Tikrojo NBA karaliaus jubiliejus

Tikrojo NBA karaliaus jubiliejus

Kai krepšininkų klausiama, kas buvo jų vaikystės idealas ir geriausias visų laikų žaidėjas, dažniausiai atsakyme minima Maiklo Džordano (Michael Jordan) pavardė. NBA legenda pasižymėjo tuo, kad jo asmeniniai rezultatai puikiai derėjo su komandos pergalėmis. Praėjusį sekmadienį geriausias visų laikų krepšininkas atšventė savo 50-ąjį jubiliejų.

Karaliaus pravardę šiuo metu išdidžiai nešioja Lebronas Džeimsas (Lebron James), bet jam dar reikės daug ką nuveikti, kad prilygtų M. Džordanui. Juo labiau, kad „skrajojantis Maiklas“ pasižymėjo ne tik aikštelėje. Svarbiausius M. Džordano gyvenimo įvykius jubiliejaus proga apžvelgė dienraštis „Sport-Express“.

Titulų kraitis

M. Džordanas stipriausioje pasaulio lygoje vadovavosi paprastu devizu: tiesiog žaiskite ir pajuskite malonumą, mėgaukitės žaidimu. Nepaisant to, jis laimėjo visus įmanomus NBA komandinius ir individualius titulus.

M. Džordano veidas ne kartą puošė svarbiausių žurnalų ir laikraščių viršelius. Jo titulai labai įvairūs. 1982 m. M. Džordanas su Šiaurės Karolinos universiteto ekipa tapo studentų lygos NCAA čempionu, 1985 m. - geriausiu NBA naujoku. Būdamas „Chicago Bulls“ kapitonu, jis šešiskart laimėjo NBA čempionatą. Visus šešis kartus šoklusis gynėjas buvo pripažintas naudingiausiu finalo žaidėju. Tai absoliutus rekordas. Penkis kartus M. Džordanas buvo išrinktas naudingiausiu sezono žaidėju. Čia jį vienu titulu lenkia Karimas Abdulas Džabaras (Kareem Abdul Jabar). M. Džordanas 14 kartų dalyvavo „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, triskart tapo naudingiausiu jų žaidėju. Su JAV rinktine gynėjas laimėjo 1984 ir 1992 m. olimpines žaidynes. Žurnalas „Sports Illustrated“ 1991 m. jį išrinko metų sportininku. Individualūs rodikliai nenusileidžia komandiniams laimėjimams. Pagal vidutinį rezultatyvumą (30,1 tšk.) M. Džordanas yra NBA rekordininkas, pagal bendrą taškų skaičių (32 292) jis užima trečiąją vietą.

Brolio pavyzdys

Už titulų ir prizų visada yra prieštaringa asmenybė, patyrusi pakilimus ir nuosmukius. „Daugiau nei devyni tūkstančiai mano metimų nepasiekė tikslo. Patyriau pralaimėjimą 300 rungtynių. 26 kartus man buvo patikėta atlikti lemiamą metimą ir aš jo nepataikiau. Aš dariau vieną klaidą po kitos. Būtent todėl aš ir pasiekiau sėkmę“, - sakė M. Džordanas. Toks yra jo sėkmės receptas.

Brukline gimęs Maiklas augo daugiavaikėje darbininko ir kontoros tarnautojos šeimoje, kuriai kainavo daug pastangų prasiveržti į vidurinę klasę. Savo garsųjį 23-iąjį numerį jis gavo, kai beveik per pusę padalijo skaičių 45. Su šiuo numeriu žaidė Maiklo brolis Laris. M. Džordanas pasirinkimą motyvavo tuo, kad norėjo būti geras sportininkas bent pusę tiek, kiek brolis.

Beisbolininko karjera

M. Džordanas iš krepšinio traukėsi tris kartus. Pirmas kartas buvo 1993 m. spalio 6 d. Geriausias NBA krepšininkas paskelbė, kad baigė profesionalo karjerą. Prieš metus jis kartu su „Svajonių komanda“ laimėjo olimpinį auksą Barselonoje ir garsiai pareiškė, kad prarado susidomėjimą žaidimu. Visuomenė buvo šokiruota.

Likus keliems mėnesiams iki pasitraukimo, buvo nužudytas sportininko tėvas. Maiklas su juo visada palaikė labai artimus santykius ir, be abejo, labai išgyveno tragediją. Vaikystėje mėgstamiausia M. Džordano sporto šaka buvo beisbolas. Maiklas jį dažnai žaisdavo su tėvu namo kieme. 1994 m. pavasarį pasirašęs sutartį su klubu „Chicago White Sox“, M. Džordanas įgyvendino velionio tėvo svajonę.

Krepšinio legenda liko ištikima sau. „Aš visada tikėjau, kad pastangos atneša rezultatą. Niekada nesistengiu tik per pusę. Žinau, kad tai atneštų tik pusę rezultato“, - tvirtino M. Džordanas. Vis dėlto žaisti beisbolą mušėjo pozicijoje jam nesisekė. Teko atstovauti antriniams klubams, atmuštų kamuoliukų procentas buvo žemas. Taigi 1995 m. kovą M. Džordanas į „Bulls“ kontorą atsiuntė garsiąją faksogramą iš dviejų žodžių: „Aš grįžtu“. Grįžęs jis iškovojo dar tris NBA čempiono titulus.

Antrasis pasitraukimas įvyko 1999 m. rudenį. Antrasis sugrįžimas buvo susijęs su klubu „Washington Wizards“. Iš pradžių M. Džordanas tapo jo vadybininku, o 2001-2003 m. rungtyniavo Vašingtono ekipoje. Paskutinėmis legendos rungtynėmis tapo susitikimas su „Philadelphia 76ers“ krepšininkais. Po mačo M. Džordanui penkias minutes plojo ir žiūrovai, ir komandos draugai, ir varžovai.

Subyrėjusi šeima

Asmeninis žvaigždės gyvenimas anaiptol nebuvo pavyzdingas. Žmona Chuanita Vanoi (Juanita Vanoy), kurią Maiklas vedė 1989 m., pasamdė privačius seklius. Šie 15 mėnesių stebėjo krepšininką ir neva nustatė 167 neištikimybės atvejus. Žmona paprašė skyrybų 2002 m., o galutinai šeima iširo 2006 m. Buvusi krepšininko sutuoktinė gavo 168 mln. dolerių. Šios skyrybos tapo vienomis iš brangiausių istorijoje. M. Džordanas su Ch. Vanoi susilaukė dviejų sūnų ir vienos dukros.

Ir vėliau Maiklo gyvenime buvo įtartinų ryšių. Vis dėlto pastaruoju metu žvaigždė surimtėjo. Prieš 2011 m. Kalėdas M. Džordanas pasipiršo modeliui iš Kubos Ivetai Prieto (Yvette Prieto). Pora susitikinėja jau kelerius metus.

Puikus verslininkas

M. Džordanas tapo vienu iš JAV sporto simbolių. Jo triukai su kamuoliu aukštai ore pakeitė krepšinį. JAV ekonomistai apskaičiavo, kad M. Džordano atsiradimas lygoje pritraukė į NBA 10 milijardų dolerių investicijų. Paskutinis kontraktas su „Bulls“ buvo astronominis - 33 mln. dolerių per metus. Net praėjus dešimtmečiui nuo karjeros pabaigos, finansinė M. Džordano sėkmė stebina. Žurnalas „Forbes“ apskaičiavo, kad žvaigždė per metus uždirba 60 mln. dolerių. Didžiąją dalį šios sumos sudaro reklamos sutartys su drabužių, sportinės avalynės, kvepalų, gaiviųjų gėrimų gamintojais ir kitomis firmomis.

Nepaisant savo žygių meilės srityje ir polinkio į azartinius žaidimus, M. Džordanas išlieka vienu iš gerbiamiausių sportininkų tiek šiapus, tiek anapus Atlanto. „Facebook“ puslapyje jis turi 22 mln. gerbėjų. Didesniu populiarumu gali pasigirti tik garsiausi futbolininkai. Tačiau M. Džordanas nesustoja. 2010 m. jis tapo pagrindiniu NBA klubo „Charlotte Bobcats“ savininku. Tiesa, aikštelėje šiai komandai sekasi prastai.

Ne pabaiga?

M. Džordano tikrai negalima pavadinti verksniu, tačiau po svarbiausių pergalių kameros ne kartą užfiksavo jo vyrišką ašarą. Emocijų Maiklas neslėpė ir 2009 m., kai tapo krepšinio Šlovės muziejaus nariu. „Man nepatinka, kad nariu tapau dabar. Juk tai reiškia, kad krepšininko karjera jau baigta. Tikėjausi, kad į muziejų pateksiu 20 metų vėliau arba po mirties. Taip, tai yra didis laimėjimas ir garbė. Tačiau noriu, kad manytumėte, jog galiu grįžti į krepšinį. Kol ši mintis gyva, niekas nežino, kas įvyks“, - pasibaigus pagerbimo ceremonijai sakė M. Džordanas.

Ir iš tiesų, prieš 50-ąjį jubiliejų pasklido gandai, kad tikrasis NBA karalius grįš į aikštelę. Jaunasis „Bobcats“ krepšininkas Maiklas Kidas Džilkraistas (Michael Kidd Gilchrist) prisipažino, kad pralaimėjo 50-mečiui susirėmimą vienas prieš vieną. Yra tik viena kliūtis - NBA klubų savininkai pagal taisykles žaisti negali.

Paneigti sugrįžimą nutarė ir pats Maiklas, tačiau pareiškimas buvo dviprasmiškas. „Dabar man įtakos turi amžius ir svoris. Ilgai nelaikiau kamuolio rankose. Tikrai nesiruošiu grįžti būdamas 50-ies. Vis dėlto aš visada galvosiu, kad dar galiu žaisti krepšinį“, - mįslingai kalbėjo M. Džordanas.

Skaičiai

5 - tiek kartų M. Džordanas tapo naudingiausiu NBA čempionato žaidėju (1988, 1991, 1992, 1996 ir 1998 m.).

6 - tiek NBA čempiono žiedų iškovojo M. Džordanas (1991-1993 ir 1996-1998 m.).

14 - tiek kartų M. Džordanas žaidė NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

23 - šiuo numeriu pažymėtais marškinėliais žaidė M. Džordanas.

30,1 - toks buvo M. Džordano taškų vidurkis NBA rungtynėse.

43 - tiek taškų M. Džordanas pelnė 2003 m. vasario 21 d., netrukus po savo 40-ojo gimtadienio. Jis tapo pirmuoju NBA 40-mečiu, peržengusiu 40 tšk. ribą.

32 292 - tiek taškų M. Džordanas surinko per visą savo karjerą NBA.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder