Sporto būreliai Klaipėdoje - ką pasirinkti?

Sporto būreliai Klaipėdoje - ką pasirinkti?

Prieš kelias dienas tarifikavimo komisijai atlikus naujausius Klaipėdos miesto biudžetinių sporto įstaigų duomenis paaiškėjo, kad sporto būrelius mūsų mieste lanko per 3800 vaikų ir jaunuolių. Skaičiuojama, kad dar maždaug 4,5 tūkstančio klaipėdiečių lanko privačius sporto klubus. "Vakarų ekspresas" pateikia naujausią sporto būrelių lankomumo statistiką ir biudžetinių sporto įstaigų kontaktinius telefonus.

"Pagal duomenis galima teigti, kad sportinis gyvenimas Klaipėdoje toli gražu nėra merdintis. Pastebėjome, kad labai daug kas priklauso nuo trenerio. Jei šis sugeba vaikus sudominti, įdiegti naujovių, sugalvoti naujų užduočių, pratimų, tuomet tokio trenerio būreliai, nors ir nepopuliariausių sporto šakų, tiesiog knibždėte knibžda vaikų, - pasakojo Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialistas Ignas Pocius.

- Tie, kas dirba pagal senus, Sovietinius metodus, populiarumo tarp sportuojančiųjų sulaukia kur kas mažiau. Svarbu šiuolaikiškumas, trenerio mokėjimas bendrauti, charizmatiškumas bei sugebėjimas sportininkus tinkamai motyvuoti", - įsitikinęs jis.

Gąsdinantys tyrimai

Visgi mokslininkai nuolat pabrėžia, kad Lietuvos moksleiviai per mažai sportuoja. Spalio mėnesį atlikti tyrimai parodė, kad maždaug penktadalis (22 proc.) Lietuvos moksleivių teigia visai nesportuojantys, o laisvalaikį praleidžia žiūrėdami televizorių, prie kompiuterio ar bendraudami su draugais.

Mažai sportuojantys ar apskritai vengiantys tai daryti teisinosi laiko ir noro tuo užsiimti stoka bei sporto klubų ir būrelių šalia trūkumu.

Tai paaiškėjo spalio mėnesį tyrimų bendrovei RAIT atlikus tyrimą, kurio metu apklausta 250 šalies moksleivių nuo 7-18 metų amžiaus.

Tyrimo duomenimis, 16 proc. Lietuvos moksleivių sportuoja kasdien, daugiau nei trečdalis (36 proc.) - 3 kartus per savaitę. Penktadalis respondentų (21 proc.) teigė sportu užsiimantys 1-2 kartus per savaitę, 3 proc. - kelis kartus per mėnesį, o 2 proc. - kartą per mėnesį ar rečiau. Šiek tiek daugiau nei penktadalis moksleivių (22 proc.) teigė visai nesportuojantys.

"Tyrimu siekėme išsiaiškinti Lietuvos moksleivių nuomonę apie fizinį aktyvumą ir sportavimo įpročius. Aktyvus laisvalaikio praleidimo būdas yra būtinas siekiant sveikesnės savijautos. Deja, dalis Lietuvos jaunimo prioritetą teikia ne judėjimui, o kompiuterinėms technologijoms, televizoriui ir kitiems pasyviems užsiėmimams", - sakė VšĮ "Iniciatyvos fondas" projektų koordinatorė Inga Smirnovienė.

Būreliai - be mokesčių

Klaipėdos mieste yra penkios biudžetinės (t.y. išlaikomos iš mūsų visų, mokesčių mokėtojų, pinigų) įstaigos: "Viesulo" sporto centras, Klaipėdos futbolo sporto mokykla, Vlado Knašiaus krepšinio mokykla, "Gintaro" sporto centras ir Klaipėdos miesto sporto centras.

Jose kultivuojamos net 27 skirtingos sporto šakos.

Visų šių įstaigų sporto užsiėmimai mokyklinio amžiaus Klaipėdos vaikams ir jaunuoliams kol kas yra nemokami.

Jau kelerius metus politikai svarsto galimybę įvesti simbolinius 10-30 litų mėnesinius mokesčius, tačiau bendro sutarimo neprieinama. Vienų įstaigų atstovai su tuo sutinka ir net varžyboms nuolat renka iš vaikų pinigėlius, kiti - stoja piestu ir teigia, kad įvedus mokestį, vaikų skaičius katastrofiškai sumažėtų ir net paskatintų vienos ar kitos nepopuliarios sporto šakos išnykimą mieste.

Klaipėdos sporto centras - lyderis

Iš penkių Klaipėdos sporto biudžetinių įstaigų daugiausiai - net 1161 - sportuojančių moksleivių priskaičiuojama Klaipėdos sporto centre. Šios įstaigos sportininkai treniruojasi išsidėstę per įvairias Klaipėdos sporto bazes.

Klaipėdos lengvosios atletikos manieže, prie centrinio stadiono ir įvairiose miesto bėgimo trasose pluša 299 šiai sporto įstaigai priklausantys lengvaatlečiai. Antri pagal Klaipėdos sporto centro įstaigos masiškumą - Danės upėje besitreniruojantys irkluotojai. Jų priskaičiuojama 174 (92 baidarių ir kanojų irklavimo bei 82 akademinio irklavimo atstovai). Treti - Klaipėdos centrinio stadiono sporto salėje įsikūrę sunkiaatlečiai (113).

Toliau rikiuojasi laisvųjų imtynių (97 sportininkai), dviračių sporto (88), graikų-romėnų imtynių (86), bokso (65), dziudo imtynių (58), badmintono (57), sportinių šokių (38), stalo teniso (32), savigynos imtynių (28) ir tekvondo (26) atstovai.

JAUNĖJA AMŽIUS. Vaikus į Klaipėdos futbolo mokyklos treniruotes nuo šiemet jau priimami nuo penkerių metukų. Eimanto CHACHLOVO nuotr.


Gimnastika - nuo 4 metukų

"Viesulo" sporto centre treniruojasi 978 sportininkai, tarp kurių yra ir ikimokyklinio amžiaus vaikučių. Šioje įstaigoje meninę gimnastiką pradeda lankyti net 4 metukų mažyliai. Pastaroji sporto šaka "Viesulo" sporto centre yra trečioji pagal populiarumą - lanko 125 atstovai, tarp kurių daugiausia mergaičių.

Šiame sporto centre populiariausias yra rankinis - 326 sportininkai. Toliau eilės tvarka tokia: tinklinis (158), sportinė gimnastika (110), regbis (80), sportinė aerobika (68), šachmatai (68), orientavimosi sportas (29) ir šaškės (14).

Krepšininkai nebetelpa

Pagal Klaipėdos biudžetinėse sporto įstaigose sportuojančių asmenų skaičių rikiuojasi Klaipėdos futbolo mokykla (574), Vlado Knašiaus krepšinio mokykla (568) ir "Gintaro" sporto centras (plaukimas - 485, plaukimas su pelekais - 66).

"Mūsų krepšinio mokykloje yra gerokai daugiau vaikų. Tai tik oficialūs skaičiai, - teigė V. Knašiaus krepšinio mokyklos direktorius Stasys Kaupys. - Tarkime iš vienos grupės sumuoja tik po 16 vaikų, nors kitose yra grupėse ir po 33 vaikus. Tiesiog pagailime vaikų ir priimame. Nebetelpame. Naujų narių kol kas priimti nebegalime. Jei sporto skyrius mums skirtų papildomų trenerių etatų, tuomet būtų kitaip. kita vertus, jei atsirastų nerealių talentų, itin ryškių krepšinio perliukų, tuomet su mielu nori priimsime ir dabar", - teigė S. Kaupys.

Futbolo mokykla taip pat negali skųstis norinčiųjų sportuoti vaikų aktyvumu - ypač šaltuoju sezono metu sporto salės tiesiog yra perpildytos.

"Žiemą sunkiai įsitenkame sporto salėse, tačiau atsižvelgiame į vaikų norus sportuoti, nė vienos neatmetame. Šiltuoju sezono metu šiek tiek lengviau - galime treniruotis ir lauke. Į treniruotes jau priimame ir penkerių metukų vaikus", - sakė Klaipėdos futbolo mokyklos direktoriaus pavaduotojas Audrius Žuta.

Po to, kai šiuolaikiškai buvo rekonstruotas "Gintaro" baseinas, daugėja vaikų ir besidominčių ir plaukimo sportu.

PAGERĖJO SĄLYGOS. Rekonstruotas "Gintaro" baseinas sparčiai populiarėja tarp sportuoti norinčių vaikų. Naujausiais duomenimis plaukimą (įskaitant ir plaukimo su pelekais sporto šaką) lanko per pusę tūkstančio vaikų ir jaunuolių. Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.


Įkvepia sporto žvaigždės

Mažiau populiarių sporto šakų treneriai ir įstaigų vadovai pabrėžia, kad ypač mažus ir tvirtai neapsisprendusius vaikučius išlaikyti vienoje sporto šakoje yra itin sunku.

"Vaikai dažnai blaškosi. Nori lankyti tai vieną, tai kitą sporto šaką. Būna vaikų, kurie yra talentingi, pasiekia gerų rezultatų vienoje sporto šakoje, tačiau staiga draugas nueina į kitą sporto šaką, ir jis užsinori to paties. Sunku sugaudyti jų norus", - pastebi sporto pedagogai.

I. Pocius įžvelgia ir kitą tendenciją: vaikus itin patraukia ta sporto šaka, kuri tuo metu yra ant bangos, ryškiai matoma ir populiari žiniasklaidos priemonėse, turi aiškių savo sporto šakos lyderių.

"Kai spaudoje, televizijos ekranuose ėmė šmėžuoti mūsų sprinterė, olimpietė Lina Grinčikaitė, atsirado daugiau vaikų norinčių lankyti lengvąją atletiką. Po krepšinio ar futbolo čempionatų į sporto sales plūsta jaunieji šių sporto šakų entuziastai", - pastebi I. Pocius.

Privatūs sporto klubai

Anot Klaipėdos savivaldybės sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialisto I. Pociaus, pagal Registrų centro duomenis Klaipėdoje yra užregistruota per 100 privačių klubų, tačiau sporto valdininkams savo veiklą deklaruoja tik maždaug pusę klubų.

"Apsireiškia tik tie klubai, kuriems reikia vienokios ar kitokios savivaldybės paramos: sporto salių ar finansavimo šaltinių įvairioms sporto programoms. Privačiuose klubuose treniruotės dažniausiai būna mokamos. itin aktyviai prie miestiečių sveikatinimo ir sveiko gyvenimo būdo propagavimo prisideda fitneso, treniruoklių sporto klubai, taip pat sportinių šokių atstovai, karatistai. Pastarieji išsinuomoja sporto sales įvairiose mokyklose ar kitas patalpas ir gražiai sau dirba", - džiaugėsi sporto valdininkas.

Anot jo, privačiuose Klaipėdos sporto klubuose aktyviai sportuoja maždaug 4,5 tūkstančiai klaipėdiečių, tarp kurių ir suaugusieji.


"Sportas turi sužadinti emocijas"

Eugenija ADAŠKEVIČIENĖ, Klaipėdos universiteto Kūno kultūros katedros profesorė, habil. dr., daugybę metų tyrinėjanti vaikų fizinį aktyvumą ir sveikatą
Mokyklinio amžiaus vaikams sporto būreliuose reikėtų sportuoti ne mažiau nei tris kartus per savaitę. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja sveikatą fiziniu aktyvumu stiprinti kasdien maždaug po valandą. Jei vaikas du karts per savaitę mokykloje lanko kūno kultūros pamokas ir dar tris kartus po pamokų apsilankytų sporto būreliuose, tuomet jam jau būtų nauda sveikatai.
Sporto mokslininkai savo darbuose nuolat pabrėžia, kad nepakankamas fizinis aktyvumas siejamas su šiuolaikinės gyvensenos įpročiais. Dėl technologijų plėtros vaikai vis mažiau juda, mieliau renkasi kompiuterinius žaidimus ar pasyvų laiko leidimą prie TV ekranų, nei aktyvų judėjimą lauke ar sportą. Tėveliai taip pat turėtų vaikus skatinti sportuoti, ypač mažame amžiuje ugdyti šiuos įpročius. Vyresniame amžiuje jau daug kas priklauso nuo asmenybės valios, motyvacijos. Tačiau, jei vaikystėje bus išugdyti sporto, aktyvaus judėjimo įpročiai, tuomet žmogus norės sportuoti ir vyresniame amžiuje. Reikia vaikui įskiepyti, paaiškinti sporto ir sveikatos naudą. Žinoma, treneriai savo užsiėmimuose taip pat turi ieškoti naujovių, motyvacijos skatinimo priemonių. Sportas turi sužadinti teigiamas emocijas. Trenerio užduotis tai įgyvendinti.


Klaipėdos biudžetinių sporto įstaigų naujausi (lapkričio mėnesio) duomenys:

1. "Viesulo" sporto centras (sporto šaka, sportuojančiųjų skaičius)
Meninė gimnastika - 125
Šachmatai - 68
Sportinė aerobika - 68
Orientavimosi sportas - 29
Rankinis - 326
Tinklinis - 158
Sportinė gimnastika - 110
Šaškės - 14
Regbis - 80
Pedagogų savaitinis darbo krūvis - 846 val.
Jei ką domina šios sporto šakos, išsamesnę informaciją galima sužinoti telefonu: 8 (46) 34 57 83 (direktorius Edmundas Klimas).

2. Klaipėdos futbolo mokykla
Futbolas - 574
Pedagogų savaitinis darbo krūvis - 414 val.
Futbolo mokyklos kontaktinis telefonas: 8 (46) 38 35 47 (direktorius Antanas Adomynas).

3. Vlado Knašiaus krepšinio mokykla
Krepšinis - 568
Pedagogų savaitinis darbo krūvis - 324 val.
Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos tel.: 8 (46) 41 10 13 (direktorius Stasys Kaupys).

4. "Gintaro" sporto centras
Plaukimas - 485
Plaukimas su pelekais - 66
Pedagogų savaitinis darbo krūvis - 468 val.
Apie "Gintaro" sporto centro treniruotes ir galimybes savo vaikus užrašyti į užsiėmimus informaciją galima sužinoti telefonu: 8 (46) 41 09 53 (direktorius Vytautas Valentinas Šeputis).

5. Klaipėdos miesto sporto centras
Lengvoji atletika - 299
Akademinis irklavimas - 82
Dviračių sportas - 88
Sunkioji atletika - 113
Baidarių ir kanojų irklavimas - 92
Badmintonas - 57
Boksas - 65
Dziudo imtynės - 58
Graikų-romėnų imtynės - 86
Savigynos imtynės - 28
Tekvando - 26
Stalo tenisas - 32
Laisvosios imtynės - 97
Sportiniai šokiai - 38
Pedagogų savaitinis darbo krūvis - 1602 val.
Klaipėdos sporto centro kontaktai: tel. 8 (46) 40 17 37 arba 8 698 21505 (direktorius Rimantas Vitkus).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder