Sporto reforma - be ekonominio pagrįstumo?

Sporto reforma - be ekonominio pagrįstumo?

[CITATA] Klaipėdos sporto reforma įgauna pagreitį - yra sudarytas detalus reorganizacijos veiksmų planas, kuris bus pradėtas įgyvendinti jau kovo mėnesį.

Planą, susidedantį iš trijų etapų, ketvirtadienį Klaipėdos tarybos kolegijos posėdyje pristatė naujasis Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Mantas Bagočius.

Dar prieš prasidedant pristatymui politikai susižvalgė ir nustėro, jog nėra nė vienos biudžetinės sporto įstaigos vadovo.

"Kur tie vadovai apie kurių likimus dabar kalbėsime. Argi normalu, kad jų čia nėra?" - stebėjosi Tarybos narys Rimantas Taraškevičius.

Mažins sporto šakas

Anot Klaipėdos sporto vado, pirmajame sporto reformos etape iki kovo 15 dienos yra numatyta sudaryti pakoreguotą sporto šakų biudžetinėse įstaigose sąrašą.

"Šiuo metu biudžetinėse įstaigose yra kultivuojamos 27 sporto šakos, jų liks mažiau", - pabrėžė jis.

Kol kas nėra galutinai apsispręsta kiek iš biudžeto remiamų sporto šakų turi likti, bet kalbama, kad gali sumažėti net iki 20.

"Visame pasaulyje yra pereinama prie klubinės sistemos, ne išimtis turėtų būti ir mūsų mieste", - teigė pranešėjas.

Balandžio 31 dieną pakoreguotą sporto šakų sąrašą su pagrindimu ketinama pristatyti miesto tarybai.

Birželio mėnesį bus imtasi dviejų biudžetinių sporto centrų - Klaipėdos sporto centro ir "Viesulo" sporto centro reorganizavimo. Juos ketinama sujungti į vieną centrą.

Vėliau planuojama steigti naują biudžetinę įstaigą - Klaipėdos lengvosios atletikos mokyklą.

"Sporto reformos metmenyse, kurią yra patvirtinusi miesto taryba, yra teigiama, kad biudžetinių įstaigų nepadaugės. Mes sujungsime "Viesulo" ir Klaipėdos sporto centrus, tad yra galimybių kurti naują mokyklą", - teigė Klaipėdos sporto vadas.

Steigs Regioninį centrą

Liepos mėnesį ketinama galutinai sudėlioti ir Sporto tarybai bei Tarybai kolegijai pateikti sportininko iki 19 metų krepšelio metodiką.

Rugsėjo mėnesį ketinama patvirtinti klubų, gaunančių sportininko krepšelio lėšas, aprašą.


Taip pat 2013 metais dar norima sudėlioti visus akcentus dėl irklavimo sporto pertvarkos. Bus siekiama, kad akademinio irklavimo bei baidarių ir kanojų irklavimo sporto šakos iš Klaipėdos miesto sporto centro būtų perkeltos į VšĮ Klaipėdos irklavimo centras.

Dar vienas iš šių metų planų - įsteigti papildomą etatą Sporto ir kūno kultūros skyriuje "Sportas visiems" programai įgyvendinti.

"Naujas žmogus būtų paskirtas konkurso būdu. Jis užsiimtų masinių sporto renginių mieste organizavimu, fizinio aktyvumo skatinimu", - kalbėjo M. Bagočius.

Antrajame sporto reformos įgyvendinimo plane 2014 metais ketinama imtis BĮ Klaipėdos miesto sporto bazių aptarnavimo centro (KKRC) struktūros pertvarkymo.

Trečiajame etape 2015 metais norima BĮ miesto sporto centro didelio sportinio meistriškumo struktūrinį padalinį reorganizuoti į Regioninį didelio sportinio meistriškumo sporto centrą.

Kolegos, turi būti pateikti aiškūs ekonominiai rodikliai. Tą mes privalome padaryti. Jei bus pasakyta, kad mes sutaupome, aš pakelsiu abi rankas už. Daryti reformą ir nežinoti, ar ji naudinga - nelogiška. O gal reforma nesutaupys lėšų, o net pareikalaus papildomų lėšų? Kas tada?

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas

Prašo konkrečių skaičių

"Ar sporto reforma daroma taupymo sumetimais? Jei taip, tai kur ekonominiai paskaičiavimai?", - rėžė Klaipėdos savivaldybės Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas R. Taraškevičius.

Į šį klausimą sporto vadovas aiškiai atsakyti negalėjo: "Finansinį efektą pamatysime vėliau. Bet kiek ir kas šią dieną bus sutaupyta negaliu atsakyti", - kalbėjo M. Bagočius.

Ekonominio pagrįstumo jau anksčiau reikalavo ir visuomeninės sporto taryba, kuri už sporto reformos metmenys balsavo tik po labai ilgų ir karštų diskusijų. Tuomet sporto reformos įgyvendinimą visuomeninė sporto taryba palaikė tik tuo atveju, jei bus aiškiai ir tiksliai paskaičiuota, ar reforma atneš naudą. Sporto tarybą sudarantys Klaipėdos sporto šakų atstovai, valdininkai, žurnalistai ir visuomenininkai reikalavo konkrečių skaičių ir paskaičiavimų.

Tąsyk buvo pasakyta, jog ekonominiai paskaičiavimai bus atlikti. O pastaruoju metu kai kurie Klaipėdos politikai klaidina visuomenę, sakydami, kad sporto reformą palaiko visuomeninė sporto taryba, o apie minėtąją finansinių paskaičiavimų išlygą kažkodėl nutylima.

"Kolegos, turi būti pateikti aiškūs ekonominiai rodikliai. Tą mes privalome padaryti. Jei bus pasakyta, kad mes sutaupome, aš pakelsiu abi rankas už. Daryti reformą ir nežinoti, ar ji naudinga - nelogiška. O gal reforma nesutaupys lėšų, o net pareikalaus papildomų lėšų? Kas tada?", - tiesiai šviesiai rėžė R. Taraškevičius.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Ugdymo ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas Saulius Budinas, kuris ir yra vienas iš reformos iniciatorių, teigė, jog pagrindinis sporto reorganizacijos tikslas - pritraukti į sportą kuo daugiau vaikų.

"Šiandieniniais skaičiavimais Klaipėdoje sportuoja maždaug 4 tūkstančiai vaikų, o mes norime, kad po reformos jų padaugėtų iki maždaug 6 tūkstančių vaikų", - sakė S. Budinas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder