XVII šachmatų festivalyje antrą vietą užėmė klaipėdietis Gleb Pidlužnij

XVII šachmatų festivalyje antrą vietą užėmė klaipėdietis Gleb Pidlužnij

Liepos 26 d. pasibaigė visą savaitę trukęs XVII šachmatų festivalis „Jūros šventė – 2020” skirtas ICCF didmeistrio, FIDE meistro Boriso Rumiancevo atminimui. Po atkaklių kovų, vykusių Klaipėdos universiteto Auloje, paaiškėjo varžybų nugalėtojai ir prizininkai.

Pagrindiniame, A turnyre su klasikinių šachmatų kontrole, varžėsi 31 dalyvis. Dalyvius apdovanojo Klaipėdos universiteto rektorius, prof. dr. Artūras Razbadauskas. Nugalėjo didžiausią FIDE reitingą tarp dalyvių turintis, Lietuvos 2019 metų visų kategorijų čempionas, tarptautinis šachmatų meistras iš Kauno Tomas Laurušas, surinkęs 6,5 taško iš 7 galimų ir tašku aplenkęs kitus žaidėjus. Dėl likusių prizinių vietų kova vyko iki pat paskutinio rato. Antra vieta atiteko Lietuvos B14 grupės čempionui ,trylikamečiui Klaipėdos talentui Glebui Pidlužnij, o trečia – FIDE šachmatų meistrui, Lietuvos B18 grupės čempionui, septyniolikmečiui kauniečiui Karoliui Jukštai. Jie abu surinko po 5,5 taško iš 7 galimų, o vietas pasidalino pagal papildomus rodiklius. Ketvirtas – Aleksandras Šalna iš Vilniaus, surinkęs 5 taškus, o penktas – Lietuvos B16 grupės čempionas Pijus Stremavičius su 4,5 taško. Moterų grupės nugalėtoja tapo miela viešnia iš Rygos Madara Golsta su 4 taškais. Tiek pat taškų surinko ir kiti apdovanotieji: klaipėdietis Dmitrij Jablokov, pripažintas geriausiu tarp žaidėjų, kurių reitingas mažesnis kaip 2000, Pijus Greičius iš Jurbarko gavo U18 grupės prizą, o nevystantis Kauno veteranas, pernai iškovojęs nugalėtojo taurę Kęstutis Kaunas ir šiais metais tapo geriausiu senjorų (S60) grupėje.

B turnyre, taip pat su klasikinių šachmatų kontrole, varžėsi 47 mažiau patyrę šachmatininkai, kurių FIDE reitingas neviršija 1600. Čia suaugusius žaidėjus lenkė moksleiviai. Geriausiai sekėsi 14-mečiui klaipėdiečiui Rostislavui Ščekačiovui, surinkusiam 6 taškus iš 7 galimų. Net keturi dalyviai surinko po 5,5 taško. Pagal papildomus rodiklius antroje vietoje – 12-metis Neimantas Viliušis iš Tauragės, o trečioje vietoje liko 14-metis šiaulietis Matas Povilaitis. Prizus gavo ir tiek pat taškų surinkę: 15-metis svečias iš Lenkijos Karol Ullrich – geriausio žaidėjo su reitingu mažiau 1500, o 11-metis kaunietis Giedrius Vaičiūnas – U12 grupės prizą. Surinkę po 4,5 taško, prizus pasidalino: vilnietis Vytenis Remeika (grupė U10) ir 9-metis svečias iš Latvijos Edvards Gaidis (dalyvis, neturintis reitingo). Moksleivė iš Klaipėdos Ana Borisovaitė (4,5 taško) buvo geriausia tarp moterų. Vaikų grupėje (U8) nugalėjo kaunietis Augustas Alionis (4 taškai).

Penktadienį, liepos 24 dieną, buvo organizuotos „Žaibo“ varžybos, kuriose kiekvienam dalyviui skiriamos tik trys minutės visai partijai, pridedant po 2 sekundes už padarytą ėjimą. Susirinko 68 dalyviai. Azartiškų varžybų „sausu“ nugalėtoju tapo Tomas Laurušas laimėjęs visas 7 partijas. Tolesnes vietas pasidalino trys žaidėjai, surinkę po 5,5 taško. Pagal papildomus rodiklius antra vieta atiteko Aleksandrui Šalnai, trečia – kauniečiui Domantui Klimčiauskui, septyniolikmetis iš Rygos Aleksandrs Jazdanovs liko ketvirtas, kretingiškis Konstantinas Dubinskas (5 taškai) – penktas. Moterų prizą laimėjo Madara Golsta, o tarp jaunųjų dalyvių (U12) geriausias buvo Arsenijs Savičevs iš Rygos.

Liepos 25, šeštadienį, vyko greitųjų šachmatų varžybos, kuriose prie lentų susėdo „šachmatinis“ dalyvių skaičius – 64 (tiek langelių šachmatų lentoje). Rezultatai labai netikėti. Jau trečiajame rate varžybų favoritą Tomą Laurušą nugalėjo jaunasis klaipėdietis Gleb Pidlužnij kuris, nelėtindamas tempo, po 6 ratų tapo vienvaldžiu lyderiu. Bet lygiųjų su Dariumi Babrausku paskutiniame rate Glebui neužteko. Trys žaidėjai surinko po 6 taškus ir teisėjams teko pasitelkti papildomus rodiklius. Nugalėtoju buvo paskelbtas vilnietis Marius Snežko, Gleb Pidlužnij liko antras, o Aras Vardanianas – trečias. Ketvirtas – Tomas Laurušas, penktas – Darius Babrauskas. Tarp jauniausių dalyvių (U12) vėl geriausias buvo Arsenijs Savičevs, tarp moterų – Madara Golsta.

Įdomūs faktai:

Šiame tarptautiniame renginyje varžėsi šachmatininkai iš 5 šalių: Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Sakartvelo ir Jungtinės amerikos valstijos.

Žaidėjų amžiaus skirtumas – virš 70! metų. Jauniausiems dar tik septinti metai eina, o vyriausiam, Gintautui Barščiauskui, jau 79-ti. Metais jaunesnis senjorų grupės nugalėtoju tapęs tarptautinis meistras Kęstutis Kaunas. Abu vyriausieji – šiek tiek jaunesni Boriso Rumiancevo kartos žaidėjai, kartu su juo dalyvavę daugelyje turnyrų.

Iš viso festivalyje žaidė 121 šachmatininkas, nors, sudėjus keturių turnyrų žaidėjų skaičių, gautume 210 dalyvių. Čia ne aritmetinė klaida, nes turnyrai vyko skirtingu laiku ir tas pats žaidėjas galėjo dalyvauti keliuose turnyruose.

Trys jaunuoliai: klaipėdietis Rostislavas Ščekačiovas, tauragiškis Neimantas Viliušis ir lenkas Karol Ullrich išdrįso žaisti abiejuose klasikinių šachmatų turnyruose. Ir sėkmingai! Jei A turnyre, žaisdami su patyrusiais šachmatininkais, jie pasidalino 22-24 vietas, tai B turnyre visi trys rikiavosi tarp nugalėtojų.

Lyginant su pernykščiu, 2019 metų, festivaliu dalyvių skaičiaus augimas minimalus. Stipriausiame turnyre (A) šiemet rungtyniavo 31 (pernai 34) žaidėjai. Turnyre B varžėsi 47 (pernai 45) šachmatų mėgėjai. Daugiausiai dalyvių visada susirenka į trumpus, vieną dieną tetrunkančius turnyrus. Nuo 54 iki 68 dalyvių išaugo „žaibo“ turnyras, į greitųjų šachmatų varžybas susirinko 64 (pernai 60) dalyviai.

Nuotraukas iš turnyro rasite oficialiame „Klaipėdos miesto šachmatų federacijos“ puslapyje: www.facebook.com.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder