Sporto reforma: kompensacijos ir bedarbių armija

Sporto reforma: kompensacijos ir bedarbių armija

Toliau rieda Klaipėdos sporto reformos volas: pagal naujai teikiamą Klaipėdos savivaldybės sporto ir kūno kultūros skyriaus projektą jau nuo 2014 metų sausio 1 dienos turėtų nelikti Klaipėdos sporto centro. Skaičiuojama, kad pastarojo centro prijungimas prie "Viesulo" sporto centro gali pareikalauti 29 darbuotojų (23 treneriai ir 6 administracijos darbuotojai) atleidimo ir 400 tūkst. litų jiems priklausančioms kompensacijoms išmokėti. [CITATA]

Žinia, jau liepos pabaigoje miesto Taryba palaimino siūlymą sujungti šiuos du sporto centrus į vieną. Nuspręsta palikti "Viesulo" sporto centro pavadinimą ir vadovu paskirti Edmundą Klimą. Jis ir dabar vadovauja "Viesulo" sporto centrui. Jo pavaduotoju norima paskirti dabartinį Klaipėdos sporto centro vadovą Rimantą Vitkų.

"Apie mano skyrimą naujai kuriamo sporto centro pavaduotojo pareigoms eiti girdėjau tik iš žiniasklaidos. Jokio oficialaus pasiūlymo iš Sporto ir kūno kultūros skyriaus negavau. Kai sulauksiu pasiūlymo, tuomet ir spręsiu, ką daryti", - vakar "Vakarų ekspresui" sakė R. Vitkus.

Jis užsiminė ir tai, kad reikia vadovautis Darbo kodekso įstatymais ir apie trenerių bei kitų darbuotojų atleidimus pranešti iš anksto.

"Jei bus atleidžiami darbuotojai, gi jie turi būti iš anksto įspėti. Negalima pranešti paskutinę akimirką. Juk žmogus - ne daiktas, reikia suprasti, kad kiti treneriai turi ir mažamečių vaikų", - dėstė R. Vitkus.

Perduos turtą

Vakar Socialinių reikalų komitetui Klaipėdos sporto ir kūno kultūros skyriaus vadovas Mantas Bagočius pristatė Klaipėdos miesto sporto centro reorganizavimo projektą.

Jame rašoma, kad šiuo metu Klaipėdos miesto sporto centre yra patvirtinta 153,25 etato, o Klaipėdos "Viesulo" sporto centre - 62,25 etato.

"Sporto centrą prijungus prie "Viesulo" sporto centro planuojamas didžiausias leistinas pareigybių skaičius - 118 etatų. 46 etatai numatyti naujai steigiamai Klaipėdos miesto lengvosios atletikos mokyklai, o 15 etatų - VšĮ Klaipėdos irklavimo centrui (perkeliamos irklavimo bei baidarių ir kanojų irklavimo sporto šakos). Lieka 36,5 etato. Taigi, pavyksta sutaupyti 9,5 etato. Likusius 27 etatus gavę treneriai pereis į klubinę sistemą ir bus finansuojami iš "sportininko krepšelio" pagal Tarybos patvirtintą tvarką", - dėstė M. Bagočius.

ĮDOMYBĖS. Klaipėdos miesto sporto centre yra patvirtinta 153,25 etato, o Klaipėdos "Viesulo" sporto centre - 62,25 etato. Visgi, po šių centrų sujungimo nuspręsta palikti mažiau etatų turinčio sporto centro - "Viesulo" pavadinimą. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Nuspręsta nuo 2014 m. sausio 1 d. Klaipėdos miesto biudžetinei įstaigai Klaipėdos "Viesulo" sporto centrui patikėjimo teise perduoti valdyti, naudoti ir disponuoti Klaipėdos miesto savivaldybei priklausantį, Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetinės įstaigos Klaipėdos miesto sporto centro patikėjimo teise valdomą nekilnojamąjį, ilgalaikį materialųjį ir nematerialųjį bei trumpalaikį materialųjį turtą. Skaičiuojama, kad turto vertė, įskaitant sporto inventorių, buities įrankius ir baldus gali siekti 280 784,75 Lt.

Šio sprendimo rengėjai nurodė, kad po sporto centrų sujungimo pagerės sportininkų laisvalaikio užimtumas, bus užtikrinta aukšta jų ugdymo kokybė, lėšos bus naudojamos racionaliau, administravimas bus sutelktas vienoje įstaigoje, sumažės biudžeto išlaidos, skiriamos darbuotojų algoms.

Išeis į gatvę?

Vienas sporto centras naikinamas, tačiau kuriamas naujas sporto darinys - Klaipėdos lengvosios atletikos mokykla. Ją ketinama įsteigti iki 2014 metų sausio 1 dienos. Jos buveinė - Klaipėdos lengvosios atletikos maniežas (Taikos pr. 54), kuriam dabar vadovauja Algis Kazlauskas.

Teigiama, kad įsteigus naująją mokyklą, Lengvosios atletikos maniežo patalpos bus optimaliai panaudojamos, bus didinamas sportuojančių vaikus skaičius.

"Įvertinus šiuo metu dirbančių trenerių kompetencijas, atsiras galimybė įdarbinti jaunus ar turinčius daugiau patirties sporto specialistus. Treneriams bus sudarytos sąlygos siekti naujų sportinio ugdymo proceso organizavimo tikslų, didės trenerių ir sportininkų motyvacija. Numatoma sukurti funkcionuojančią vadinamojo sportininko krepšelio sistemą. Tai turėtų būti padaryta iki kitų metų. Tai esminiai reformos žingsniai", - sakė M. Bagočius.

Dar vienas iš šių metų sporto reformos planų - įsteigti papildomą etatą Sporto ir kūno kultūros skyriuje "Sportas visiems" programai įgyvendinti.

"Naujas žmogus būtų paskirtas konkurso būdu. Jis užsiimtų masinių sporto renginių mieste organizavimu, fizinio aktyvumo skatinimu", - ne kartą yra sakęs Klaipėdos sporto vadas.

Antrajame sporto reformos įgyvendinimo plane 2014 metais ketinama imtis BĮ Klaipėdos miesto sporto bazių aptarnavimo centro (KKRC) struktūros pertvarkymo.

Trečiajame etape 2015 metais norima BĮ sporto centro didelio sportinio meistriškumo struktūrinį padalinį reorganizuoti į Regioninį didelio sportinio meistriškumo sporto centrą.

Apie sporto reformą Klaipėdoje kalbėti pradėta pasikeitus valdžiai 2011 metais. Pirminiais reformatorių skaičiavimais, šis perversmas miestui ne tik padės sutaupyti pinigų, bet ir padidins sportuojančiųjų skaičių. Tačiau daugelis sporto specialistų ir trenerių tuo labai abejoja.

Kalbama, jog reforma sunaikins kai kurias sporto šakas, trenerius paliks be darbo, iš vaikų atims galimybę rinktis ir jie bus priversti laisvalaikį leisti gatvėse. Neatmetama galimybė, kad vaikai, likę be sporto, gali nikti ir į blogus įpročius: alkoholį, rūkymą bei nusikalstamumą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder