Kodėl ištisas dienas jums norisi vien tik žuvies? Pirmas variantas - jūs paprasčiausiai ją labai mėgstate. Antra galima priežastis - todėl, kad žuvis turi to, ko jums trūksta.
Žuvis turi jodo, geležies, kalio, chloro, natrio, vario, bromo, magnio, fosforo, sieros, cinko, kobalto, vitaminų A, D, B1, B2, B6, B12, riebalų rūgščių (omega-3, omega-6)...
Organizmui stokojant fosforo, žmogus jaučia fizinį silpnumą, protinį nuovargį, nervinį išsekimą. Oda labiau riebaluojasi. Skilinėja nagai.
Jodas yra vienas iš 15 žmogaus organizmui būtinų mikroelementų, kurio reikia normaliai skydliaukės veiklai. Apie jodo stoką byloja skydliaukės sutrikimų simptomai: mieguistumas, nervingumas, padidėjęs jautrumas, sumažėjęs darbingumas, nuotaikų kaita.
Žuvų lazanija
Jums reikės: 500 g menkės (arba kitos baltos žuvies), 3 svogūnų, 250 g mocarelos, 8 tešlos lakštų, bešamelio padažo, augalinio aliejaus, druskos, maltų juodųjų pipirų, kalendros, muskato riešuto miltelių.
1. Žuvis sumalkite į faršą. Svogūną susmulkinkite kubeliais ir pakepinkite su aliejumi karštoje keptuvėje, kol suminkštės. Sumaišykite su faršu.
2. Kepkite ant vidutinės ugnies 2-3 min., pasūdykite.
3. Iš anksto pasigaminkite bešamelio padažą. Jums reikės: 800 ml pieno, 80 g miltų, malto muskato riešuto, druskos, pipirų. Ant mažos ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir sumaišykite. Nedidelėmis proporcijomis supilkite 300 ml šalto pieno, nuolat maišydami medine mentele. Pamažu supilkite likusį pieną ir vėl gerai sumaišykite. Dar pavirinkite 5 min. Pagardinkite prieskoniais, uždėkite ant viršaus gabalėlį sviesto, uždenkite ir palikite pastovėti.
4. Į kepimo formą įpilkite truputį padažo, įdėkite du tešlos lakštus. Tuomet dėkite maždaug trečdalį žuvų įdaro ir užpilkite ant viršaus maždaug trečdalį likusio padažo. Užberkite ketvirtadaliu sutarkuoto sūrio. Sluoksniuokite toliau tuo pačiu principu, viršuje turi būti padažo ir užberta mocarelos.
5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsn. Dėkite lazaniją ir kepkite apie 30-40 min.
Kai patiekalas iškeps, leiskite jam truputį atvėsti, supjaustykite stambiais gabalais ir patiekite.
Žuvis su kokoso pienu
Jums reikės: 1 kg baltų jūrų žuvų, 50 ml augalinio aliejaus, 400 ml kokoso pieno, 3 šakelių kalendros, 1 svogūno, 4 skiltelių česnako, 1 šaukštelio raudonėlio, pusės šaukštelio ciberžolės, stambios druskos.
1. Žuvis išvalykite, supjaustykite gabalais ir juos įtrinkite druskos bei ciberžolės mišiniu.
2. Į karštą keptuvę įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Apkepkite žuvų gabaliukus iš visų pusių ant vidutinės ugnies, kol susidarys plutelė.
3. Žuvis išimkite iš keptuvės. Joje su sviestu pakepinkite česnaką ir svogūną, kol suminkštės. Suberkite raudonėlį, kapotą kalendrą, supilkite kokoso pieną (jei patinka - įdėkite 2 šaukštus pomidorų padažo). Užvirinkite.
4. Sudėkite į padažą keptas žuvis, uždenkite keptuvę ir patroškinkite ant silpnos ugnies 10 min.
Patiekite žuvis gausiai aplieję padažu.
Dorados su avokadu
Jums reikės: 2 doradų, 2 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto augalinio aliejaus, po pusę šaukštelio malto imbiero ir kalendros, 2 gerai sunokusių avokadų, pusės citrinos, druskos, pipirų.
1. Žuvis išvalykite, odą pašalinkite. Filė sudėkite į nedidelį indą, įpilkite sojos padažo, augalinio aliejaus ir įberkite prieskonių. Sumaišykite ir palikite marinuotis 30 min.
2. Ruoškime avokadų košę. Odelę nulupkite, kauliuką išimkite, vaisių perpjaukite per pusę užpilkite citrinos sulčių, sutraiškykite šakute, paskaninkite druska ir pipirais.
3. Marinuotas žuvis sudėliokite į vakuuminius paketus, visiškai išleidę iš jų orą.
4. Paketus su žuvimis pamerkite į verdantį vandenį ir virkite ant lėtos ugnies 7 min.
5. Į lėkštės centrą dėkite avokadų košę, ant viršaus - virtų doradų filė.
Traškūs karosiukai ant grotelių
Jums reikės: 1 kg nedidelių karosų, 1 šaukštelio druskos, 2 šaukštų augalinio aliejaus, po 0,5 šaukštelio maltos kalendros, kmynų, ciberžolės.
1. Karosus nuskuskite, išskroskite ir gerai nuplaukite. Tuomet įpjaukite gan giliai keliose vietose, kas 4 cm, išilgai nugaros iš abiejų pusių.
2. Žuvis dėkite į gilų indą, užberkite druskos, kitų prieskonių, įpilkite aliejaus. Sumaišykite ir palikite marinuotis apie 2 val.
3. Karosus sudėkite ant grotelių, palikdami tarp jų tarpus. Kepkite po 5-7 min. iš kiekvienos pusės, kol apskrus.
Keptos skumbrės su grietinėlės padažu
Jums reikės: 3 šviežių skumbrių, 1 citrinos, 300 g šviežių pievagrybių, 1 šaukšto miltų, 2 šaukštų sviesto, 50 ml balto vyno, 2 šaukštų 10 proc. grietinėlės, druskos, čiobrelio šakelės, augalinio aliejaus.
1. Žuvis paruoškite, supjaustykite ir apliekite pusės citrinos sultimis. Palikite 30 min.
2. Keptuvę įkaitinkite su augaliniu aliejumi, dėkite skumbres ir kepkite, kol apskrus. Perdėkite žuvis į puodą, uždenkite folija, kad neatauštų.
3 Pievagrybius nuplaukite, stambiai supjaustykite.
4. Į švarią keptuvę pilkite aliejaus, įkaitinkite, dėkite grybus, čiobrelį, įberkite druskos ir pipirų.
5. Vėl į švarią keptuvę berkite miltų ir ant vidutinės ugnies kiek pakepinkite. Įdėkite sviesto. Kai sviestas susigers į miltus, pilkite vyną, likusios citrinos puselės sultis, grietinėlę, berkite prieskonius. Keletą minučių pavirkite ant lėtos ugnies.
Į lėkštę pirma dėkite pievagrybius, ant viršaus - žuvis ir apliekite padažu.
Nototenijos su daržovėmis ir sūriu
Jums reikės: 500 g nototenijų, 50 g kieto sūrio, 2 šaukštų grietinės, 2 česnako skiltelių, ketvirčio citrinos sulčių, pusės citrinos žievelės, druskos, pipirų ir kitų prieskonių, daržovių mišinio - brokolių, šviežių žirnių, kukurūzų ir pan.
1. Pašalinkite žuvų kaulus. Į kepimo indą sudėkite daržoves, uždenkite jas žuvimis. Pabarstykite citrinos žievelės.
2. Padažui: grietinę sumaišykite su prieskoniais (druska, pipirais, česnakais) ir citrinos sultimis. Šiuo padažu apliekite žuvis.
3. Sutarkuokite sūrį stambia tarka ir užberkite ant žuvų.
4. Kepimo indą dėkite į karštą (220 laipsn. C) orkaitę ir kepkite 20 min.
Rašyti komentarą