Sporto taryba: prioritetai, bazės, reforma ir įtarimai kiršinimu

Sporto taryba: prioritetai, bazės, reforma ir įtarimai kiršinimu

Šią savaitę Klaipėdos sporto tarybą į susirinkimus rinkosi du kartus ir buvo aptarta daug svarbių klausimų - nuo geriausių Klaipėdos sportininkų rinkimų iki projekto sudarymo dėl prioritetinių Klaipėdos sporto šakų, Klaipėdos sporto reformos trečiojo etapo gairių ir diskusijos dėl asmenų, kurie galimai kiršina ir erzina sporto bendruomenę.

Posėdžio metu Sporto tarybos narys Virginijus Jurgelevičius pateikė siūlymus diskusijai dėl prioritetinių Klaipėdos miesto sporto šakų sąrašo.

Prioritetinės sporto šakos

Pagal pirmines diskusijas svarstoma, kad prioritetinės sporto šakos būtų nustatomos olimpiniam ciklui, artimiausias variantas 2020 - 2024 metams. Planuojama, kad į prioritetinių sporto šakų sąrašą pateks tik olimpinės sporto šakos. Tokiu principu yra vadovaujamasi ir Lietuvos sporto praktikoje.

Planuojama sudaryti tam tikras anketas ir duoti jas užpildyti sporto šakų atstovams. Ir tada Sporto taryba pagal pateiktus duomenis, tam tikrą skaičiavimo lentelę galėtų matyti, kurios sporto šakos surenka daugiausiai balų.

Pagal projektą būtų atsižvelgiama į: sporto šakos kvalifikuotų sporto specialistų skaičių, sporto šakos pasiekimus per olimpinį (2016-2020 metų) laikotarpį, taip pat sporto šakos masiškumą (bendras sportininkų skaičius, sporto renginių skaičius ir t.t.), sportinės šakos organizacinę struktūrą (piramidės principas, veiklos planas, rinktinės nariai ir pan.) ir infrastruktūrą.

Pasiteiravus, kokia nauda būtų, jei sporto šaka taptų prioritetine, V. Jurgelevičius pateikė pavyzdį: "Būtų siūloma joms skirti didesnį finansavimą iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto, būtų suteikta pirmenybė pasirinkti sporto bazių laiko užimtumą, būtų suteiktas prioritetas infrastruktūros gerinimui. Tai yra tik projektas, dar reikia apsvarstyti ir išdiskutuoti kiekvieną punktą", - pabrėžė V. Jurgelevičius.

Buvo nuspręsta, kad šiuo klausimu dar reikia padirbėti ir parengta tam tikras anketas ir lenteles, kurios už kiekvieną punktą būtų skiriami tam tikri balai. Juos susumavus, aiškiai, matytųsi, kurios sporto šakos vertos prioritetinių sporto šakų sąrašo.

Paklausus, kiek jų bus, Klaipėdos sporto tarybos pirmininkas Liudvikas Mileška atsakė: "Kai sporto šakos užpildys anketas, pagal balų skaičių matysime. Gal tai bus 10-11 sporto šakų, gal kartelę įveiks 8 sporto šakos."

Sporto bazių naudojimas

Klaipėdos savivaldybės sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialistė Aistė Sorokienė pristatė klausimą dėl Klaipėdos miesto biudžetinių sporto įstaigų sporto bazių paslaugų teikimo ir naudojimosi tvarkos aprašo pakeitimo.

"Pagal dabar galiojančią tvarką pirmumo teisę gauna biudžetinės, viešosios ir kitos įstaigos. Kyla daug klausimų ir prašymų peržiūrėti ir patobulinti esamą tvarką", - sakė A. Sorokienė.

Prašoma iki gruodžio 20 dienos visus Klaipėdos sporto bendruomenės narius teikti savo pageidavimus ir pasiūlymus dėl Klaipėdos miesto biudžetinių sporto įstaigų sporto bazių paslaugų teikimo ir naudojimosi tvarkos.

Pasiūlyta, kad visi norintys savo nuomonę galėtų išreikšti visai Klaipėdos sporto tarybai prieinamu elektroniniu paštu: [email protected].

"Visi galėsime pamatyti laiškus ir priimti tinkamiausią sprendimą", - pasiūlė Sporto tarybos pirmininko pavaduotojas Vaclovas Gedvilas.

Trečiasis reformos etapas

Klaipėdos sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė pristatė informaciją dėl Klaipėdos miesto sporto sistemos reformos trečio etapo įgyvendinimo.

Buvo pranešta, kad yra ruošiami bronzinio, sidabrinio ir auksinio sportininkų krepšelio modelio kūrimas ir skaičiavimo metodika. Pagal planus, tą krepšelį sportininkas gautų nesvarbu, ar jis treniruojasi biudžetinėje sporto įstaigoje, ar privačiame sporto klube.

"Buvo išanalizuota situacija biudžetinėse sporto įstaigose ir privačiuose sporto klubuose", - sakė R. Rumšienė.

Šiuo klausimu dirba Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko sudaryta darbo grupė, kurios pirmininku paskirtas Klaipėdos vicemeras, kuruojantis Klaipėdos sporto klausimus, Arvydas Cesiulis.

"Darbo grupė pripažino, kad didelis sportinis meistriškumas prasideda nuo pradinio rengimo, tai yra nuo masiškumo, kuriam yra būtina skatinimo sistema. Siekiama, kad būtų išlaikomas piramidės principas. Siūloma parengti efektyvesnio sportininkų rengimo sistemos modelio Klaipėdos mieste įgyvendinimo dokumentus, organizuoti konferenciją, sporto bendruomenės supažindinimui", - sakė R. Rumšienė.

Anot jos, reikia atlikti išsamią analizę, kaip turi būti apskaičiuojamas būtinas lėšų poreikis sportiniam mokomajam darbui organizuoti, tai yra išlaidos varžyboms, stovykloms, maitinimui, starto mokesčiams, kelionės išlaidoms, nes šiuo metu nėra vienos aiškios sistemos, kaip tai yra apskaičiuojama. Atlikus analizę, reikia parengti lėšų paskirstymo sportiniam mokomajam darbui normatyvus pagal sporto šakas ir meistriškumo pakopas. Reikia apskaičiuoti, iš kokių sudedamųjų dalių bus sudarytas vieno vaiko krepšelio dydis biudžetinėje įstaigoje ir sporto klubui - abiem vienodas", - planus Sporto tarybai pristatė R. Rumšienė.

Darbo grupės užduotis iki 2020 metų kovo 1 dienos parengti Klaipėdos miesto sportininko krepšelio skaičiavimo metodiką pagal sporto šakas ir jos veikimo principą bei parengti biudžetinių sporto mokymo įstaigų pertvarkymo priemonių įgyvendinimo planą.

Rašo nepagrįstus skundus?

Klaipėdos sporto tarybos narys, VšĮ "Asmenybės ugdymo kultūros centro" vadovas Dainius Šilingis, kuris į sporto tarybą buvo deleguotas neįgaliųjų organizacijų, parengė viešą pranešimą dėl galimai kenkėjiškų save Klaipėdos visuomenininku prisistatančio klaipėdiečio Germano Čepo veiksmų.

"Jis ateina į Sporto tarybos posėdžius, pradeda šūkauti, pertraukinėti. Kai pasiūlėme: pateikite savo siūlymą, kaip jūs matote sprendimą ir panašiai, tada jis išėjo. Padavėme mus į teismą, kad neva nevykdome veiklos. Nors iš tikrųjų yra fotografijų, buvo atvykęs neįgaliųjų departamentas, mus tikrino visą savaitę, visas mūsų padarytas išlaidas, bankinius pavedimus, neprasinešę atvyko pažiūrėti, ar mes tikrai vykdome treniruotę. Jokių pretenzijų neturėjo. Toks jausmas, kad ir toliau bus toks sporto bendruomenės kiršinimas iš vieno asmens. Ir kam to reikia? Siūlau, kad jei svečias pažeidžia sporto tarybos tvarkos taisykles, jis turėtų pasišalinti iš posėdžio", - kalbėjo D. Šilingis.

Savo pastebėjimus išsakė ir V. Jurgelevičius.

"Minėtas asmuo "Facebooke" komentaruose Savivaldybės darbuotojus vadina šiulšlėmis ir panašiai. Argi tai normalu? Jei žmogus nuolat skleidžia savo nuomonę, rašo skundus ir tvirtina, kad tai yra tiesa, argi normalu? Žmogus šneka ką nori, kur nori ir už nieką neatsako. Taip būti negali", - pabrėžė V. Jurgelevičius.

Tam pritarė ir kiti Sporto tarybos nariai.

Sporto ir kūno kultūros skyriaus darbuotojos akcentavo, kad dėl G. Čepo veiksmų nuolat yra paralyžuojamas jų darbas.

"Turime tris bylas teisme. Paruošti atsiliepimus teismams yra didžiulis darbo krūvis. Pirmieji raštai G. Čepo yra nuo 2014 metų lapkričio mėnesio ir kasmet jų vis daugėja, atsiranda vis daugiau sričių, kurias jis skundžia, rašo pretenzijas. Vien per 2019 metus iki šios dienos esame gavę 27 pretenzijas arba prašymus", - sakė Sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialistė S. Skuodaitė.

"Maždaug kas devynias dienas po vieną", - pastebėjo V. Gedvilas.

"Mūsų skyrius iki šio laiko parengė 30 atsakymų ir dar laukia mūsų sistemoje "Avilys" laukia 8 užduotys būtent susijusios su jo raštais ir skundais", - pridūrė S. Skuodaitė.

Savo pastebėjimus išsakė ir Klaipėdos sporto vadovė R. Rumšienė.

"Paralyžuojamas sporto skyriaus darbas, nes energija yra eikvojama skundams, atsakymams ir gynybai. Skundais jis yra užvertęs ir Savivaldybės švietimo ir Sveikatos skyrius. Turi ir bylų. Nežinau nė vienos bylos, ar jis yra laimėjęs. Mąstai yra didžiuliai", - akcentavo R. Rumšienė.

Sporto tarybos nariai įžvelgia, kad tokie veiksmai yra daromi dėl galimai noro sukiršinti sporto bendruomenę ir iškreipti faktus.

Nuspręsta, kad per Sporto tarybos posėdžius svečiai negalės pasisakyti kada nori, o bus galima 2 minutėms išsakyti savo nuomonę tik tada, kai pasisakys pranešėjas.

"Negali kažkas iš pašalės atėjęs iš sporto tarybos posėdžių daryti turgaus. Jei taip bus ir toliau, bus įspėjimas, o jei bus nereaguojama, imsimės griežtesnių veiksmų", - sakė L. Mileška.

Taip pat nuspręsta deleguoti 2 asmenis iš Sporto tarybos narių ir kartu su Savivaldybės sporto ir kūno kultūros skyriumi atlikti visų G. Čepo raštų (skundų, pretenzijų) Klaipėdos miesto savivaldybės atžvilgiu analizę ir pateikti išvadas Sporto tarybai. Taip pat nutarta, kad Sporto tarybos nariai dalyvaus visuose Klaipėdos miesto tarybos komiteto ir Tarybos posėdžiuose, svarstant sporto klausimus.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, jog praėjusios kadencijos Sporto tarybos nariai buvo išsakę savo nuomonę dėl G. Čepo veiksmų.

Tuomet buvo pastebėta, kad G. Čepas socialiniuose tinkluose pateikia tikrovės neatitinkančius sporto finansavimo skaičius, "Facebook" paskyroje rašo įžeidžiančius komentarus. Buvo užsiminta, kad bendraudamas su treneriais ar sporto bendruomene jis galimai iškraipo faktus ir taip gali būti kiršinama sporto bendruomenė.

Buvo pabrėžta, kad G. Čepo kai kuriais klausimais reiškiama vieša nuomonė yra asmeninė, neatitinka tikrovės ir jos tapatinti su Klaipėdos sporto tarybos nuomone jokiu būdu negalima. Tuomet G. Čepas atkirto: "Ką noriu, tą kalbu. Čia yra mano asmeninė nuomonė. Aš meluoju? Norėsiu ir meluosiu... Kas sakė, kad aš savo komentarais atstovauju Sporto tarybai?"

Tuomet Galiausiai A. Cesiulis pasiūlė Sporto tarybai atsiriboti nuo asmeninės G. Čepo nuomonės viešojoje erdvėje. Balsavimo būdu daugumos nuomone šiam siūlymui Sporto tarybos nariai pritarė.

Geriausiųjų rinkimai

Sporto tarybos nariai apžvelgė Klaipėdos sportininkų ir komandų metų rezultatus, rinko geriausių olimpinių ir neolimpinių sporto šakų dešimtukus.

Taip pat komisija, sudaryta iš Sporto tarybos ir Klaipėdos sporto žurnalistų, atsižvelgdama į rezultatus, išrinko šioms nominacijos: "Metų sporto renginys", "Metų moterų komanda", "Metų vyrų komanda", "Metų trenerė", "Metų treneris", "Metų sportininkas su negalia", "Jaunasis sporto talentas", "Metų pasiekimas meistrų sporte", "Už viso gyvenimo nuopelnus Klaipėdos miesto sportui" po tris kandidatus ir per dienraščio "Vakarų ekspresas" portalą VE.lt paskelbs viešą balsavimą.

Nugalėtoją lems 50 proc. internetu balsuojančių žmonių ir 50 proc. komisijos vertinimas.

Tikimasi, kad tokiu būdu kiekviena nominacija įgaus daugiau svorio, o jos nugalėtojams bus įteiktos specialiai šiam renginiui bronzos ir granito išlietos skulptūrėlės. "Pati skulptūra - sėkmės ir sparnuotos pergalės simbolis", - sakė skulptūros autorius Autorius Alfonsas Lekavičius.

Geriausių 2019 metų Klaipėdos sportininkų renginys vyks gruodžio 19 dieną Klaipėdos piliavietės rytinės kurtinos konferencijų salėje.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder