T. Jonkus: "Pergalės nokautais - pačios saldžiausios"

T. Jonkus: "Pergalės nokautais - pačios saldžiausios"

Ateinančią savaitę 25-erių klaipėdiečio Tado Jonkaus laukia rimtas iššūkis Baltarusijos sostinėje Minske - pajūrio atletas pakviestas dalyvauti tarp pasaulio kovotojų pripažintame "Fight code" turnyre, kuriame varžomasi pagal K-1 taisykles.

Jo laukia rimtas varžovas iš Azerbaidžano Farhadas Ahmedjanovas.

"Ambicijos ir tikslas tik vienas - iškovoti pergalę nokautu. Šiam turnyrui ruošiuosi itin nuoširdžiai, sportinė forma - gera. Tikiuosi tik įspūdingos pergalės", - neslėpdamas ambicijų "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos sporto klubo "K-1 Akademija" atletas T. Jonkus.

Dirba fitneso treneriu

Tadai, peržvelgus Tavo kovų statistiką, mirga įspūdingi skaičiai: profesionalų ringe turėjai 83 kovas, iš jų iškovojai 62 pergales, net 22 kovos baigėsi varžovų nokautais, trys dvikovos - lygiosiomis. Dar įspūdingesni skaičiai mėgėjų varžybose: iškovotos 93 pergalės, 35 iš jų nokautais, 9 susitikimai ringe baigėsi lygiosiomis. Pačiam teko kovoti ir pagal kikbokso, K-1, Tailando bokso taisykles, taip pat ir kovų be taisyklių ringuose. Koks kovų stilius pačiam parankiausias?

Turbūt pačiam priimtiniausios K-1 dvikovos, kadangi dvikova vyksta stovint, gali smūgiuoti rankomis, kojomis ir net keliais. Tik draudžiama smūgiuoti alkūnėmis. K-1 - universalus kovų stilius. Dalyvaudamas šio stiliaus varžybose galiu tinkamai atsiskleisti.

Prieš mėnesį Rusijoje, Kazanėje, teko kautis pagal K-1 taisykles su dukart pasaulio, Europos čempionu ir penkiskart Rusijos kikbokso čempionu Aleksandru Stecurenko. Tai buvo pagrindinė vakaro dvikova. Tris raundus vyko nuožmi kova, teisėjai negalėjo nuspręsti, kuris iš mūsų pajėgesnis, tad skyrė papildomą raundą. Deja, vėliau pergalė taškų persvara skirta turnyro šeimininkų atstovui. Po šios kovos sulaukiau nemažai pagyrų ir kvietimų dalyvauti įvairiuose kovų turnyruose.

Nenuostabu, juk iškovoti titulai patys kalba už Tave. Esi tapęs pasaulio kikbokso čempionu, Europos K-1 čempionu, Baltijos šalių K-1 čempionu, jau nekalbu apie tai, kad daugybę kartų dominavai įvairiuose Lietuvos čempionatuose ir tarptautiniuose turnyruose. Turbūt sporto salėje praleidi didžiąją dalį savo gyvenimo laiko?

Pastaruoju metu treniruojuosi po du kartus per dieną. Koviniame sporte sukuosi nuo 12 metų. Taigi intensyviai sportuoju jau daugiau nei pusę savo gyvenimo - 13 metų. Man kovinis sportas iškart buvo prie širdies, jau po pusmečio treniruočių Klaipėdos čempionate iškovojau antrąją vietą, o vėliau pasipylė ir solidesni titulai.

Sportas ir darbas - glaudžiai susijęs su mano gyvenimu. Klaipėdos universitete esu baigęs Kūno kultūros ir sporto pedagogiką, dirbu viename iš Klaipėdos fitneso sporto klubų treneriu.

Po varžybų - į ligoninę

Turbūt sporto dėka esi apkeliavęs ir daug pasaulio šalių?

Kažkada bandžiau skaičiuoti, tai sudėliojau maždaug 20 šalių.

Kokia pačiam kova buvo įspūdingiausia?

Gal labiausiai įsiminė praėjusią vasarą Italijoje vykęs K-1 Europos čempionatas, kuriame varžovą iš Sicilijos (Italija) Giuseppe Patane nokautavau pirmame raunde. Varžovą pribloškiau rankų smūgių serija ir jis neteko sąmonės, iškrito iš ringo. Iškart po šio įvykio, italas buvo išgabentas į ligoninę. Interneto svetainėje "Youtube" ši filmuota medžiaga susilaukė daug susidomėjimo ir teigiamų vertinimų.

Pačiam yra tekę per varžybas patirti rimtų traumų?

Būna, kad lūžta rankos kaulas ar nosis, tačiau dvikovos metu ne visuomet tai jauti, kadangi verda adrenalinas ir stengiesi susikoncentruoti tik į kovą. Skausmai užklumpa tik po kovos, o dažniausiai, jei tai nėra lūžiai, o tik sutrenkimai, - kitą dieną.

Papasakok, kokios mintys užplūsta prieš dvikovą? Kūnu bėgioja šiurpuliukai?

Prieš dvikovą dažnai analizuoju varžovo kovų vaizdo įrašus, su treneriu Vadimu Chromychu pasirenkame tam tikrą taktiką, kuri būtų parankiausia būtent prieš tą kovotoją. O varžybų dieną tiesiog medituoju ir stengiuosi susikaupti rimtai kovai.

Jau kurį laiką Tave svarbiausioms varžyboms ruošia jaunas, tačiau itin daug pagyrų sulaukiantis kovinio sporto specialistas Vadimas Chromychas. Kuo skiriasi jo treniruočių metodika nuo kitų trenerių?

Vadimas dar visai neseniai pats buvo profesionalus kovotojas, pasaulio kikbokso čempionas. Jis iš savo patirties žino, ko reikia sportininkui. Fizinį pasirengimą tobuliname ir baseine, ir pajūryje, ir sporto salėje. Neseniai persikėlėme į naują sporto salę Paryžiaus Komunos gatvėje. Sąlygos treniruotis - idealios. Tiesiog yra viskas, ko reikia kovinio sporto atstovams: ir ringas, ir tatamis, ir bokso kriaušės.

TITULUOTAS. T. Jonkaus iškovotų trofėjų sąrašas išties įspūdingas: jis yra tapęs pasaulio kikbokso čempionu, Europos K-1 čempionu, Baltijos šalių K-1 čempionu, daugybę kartų dominavo įvairiuose Lietuvos čempionatuose ir tarptautiniuose turnyruose.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder