Lietuvoje sergantieji AIDS vis dažniau suserga ir tuberkulioze

Lietuvoje sergantieji AIDS vis dažniau suserga ir tuberkulioze

Pernai Lietuvoje tuberkulioze susirgo pusė ŽIV infekuotų asmenų, kuriems nustatytas AIDS. Prieš porą metų tokių asmenų buvo mažiau - apie trečdalis.

Europos Sąjungos (ES) šalyse šis rodiklis 2012 metais buvo žemesnis ir siekė 10,3 procentus. Be to, bendra ES šalyse šio rodiklio tendencija yra mažėjanti.  Tačiau Rytų Europos šalyse ŽIV ir tuberkuliozės dvigubos infekcijos atvejų daugėja, skelbia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras. Pirmadienį minima pasaulinė tuberkuliozės diena.

Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, asmenys, kuriems pirmą kartą diagnozuojama tuberkuliozė, tuberkuliozės atkrytis ar šios ligos gydymo nesėkmė ir kt. atvejais yra tiriami dėl ŽIV infekcijos. Užpernai dėl ŽIV patikrinta 83,7 proc. visų naujai tuberkulioze susirgusių pacientų, pernai - 56,3 proc.

Centro duomenimis, paskutine ŽIV ligos stadija - AIDS, pernai susirgo 44 ŽIV užsikrėtę asmenys ir tai dvigubai daugiau nei prieš porą metų. Pagal galimą užsikrėtimo būdą daugiau nei 40 proc. susirgusiųjų AIDS buvo švirkščiamųjų narkotikų vartotojai. Dauguma jų gyvena Klaipėdos ir Vilniaus apskrityse. Sergamumo AIDS rodiklis pastaraisiais metais augo ir 2012 metais siekė 1,3 atvejo 100 tūkst. gyventojų ir tai daugiau nei Europos vidurkis.

Iki šių  metų sausio 1 dienos Lietuvoje užregistruoti 2237 ŽIV infekcija užsikrėtę asmenys, iš kurių 334 susirgo AIDS .Trečdalis iš susirgusiųjų AIDS jau yra mirę nuo AIDS. Pernai nuo AIDS mirė 26 ŽIV infekuoti asmenys, užpernai 28.      

„Tuberkuliozė ir ŽIV infekcija yra tampriai susijusios. ŽIV infekcija didina tuberkuliozės atkryčių dažnį. Jei ŽIV užsikrėtęs žmogus suserga tuberkulioze, suaktyvėja ŽIV dauginimasis, padidėja ŽIV infekcijos progresavimo greitis. Neretai tuberkuliozė tampa ŽIV infekuotų asmenų mirties priežastimi“, -sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas. Pasak jo, nustačius tuberkuliozę ŽIV infekuotam asmeniui, tuberkuliozės gydymas turi būti pradedamas iš karto.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pernai antiretrovirusinė terapija ŽIV ligai gydyti buvo skirta 407 ŽIV infekuotiems asmenims, iš kurių apie 40 proc. užsikrėtė ŽIV vartodami švirkščiamuosius narkotikus. Valstybinės ligonių kasos duomenimis, pernai ŽIV ligos gydymui vaistams skirta apie 5,7 mln. litų. iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

Kaip skelbė BNS, Seimo narys Linas Balsys siūlo priverstinai ligoninėje gydyti atvira tuberkulioze sergančius asocialius asmenis. Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisa numato, kad socialinės rizikos asmeniui nustačius atvirą tuberkuliozės formą, gydytojas ne vėliau kaip per 12 valandų jį informuotų apie priverstinį hospitalizavimą ir priverstinį gydymą.

Šiemet pateiktoje ataskaitoje už 2012 metus Europos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centras nurodo, kad Lietuva yra pirma šalis pagal naujų patvirtinų plaučių tuberkuliozės atvejų, atsparių keliems antituberkulioziniams vaistams, skaičių. Antroji ES ar Europos ekonominės erdvės šalis šiame sąraše yra Rumunija.

Iš 499 vaistams atsparios tuberkuliozės atvejų Lietuvoje registruota 116, Rumunijoje - 113.

Lietuva yra ir antroji sąraše pagal atsparių vaistams anksčiau gydytų tuberkuliozės atvejų skaičių regione - iš 718 atvejų 153 registruoti Lietuvoje. Pirmoji sąraše Rumunija su 416 atvejų.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder