amžiaus vyrams ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu, atliekamas nemokamas PSA testas, t. y. nustatomas prostatos specifinio antigeno lygis kraujyje. Esant normaliam PSA lygiui, kitas PSA testas pagal programą nemokamai atliekamas po 2 metų.

Aptikus padidėjusį PSA lygį, pacientas siunčiamas atlikti prostatos biopsiją. Biopsijos medžiaga ištiriama mikroskopu - nustatoma, ar yra prostatos vėžys. Visas programos išlaidas apmoka valstybė. Nustačius prostatos vėžį, pacientas siunčiamas gydytis.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 2006-2013 m. laikotarpiu bent vieną kartą informavimo apie ankstyvąją priešinės liaukos vėžio diagnostiką ir PSA nustatymo paslaugos buvo suteiktos per 150 tūkst. vyrų, 2 kartus - daugiau nei 100 tūkst. vyrų. ES šalyse priešinės liaukos vėžys kasmet diagnozuojamas apie 85 tūkst. vyrų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder