Ciberžolė – saulės šviesos ir energijos simbolis

Ciberžolė – saulės šviesos ir energijos simbolis

Ciberžolė (turmeric, kurkuma) – imbierinių šeimos augalas. Kurkuma išvertus iš sanskrito reiškia „geltona“. Ciberžolės spalva simbolizuoja saulės šviesą ir energiją. Ji laikoma dievišku augalu ir laimės talismanu.

Vaistams ir maistui vartojama ciberžolės šaknis arba šakniastiebiai, termiškai apdoroti, sudžiovinti ir sumalti į geltonus miltelius.

Ciberžolė vartojama dėl spalvos ir stiprių gydomųjų savybių. Tai sutraukiančio (rišančio) skonio prieskonis, kuris turi stiprinantį, tankinantį poveikį kūno audiniams, tuo pat metu išsaugo drėgmę.

Ciberžolės miltelius laikyti galima neribotą laiką, nes yra natūralus antiseptikas, svarbu tik sandariai supakuoti ir apsaugoti nuo šviesos.

Ciberžolė – universaliausias prieskonis pasaulyje. Nedideli jos kiekiai (ant šaukštelio galiuko) vartojami geltoniems ryžiams, sriuboms, blynams, sūriams, bandelėms, troškiniams, bulvytėms, saldumynams, karštam pienui gardinti. Patiekalai įgauna patrauklų auksinį atspalvį.

Ciberžolė taip pat gali būti naudojama atgrasyti skruzdėlėms.

Teigiama, kad ciberžolė ramina, švarina ir skaidrina bei stiprina psichiką, užkerta kelią Alzheimerio ligai.

Vietoj namų vaistinėlės

Teigiama, kad ciberžolė gali pakeisti visus vaistus, laikomus namų vaistinėlėje.

Ajurveda ją vertina kaip priešuždegiminę, stimuliuojančią nusilpusius raumenis, gydančią dvylikapirštės žarnos opaligę, cukrinį diabetą, valančią toksinus iš kraujo, stabdančią trombocitų formavimąsi, mažinančią cholesterolio kiekį, turinčią šlapimą skatinančių savybių priemonę. Ciberžolė mažina uždegimus, osteoartrito simptomus. Yra ištirta, kad naudojant ajurvedines žolelių ir mineralų formules, kurių sudėtyje yra ciberžolės, reikšmingai sumažinamas skausmas ir negalia. Ciberžolė labai naudinga kepenų bei tulžies veiklai (varo tulžį), gydo tulžies akmenligę.

Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad ciberžolė skatina tulžies išsiskyrimą, dėl to greičiau suvirškinami riebalai. Ciberžolė – natūralus priešuždegiminis antibiotikas. Atlikdama antibiotiko funkcijas, ciberžolė nesutrikdo virškinamojo trakto veiklos, nesunaikina žarnyno mikrofloros ir nekenkia kepenims, kas yra būdinga cheminiams antibiotikams. Priešingai, ciberžolė skatina žarnyno mikrofloros aktyvumą ir gerina virškinimą. Ciberžolė valo iš organizmo toksinus. Ajurvedoje ciberžolės milteliais sustabdomas žaizdų kraujavimas ir žaizdos greičiau gyja. Ciberžolė išoriškai naudojama gydyti egzemai, votims, Indijoje ciberžole gydomi vabzdžių įkandimai, išbėrimai, niežai ir pan. Ciberžolė ir šiais laikais gana plačiai naudojama kosmetikoje, farmacijoje ciberžolės dedama į antiseptinius tepalus.

Ciberžolėje gausu vitaminų C ir E, yra ir kalcio, geležies, fosforo bei jodo, taip pat vitaminų B1, B2, B3. Jame esantys aromatinis aliejus, B-kurkuminas ir kitos vertingos medžiagos teigiamai veikia žarnyno, inkstų ir tulžies veiklą.

Ciberžolės veiklioji medžiaga kurkuminas (E100) turi antioksidacinių savybių, kurios tokios stiprios kaip vitaminų C ir E. 2005 metais žurnale “Biochemical Pharmacology” rašoma, jog tyrimais nustatyta, kad kurkuminas gali užkirsti kelią auglių susidarymui. Teksaso universitete atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad kurkuminas net sergantiems krūties vėžiu sulėtina vėžio ląstelių plitimą į plaučius.

Kosmetikai

Ciberžolės pasta (viena dalis ciberžolės, dvi dalys ghi) Ajurvedoje naudojama kaip antimikrobinis tepalas, lėtinantis senėjimą, pagerinantis odos tonusą saulės atokaitoje.

Įmaišę šiek tiek ciberžolės į ghi, medų ar sezamo aliejų galite naudoti kaip kosmetinę kaukę. Gydo spuogelius, žaizdeles, lyginą odos atspalvį ir smulkias raukšleles, išvalo odą. Ciberžolės geltonis įsigeria į odą, dėl to geriau daryti kaukę tuomet, jei žinote, kad kitą dieną niekur neisite, o geltonį valyti aliejumi arba ghi, nes vandenyje kurkuminas netirpsta.

Kiti receptai

Peršalus skalaujant ja gerklę, pašalinamos gleivės, raminama, gydoma ir dezinfekuojama gerklės gleivinė, mažėja perštėjimas ir skausmas.

Negalintieji gerti pieno dėl laktozės netoleravimo gali sau padėti išsivirę pieno su ciberžole (ant šaukštelio galiuko stiklinei pieno) – ji padeda suskaidyti pieno cukrų.

Esant hemorojui, prieš miegą sutepkite problemines vietas puse arbatinio šaukštelio ciberžolės su arbatiniu šaukšteliu ghi.

Esant anemijai (mažakraujystei) į puodeli jogurto (be priedų) įmaišykite arbatinį šaukštelį ciberžolės ir gerkite ryte ar dieną, bet ne po saulėlydžio, kad nesigamintų gleivės (nedidėtų kapha doša).

Ciberžolės šaknis, nešiojama kišenėje ar perverta geltonu šilkiniu siūlu ant kaklo, saugo nuo ligų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder