„Sūduvos“ vairą perėmęs austras pasiryžęs tęsti pergalingą seriją

„Sūduvos“ vairą perėmęs austras pasiryžęs tęsti pergalingą seriją

Tikslas – apginti išsikovotas pozicijas Lietuvoje ir dar kartą paklibinti UEFA Europos lygos pagrindinių grupės varžybų etapą. Su tokiais lūkesčiais naują sezoną pasitinka pastarųjų trejų metų Lietuvos futbolo čempionė Marijampolės „Sūduva“.

Pagrindinė šios žiemos naujiena Marijampolės komandoje – trenerio pasikeitimas. Tris iš eilės Lietuvos čempionų titulus „Sūduvai“ iškovoti padėjęs bei Europos taurių turnyruose sėkmingai su komanda kovojęs Vladimiras Čeburinas paliko pajėgiausią A lygos klubą.

54-erių kazachas ilgai dvejojo, tačiau galiausiai nusprendė sutarties nepratęsti. Treneris savo sprendimą motyvavo noru daugiau laiko praleisti su šeima, kuri gyvena Kazachstane.

Kurį laiką su „Sūduva“ buvo siejamas baltarusių specialistas Aleksejus Baga, tačiau klubo prezidentas Vidmantas Murauskas sukirto rankomis su treneriu iš Austrijos Heimo Pfeifenbergeriu.

Įtampos nejaučia

„Po praėjusio sezono V. Čeburinas pareiškė, kad neketina čia likti. Suteikėme jam laiko viską apgalvoti, bet jo sprendimas nepasikeitė. Naujo trenerio paieškas pradėjome gruodžio pabaigoje. Įvertinę situaciją rinkoje bei agentų pasiūlą, pasirinkome H. Pfeifenbergerį. Treneris ilgai negalvojo ir netrukus pasirašėme vienerių metų trukmės sutartį“, – pasakojo „Sūduvos“ prezidentas V. Murauskas.

53 metų H. Pfeifenbergeris Austrijos Bundeslygoje vadovavo „Wiener Neustadt“ ir „Wolfsberger“ komandoms, anksčiau treniravo „Grodig“ ir Zalcburgo „Red Bull“ jaunimo komandą, kurios tuo metu rungtyniavo Austrijos II ir III lygose.

Šis treneris taip pat dirbo asistentu įvairiose Austrijos jaunimo rinktinėse.

Kur kas įspūdingesnė H. Pfeifenbergerio žaidėjo karjera. Jis rungtyniavo Zalcburgo „Austrios“, Vienos „Rapid“ ir Brėmeno „Werder“ klubuose, Austrijos rinktinėje sužaidė 40 rungtynių (9 įvarčiai), su ja dalyvavo 1990 ir 1998 m. pasaulio čempionatuose.

„Pirmadienį jau susipažinau su komandos nariais. Bus įdomus iššūkis dirbti su klubu, trejus metus iš eilės laimėjusiu savo šalies čempionatą. Stengsiuosi išlaikyti gerą atmosferą komandos viduje“, – tikino H. Pfeifenbergeris.

Paklaustas, ar nejaučia spaudimo iš V. Čeburno perimdamas čempioniškos komandos valdymą, austras tik numojo ranka: „Nesijaudinu dėl to. Esu čia tam, kad pratęstume sėkmingą seriją. Jei jausčiau spaudimą, iš karto keliaučiau namo.“

Tarpsezoniu Marijampolės komanda išsaugojo savo sudėties branduolį, nors praradimų neišvengė.

Talentingas 20-metis Paulius Golubickas tobulėti išvyko į Kroatiją ir karjerą pradės „HNK Gorica“ klube.

Tikėtina, kad čempionų gretose neliks ir kito saugo Ovidijaus Verbicko, bet klubo vadovai turi vilčių jį susigrąžinti.

„Yra tokia galimybė. Ovidijus teigė, kad turi pasiūlymų užsienyje, nors konkrečių klubų neįvardijo. Jei tai bus rusai ar kazachai, finansinėmis galimybėmis su jais nepasivaržysime. O jei latviai – kviesime O. Verbicką derėtis“, – teigė V. Murauskas.

 

Ovidijus Verbickas © Saulius Čirba

Sistemos dar nepasirinko

V. Murauskas atskleidė, kad netrukus „Sūduvą“ papildys keturi naujokai. H. Pfeifenbergeris norėtų pastiprinimo abiejuose gynybos kraštuose, vidurio saugų grandyje ir puolime.

V. Čeburino „Sūduva“ buvo įpratusi žaisti penkių gynėjų linija. Komandos stiprybėmis buvo tapusi patikima gynyba, kontratakos ir efektingas standartinių padėčių išnaudojimas.

H. Pfeifenbergeris savo žaidimo filosofijos kol kas neatskleidžia: „Man patinka žaisti agresyviai, spausti varžovus ir naudotis išsidėstymu 4-4-2. Tačiau nežinau, kaip bus „Sūduvoje“. Galbūt liksime prie senosios sistemos. Svarbu, kad komanda jaustų pasitikėjimą, tuomet bus geri rezultatai.“

Marijampolės klubo vadovas įsitikinęs, kad naujasis treneris yra kaip tik tai, ko reikia jo komandai.

„Gerosios trenerio savybės dar tik atsiskleis. Bet akivaizdu, kad jis buvo geras futbolininkas, rungtyniavo aukšto lygio klubuose. Dirbdamas treneriu kovojo su didžiaisiais Austrijos klubais „Salzburg“ ir Vienos „Rapid“. Tokia patirtis mums labai pravers Europos varžybose, kur visad susitinkame su potencialiai stipresniais varžovais“, – aiškino V. Murauskas.

„Sūduvos“ klubo biudžetas išlieka panašus ir sezono pradžioje sieks apie 1,2–1,3 mln. eurų. Ši suma gali ūgtelėti komandai sėkmingai pasirodžius UEFA varžybose ir uždirbus papildomų premijų.

Kaip tik šiandien „Sūduva“ pradeda pasirengimą naujam sezonui. Pirmąsias kontrolines rungtynes čempionais žais sekmadienį Kaune su vietos „Kauno Žalgirio“ ekipa.

Sausio 23 ir sausio 26 d. marijampoliečiai savo manieže priims du Rygos klubus: „Mettą“ bei RFS.

Vasario 1–14 d. „Sūduvos“ komanda surengs treniruočių stovyklą Kipre. Ten sužais kontrolines rungtynes su „Ufa“ (Rusija), Česke Budejovicų „Dynamo“ (Čekija) ir Jereveno „Urartu“ (Armėnija) klubais.

Naujas futbolo sezonas oficialiai prasidės vasario 29 d. LFF Supertaurės rungtynėmis tarp „Sūduvos“ ir Vilniaus „Žalgirio“.

V. Murauskas teigė, kad pagrindinis 2020-ųjų tikslas bus išsaugoti turimas pozicijas Lietuvoje.

„Kai esi čempionas, kitokio tikslo būti negali – tik apginti titulą. Maksimalaus įmanomo rezultato sieksime ir Europoje. Tačiau ten ne viskas priklauso nuo komandos ir trenerio. Daug lemia burtai, kokius varžovus jie paskiria. Pavyzdžiui, pernai lemiamame Europos lygos atrankos etape kovojome su vengrų čempionais „Ferencvaroš“. Tai įveikiami varžovai, iki tikslo mums pritrūko 25 minučių. Su didele sėkme įmanoma pasiekti šį tikslą“, – įsitikinęs „Sūduvos“ prezidentas.

Jis tiki, kad vieną dieną „Sūduva“ pasieks Europos taurių grupės varžybų etapą, todėl Marijampolėje nuolat vyksta stadiono atnaujinimo darbai. Lietuvoje kol kas nėra nė vieno stadiono, kuris atitiktų UEFA 4-osios kategorijos kokybės standartus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder