Maistą nuo vaisto skiria tik dozė

Maistą nuo vaisto skiria tik dozė

Neseniai atlikta gyventojų apklausa parodė, kad tik 44 proc. lietuvių per pastaruosius 12 mėnesių bent kartą vartojo maisto papildus, o reguliariai juos vartojančiųjų yra gerokai mažiau. Ar tikrai per mažai mūsų žmonės vartoja maisto papildų, „Vakaro žinios“ teiravosi Vilniaus universiteto Santariškių klinikų gydytojos dietologės doc. dr. Editos GAVELIENĖS.

- Ar būtina vartoti maisto papildus?

- Pats maisto papildų pavadinimas pasako, kas tai yra: maistą papildančios medžiagos arba jų rinkinys. Bet kuris gydytojas dietologas ar panašioje srityje dirbantis asmuo turėtų ir privalo pirmiausia rekomenduoti ir kalbėti žmonėms apie tinkamo, sveiko maisto pasirinkimą ir vartojimą. Tiek nacionalinėse, tiek pasaulinėse mitybos rekomendacijose, kur kalbama apie kasdienę sveiką mitybą, nėra užsimenama, kad reikia nuolatos ar reguliariai vartoti maisto papildus, - visur yra kalbama apie tam tikrą maisto produktų pasirinkimą.

- Kitaip sakant, visų pirma akcentuojama, kad žmogus turi maitintis visaverčiu maistu ir visų organizmui reikalingų medžiagų gauti su juo?

- Vienareikšmiškai taip. Tačiau, pavyzdžiui, jeigu žmogus turi kokių nors sveikatos problemų ar netoleruoja vieno ar kito maisto produkto, tada gali būti, kad jo racione maistinių medžiagų trūksta. Tad jis sąmoningai ar gydytojui rekomendavus pasirenka maisto papildą, kuris papildo jo mitybos racioną trūkstama maistine medžiaga.

Visgi aš nesu tokia optimistė šiuo klausimu ir manau, kad šiuo metu nemažai žmonių, vartojančių maisto papildus, renkasi juos todėl, kad tingi, nemato reikalo ar tiesiog įsivaizduoja neturintys laiko atkreipti dėmesį į tai, ką jie valgo, mano, kad kažkokia maisto papildų kapsulė išspręs jų bėdas.

- Ar tai reiškia, kad renkantis maisto papildus reikėtų pasikonsultuoti su specialistu?

- Šiandien informacijos apie sveikatą bei maisto papildus gausu, tad žmogus analizuodamas savo savijautą pats gali įtarti, kad vienos ar kitos maistinės medžiagos jam trūksta. Vis dėlto prieš pasirenkant maisto papildą būtų geriau pasitarti su nusimanančiu apie sveikatą asmeniu.

Jeigu papildo kapsulėje esančių vitaminų ar mineralinių medžiagų kiekiai neviršija rekomenduojamos paros normos, ir savarankiškai pasirinkęs žmogus sau nepakenks. Tačiau megadozių, kurios rekomenduojamas paros dozes gerokai viršija, poveikis gali būti ir nepageidaujamas.

Maisto papildai neturėtų pakenkti net ir specifinėmis ligomis sergantiems žmonėms. Tačiau savijauta gali pablogėti, pavyzdžiui, jeigu papildas vartojamas neteisingai. Sakykim, reikia didinti geležies kiekį kraujyje ir geležies papildai vartojami kartu su maistu ar ką tik pavalgius. Naudos iš to nebus, nes jie turėtų būti geriami tam tikrą laiką prieš valgį. Polivitaminų tabletė taip pat turėtų būti geriama taip, kaip rekomenduojama, o dažniausiai rekomenduojama juos vartoti valgant.

Jeigu vartojami vandenyje tirpūs vitaminai, organizme jie nesikaupia ir mažai tikėtina, kad jų poveikis bus žalingas. Tačiau jeigu žmogus serga, pavyzdžiui, inkstų ligomis ir nusprendžia pastiprinti savo sveikatą vartodamas dideles vitamino C dozes, tai gali paskatinti akmenų inkstuose susidarymą. Nemalonių sveikatai pasekmių gali turėti kurio nors riebaluose tirpaus vitamino - D, A, E - vartojimas didelėmis dozėmis, nes jie kaupiasi organizme.

Tad dažnai nepageidaujamos reakcijos susijusios su netinkamu papildų vartojimu, be to, už papildus mokėti pinigai išmetami vėjais, nes negaunama pageidaujamo efekto.

- Kitaip sakant, kad ir kokie nekalti maisto papildai atrodytų, juos reikia vartoti atsargiai?

- Nuo seno žinomas labai teisingas teiginys: maistą nuo vaisto skiria tik dozė. To svarbu nepamiršti.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder