Ką valgyti, kad šypsena išliktų akinamai balta?

Ką valgyti, kad šypsena išliktų akinamai balta?

Odontologai sako, kad jei tam tikrų maisto produktų dėmės sunkiai išsivalo nuo drabužių, vadinasi, jos sunkiai nusivalo ir nuo dantų. Tai nereiškia, kad dažančių produktų reikia visiškai atsisakyti, tačiau jais patariama mėgautis rečiau ir imtis šiokių tokių gudrybių, padedančių sumažinti jų poveikį. Ką valgyti, kad šypsena išliktų akinamai balta, o kokiais produktais verčiau nepiktnaudžiauti?

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

Didžiausi baltos šypsenos priešai. EPA-Eltos nuotr.

 

 

Didžiausi baltos šypsenos priešai

Balzaminis actas. Niekas nesiginčija, kad tai puikus padažas salotoms, bet dėl natūraliai tamsios spalvos jis gali patamsinti ir dantų atspalvį. Be to, jis gana gerai prikimba prie dantų emalio, todėl pavalgius salotų su balzaminiu actu pravartu išsivalyti dantis. Tiesa, odontologai ramina, kad jei salotos pagamintos iš lapinių salotų, tuomet kramtant jų traškius lapus balzaminis actas palengva valosi nuo dantų. Taip pat dantis veikia ir sojų padažas.

Pomidorų sultys ir padažas. Šiuose produktuose daug raudono pigmento, dažančio ir dantis. Jei norite apsisaugoti nuo dažančio poveikio, prieš gerdami sultis ar valgydami padažą suvalgykite salotos lapą ar brokolių.

Burokėliai. Nors naudingi sveikatai, jie yra bene labiausiai dantų spalvą keičiančios daržovės. Suvalgius burokėlių patariama išsivalyti dantis arba valgyti juos drauge su maisto produktais, naudingais dantims, pavyzdžiui, sūriu.

Uogos. Tai puikus antioksidantų šaltinis, tačiau ryškiaspalvių uogų sudėtyje esantys natūralūs dažai gali nuspalvinti ir jūsų dantis. Baltai spalvai ypač kenkia mėlynės, gervuogės, vyšnios ir kitos tamsios uogos. Nesvarbu, ar valgote šviežias uogas, uogienę, ar geriate jų sultis – viskas, kas pagaminta iš uogų, gali pakeisti dantų spalvą. Kad uogų poveikis dantims būtų mažesnis, po valgio gerai išskalaukite burną vandeniu, taip pat gurkštelkite pieno – taip neutralizuosite Ph lygį ir sustiprinsite dantis.

Citrusiniai vaisiai. Laimai ir citrinos turi labai daug rūgšties, todėl pažeidžia emalį ir daro įtaką dantų spalvai. Kiti citrusiniai vaisiai ne tik yra rūgštūs, bet ir gali dažyti.

Karis. Šis prieskonis dažnai naudojamas gaminant egzotiškus patiekalus, tačiau norintiems išsaugoti baltą šypseną reikėtų jį naudoti kuo rečiau. Juk kartais ir žiupsnelis kario ištepa rankas, panašiai jis veikia ir dantis. Kad karis nepakenktų baltai šypsenai – suvalgę patiekalų su šiuo prieskoniu, užkąskite obuolio.

Kava ir arbata. Jei manote, kad jūsų dantys atrodo kiek pageltę, veikiausiai dėl to galite kaltinti puodelį kavos ar arbatos, kurį išgeriate kasryt. Jų sudėtyje yra taninų – augalinės kilmės medžiagų, naudojamų netgi kailiams ar audiniams dažyti. Norėdami išvengti nepageidaujamo šių gėrimų poveikio dantims kai kurie žmonės ją geria per šiaudelį.

Saldainiai ir limonadai su dažikliais. Spalvingi ir akiai patrauklūs skanėstai ypač patinka vaikams, kurie pažaliavusį liežuvį ar pamėlusius dantis paverčia pramoga. Iš tiesų dažikliai nenaudingi ir sveikatai, ir dantims. Piktnaudžiaudami dažikliais „praturtintu“ maistu baltos šypsenos neišsaugosite. Tokius saldumynus verčiau iškeiskite į gaivinančią stiklinę vandens bei kokybišką šokoladą, kurios sudėtyje nėra daug cukraus.

Produktai, padedantys išsaugoti dantų baltumą

Pieno produktai. Pienas, jogurtas ir sūris turi laktinių rūgščių bei kalcio, padedančio stiprinti dantis ir palaikyti baltą dantų spalvą. Sūrio gerbėjai gali džiaugtis, nes sūrio kramtymas padeda seilių susidarymui, o tai padeda nuplauti maisto likučius nuo dantų paviršiaus. Be to, sūris puikiai neutralizuoja rūgštis, tad gabalėlis sūrio - labai geras užkandis po itin rūgščių produktų.

Žiedinis kopūstas. Šią daržovę reikia labai gerai sukramtyti, būtent todėl ji veikia kaip dantų šepetėlis, skatina seilių išsiskyrimą valgant ir taip padeda palaikyti dantų baltumą. Panašiu poveikiu pasižymi ir brokoliai - nes jų sudėtyje yra dantų emalį stiprinančių ir apsauginę funkciją atliekančių medžiagų.

Obuoliai. Juos neretai pavadina natūraliu dantų šepetėliu. Obuoliai puikiai nuvalo maisto likučius ir balina dantis. Nors dauguma skaidulinių vaisių bei daržovių pasižymi valančiu poveikiu, dantų baltumą padeda išlaikyti ne visi. Kai kurie produktai, pavyzdžiui, morkos, nešvarumus nuvalo, tačiau dažo dantis. Taigi geriausia rinktis tuos skaidulinius vaisius ar daržoves (pavyzdžiui, obuolius, slyvas, brokolius, salierus), kurie palaiko baltumą. Visgi nepamirškite, kad suvalgius vaisių reikėtų praskalauti burną, vaisių sudėtyje daug cukraus.

Ananasas. Tai vienintelis vaisius, kurio sudėtyje yra sveikatai naudingo enzimo bromelaino, pasižyminčio antiuždegiminėmis bei valančiomis savybėmis. Manoma, kad būtent bromelainas puikiai nuvalo dantų nešvarumus, todėl yra vienas efektyviausių balinančių dantų pastų ingredientų. Ananasų sudėtyje esantis bromelainas yra naudingas ne tik dantims, bet ir viso organizmo sveikatai.

Kokosų sviestas. Burnos skalavimas kokosų aliejumi puikus būdas pašalinti toksinus iš viso organizmo, taip pat padeda atsikratyti burnoje esančių bakterijų bei blogo kvapo. Kokosų sviestas puikiai balina – vos po savaitės ar poros sviesto naudojimo galėsite džiaugtis baltesne šypsena. Žinoma, po tokių procedūrų patartina gerai praskalauti burną. Nerafinuotas šalto spaudimo kokosų aliejus – geriausias pasirinkimas.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder