Koronavirusas: rūkantiems gresia akivaizdžiai didesnis pavojus

Koronavirusas: rūkantiems gresia akivaizdžiai didesnis pavojus

Rūkaniems ir obstrukcinių plaučių ligų pacientams gresia didesnė rizika sunkiai susirgti ir mirti užsikrėtus Covid-19 virusu. Pirmieji tokią išvadą padarė tyrimus atlikę kinų mokslininkai.

Kanados mokslininkai patvirtino tokią išvadą ir net nurodė fiziologines priežastis: ligonio plaučių ląstelėse susidaro daugiau ACE2-SARS-CoV receptorių, nei nerūkančių asmenų atvejais.

Vienos aplinkos higienos specialistas ir aktyvus kovotojas prieš rūkymą Manfredas Neubergeris savo tezes taip pat grindžia Kinijos mokslininkų atradimais. „Kinai nustatė 14,3 kartų didesnę riziką rūkantiems susirgti sunkia Covid-19 forma“, – pabrėžia specialistas.

Vis dėlto per kinų atliktus tyrimus analizuotų pacientų skaičius buvo per mažas pagal vakariečių nustatytus standartus, todėl jų išvados laikomos nepakankamai patikimomis, kaip rašo austrų portalas OE24.at

Didesnė rizika sunkiai ligos eigai

Kanadietė mokslininkė Janice Leung iš Vankuverio moksliniame leidinyje „European Respiratory Journal“ publikavo savo tyrimų išvadas, kurios atskleidžia fiziologines priežastis, kodėl rūkantiems ir obstrukcinių plaučių ligų pacientams gresia didesnis pavojus dėl koronaviruso epidemijos.

„Duomenys, kurių vis daugiau gauname iš Kinijos, rodo, kad obstrukcinių plaučių ligų pacientams gresia didesnė mirties nuo Covid-19 viruso ir sunkios sirgimo formos rizika.

Mes iškėlėme hipotezę, kad tai priklauso nuo didesnės ACEZ koncentracijos“. ACEZ yra enzimas, ląstelėse tarnaujantis kaip receptorius SARS-CoV-2 virusams prisijungti.

Kanados mokslininkai ištyrė 21 obstrukcinių plaučių ligų paciento ir 21 sveiko žmogaus plaučių audinių mėginius. Taip pat tyrėjai užsibrėžė išaiškinti skirtumus tarp rūkančių, nerūkančių ir metusių rūkyti. Lyginamąją grupę sudarė 249 asmenys be obstrukcinių plaučių ligų.

„Mes atradome, kad obstrukcinių plaučių ligų pacientų ir rūkančiųjų kvėpavimo takuose būna didesnės ACEZ koncentracijos, – pranešė mokslininkė Janice Leung. – Dėl to juos galima priskirti prie padidintos koronaviruso rizikos grupės.“

Mokslininkė paskelbė gerą žinią tiems, kurie metė rūkyti. „Mes nustatėme, kad buvusių rūkorių kvėpavimo takuose būna panašūs ACEZ kiekiai kaip ir nerūkančiųjų. Tai įrodo, kad dabar yra puikus metas pagaliau mesti rūkyti“, – ragina mokslininkai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder