Limfoma - išgydoma iki 90 proc. atvejų

Limfoma - išgydoma iki 90 proc. atvejų

Rugsėjo 15-ąją buvo minima Pasaulinė limfomos diena. Jau daugiau nei dešimtmetį minimos dienos tikslas - atkreipti visuomenės dėmesį į vieną dažniausių kraujo vėžio formų - limfomą ir skleisti viltį, jog kraujo vėžys yra išgydomas.

"Klaipėdos jūrininkų ligoninė pirmoji Vakarų Lietuvoje atkreipė dėmesį į kraujo ligas ir jau daugiau nei du dešimtmečius vienintelė šiame regione gydo kraujo ligomis sergančius žmones. Pastaruoju metu vis daugiau pacientų dėl kraujo ligų sulaukiama ir iš Šiaurės Lietuvos", - sakė ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Limfomos, kaip onkologiniai susirgimai, nėra dažnos ir sudaro tik 5 proc. nuo visų onkologinių ligų. Tačiau tarp onkologinių kraujo ligų limfoma yra viena dažniausių. Lietuvoje kasmet nustatoma 400-500 naujų limfomos atvejų. Klaipėdos jūrininkų ligoninės Onkohematologijos skyriaus vedėja Ligita Malciūtė sakė, jog per metus šiame skyriuje gydoma 100-150 limfoma sergančių žmonių.

"Laiku diagnozuojant ir šiuolaikiniais metodais gydant ligą, ji įveikiama iki 80-90 proc. atvejų. Per pastaruosius dešimt metų pasveikimas nuo limfomos padidėjo 30-40 proc. Galime džiaugtis, kad Lietuvoje pacientams turime galimybę taikyti inovatyvų gydymą, koks prieinamas visoje Europoje. Tai - imunoterapija, derinama su chemoterapija, spinduliniu gydymu", - džiaugėsi L.Malciūtė.

Nors limfoma dažniau serga vyresnio amžiaus žmonės, vis dažniau pasitaiko jaunų pacientų, ja serga ir vaikai.

Kas sukelia šią ligą, vis dar aiškaus atsakymo nėra, tačiau, pasak medikų, įtakos ligai atsirasti gali turėti radioaktyvi aplinka, tam tikri virusai, tarp jų ir herpes, pastebėta, kad liga dažniau atsiranda žmonėms, kurių imuninė sistema dirbtinai slopinama dėl kitų ligų.

Įtarti sau simptomus žmonės galėtų atsiradus nemotyvuotam svorio kritimui, gausiam prakaitavimui, ypač naktį, kai vargina bendras silpnumas, karščiavimas, nesant kitų infekcijos požymių, atsiradus sausam kosuliui, dusuliui ar užčiuopus ant kūno nebūdingą guzelį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder