Umarų maratone - kauniečio triumfas

Umarų maratone - kauniečio triumfas

Sekmadienį nuo ryto iki maždaug 14 val. centrines Klaipėdos gatves užtvindė dviratininkai bei šio sporto entuziastai - surengtas antrasis garsių dviratininkų Gintauto ir Mindaugo Umarų Klaipėdos dviračių maratonas.

Lenktynėse, kuriose varžėsi 258 dalyviai, buvo galima išvysti ne tik triumfo bei džiaugsmo proveržių, tačiau ir nusivylimų - varžybose įvyko nemažai griūčių. 

Varžybose be lietuvių dalyvavo Latvijos bei Estijos atstovai, tačiau mūsiškiai svečiams pirmosios pozicijos neužleido - vyrų elito grupėje nugalėjo 23 metų kaunietis Andrejus Dolgovas.

Jis 61 km trasą (dešimt ratų, trasa driekėsi Herkaus Manto gatve, Šiaurės prospektu bei Liepų gatve) įveikė per 1 val. 40 min. ir 18 sek.

Nugalėtojas atstovavo "Velomanijos-Niskamos" komandai.

"Jau trasos viduryje supratau, kad galiu tapti nugalėtoju, nes savijauta buvo itin gera. Nors esu tik mėgėjas, tačiau tikėjausi tapti nugalėtoju. Esu labai patenkintas šiuo laimėjimu. Šiandien - maloni diena", - iškart po pergalės kalbėjo dviratininkas.  
Jis teigė, kad šioms varžyboms specialiai nesiruošė.

"Treniruojuosi tik mėgėjiškai. Mano darbas - sėdimas, tenka daug laiko praleisti biure, tad po darbų išvažiuoju pasivažinėti dviračiu. Tai darau šešis kartus per savaitę, maždaug po dvi valandas. Nuolat dalyvauju įvairiuose turnyruose: esu tapęs keliasdešimties varžybų nugalėtoju ir prizininku. Visų varžybų net neišvardinčiau. Porą kartų esu tapęs ir Lietuvos kalnų dviračių sporto prizininku", - savo pasiekimus vardijo A. Dolgovas.

Nugalėtojui Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas (pats taip pat dalyvavo varžybose tarp mėgėjų), įteikė specialiai įsteigtą mero taurę ir 600 litų piniginį prizą.

Moterų elito atstovėms reikėjo įveikti perpus mažesnį atstumą nei vyrams - 30 km 500 m (penki ratai).

Čia lydere tapo vilnietė Rasa Pocytė, atstovaujanti komandai ("Focus-Vilnius"). Varžybų organizatoriai dėl techninių kli8čių tiksliai negalėjo įvardinti nugalėtojos laiko.

Preliminariai manoma, kad mergina sugaišo maždaug 58 minutes.

Tarp vyrų mėgėjų nepralenkiamas buvo Mantas Ruokis (DSK "Pajūris") - 59 min. 55,25 sek., tarp dailiosios lyties atstovių - Karolina Bačėnaitė ("DSK "Pajūris") - 59 min. 58,96 sek.   

Maratono nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti ne tik vertingais prizais, bet ir solidžiomis piniginėmis premijomis.

Visų dalyvių išsidėstymą pagal vietas, taip pat komandinių įskaitų laureatus, nuo sekmadienio vakaro bus galima rasti "facebook" įvedus žodžius: Klaipėdos dviračių maratonas.

A. Boso griūtis

Varžybose nepasisekė antrus metus paeiliui dalyvaujančiam Klaipėdos verslininkui bei politikui Antanui Bosui. Jis penktame trasos rate pateko į griūtį ir buvo priverstas pasitraukti iš varžybų.

"Jaunimas užspaudė mane, užkišo dviračius ir nukritau. Gerai, kad buvau su šalmu, taip dėjausi su galva į žemę, kad net šalmas nukrito. Skauda galvą ir kūną", - rodydamas į iki kraujo ubrozdintas rankas ir koją pasakojo A. Bosas.

Tačiau jis dėl to nebuvo nė kiek nusivylęs.

"Svarbu sudalyvauti. Nubrozdinimai sugis, o geros emocijos ir varžybų šventė atmintyje išliks. Dažniau galėtų vykti panašios varžybos", - buvo gerai nusiteikęs A. Bosas.
Be to, pabrėžė, kad jei neaplamdytas dviratis, jis būtų tęses varžybas.

"Stabdžių kaladėlės trynė ratus, tad nebegalėjau minti dviračio", - pridūrė pašnekovas.

Apstu garsių vardų

Susirinkusieji į Umarų maratoną galėjo išvysti besivaržančius visame pasaulyje praeityje garsių dviratininkų: Algirdą Vaitkų, Joną Romanovą, Mindaugą Umarą, Remigijų Lupeikį, Algirdą Mockų ir daugybę kitų dviračių sporto profesionalų.

Varžybų žiūrovai lyg susitarę kartojo, kad šis maratonas - šauni tradicija ir puiki proga atsigręžti į savo sveikatą, pajudėti, pasportuoti.

"Kitais metais būtinai sėsime ant dviračio ir minsime pedalus su būriu klaipėdiečių. Tai puiki šventė", - lyg susitarę sakę Klaipėdos rankų lenkimo federacijos prezidentas Vladas Kuizinas bei "Naftos-Universiteto" komandos steigėjas Algimantas Žičkus. Panašiai mąstančių varžybose buvo daugybė.

Plės geografiją

Priminsime, kad pernai G. ir M. Umarų maratone varžėsi 202 dalyviai, tuomet pirmasis šiek tiek ilgesnę - 66 km trasą įveikė klaipėdietis Mindaugas Striška. Jis sugaišo 1 val. 41 min. 54,55 sek.

"Tikiuosi, kad kasmet šis maratonas vis augs, plėsis dalyvių geografija - sulauksime ne tik daugiau Lietuvos miestų, bet ir svečių iš užsienio šalių dviračių entuziastų. Šis renginys dar kartą įrodė, kad reikia panašių dviračio švenčių", - džiaugėsi dukart olimpinis čempionas ir penkiskart pasaulio rekordininkas Gintautas Umaras.

Organizatoriai viliasi, kad 2015 metais šio maratono dalyvių skaičių sudarys ne triženklis, o keturženklis skaičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder