Sportininko krepšelio biudžetui - grėsmė susitraukti

Sportininko krepšelio biudžetui - grėsmė susitraukti

Klaipėdos valdžios atstovai vis garsiau deklaruoja, kad, įvedus pasirenkamojo vaikų ugdymo programų finansavimo iš sportininko krepšelio modelį, mieste padaugės sportuojančių vaikų. Net su džiaugsmu įvardijama, kad po sporto reformos bus galima finansuoti 609 vaikais daugiau vaikų, nei pagal ankstesnę sistemą. [CITATA]

Visgi, tokie lozungai gali ir nevirsti realybe.

Liks tik 678 tūkstančiai?

Nereikia pamiršti, kad dėl sporto reformos įgyvendinimo darbo gali netekti 29 darbuotojai (23 treneriai ir 6 administracijos darbuotojai), tuomet jų atleidimo kompensacijų išmokos sportininkų krepšeliui skirtas lėšas gali sumažinti maždaug 400 tūkstančių litų.

"Siūlome, kad tie 400 tūkstančių litų būtų paimti iš kitų šaltinių, nekarpant krepšelio lėšų, tačiau politikai gali ir nepriimti tokio sprendimo. Tokiu atveju vienam vaikui sportininko krepšelis nebūtų mažinamas, tačiau galėtume finansuoti gerokai mažiau vaikų", - vakar spaudos konferencijoje aiškino Savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorės Nijolė Laužikienė.

Taigi, dabar įvardijama, kad sportininko krepšeliui yra numatyta 1 mln. 78 tūkst. Lt suma.

Tai vienam vaikui sudaro vidutiniškai 81 Lt per mėnesį, o per metus - 972 Lt. Tokiu atveju finansavimą gautų 1109 mokiniai, t. y. 609 vaikais daugiau, negu iki šiol.

Tačiau šis planas gali ir neišdegti. Jei valdžios atstovai nesutiks trenerių ir kitų darbuotojų kompensacijoms išmokėti reikalingų 400 tūkstančių litų paimti iš kitų šaltinių, tuomet sportininko krepšelio biudžetas susitrauks iki 678 tūkst. Lt.

Tuomet būtų galima finansuoti gerokai mažiau vaikų - vietoj biurokratų įvardijamo 1109 iki maždaug 700 vaikų. Vadinasi, kad, palyginti su ankstesne sistema, būtų galima finansuoti tik maždaug 200 vaikų daugiau.

Konkursuose - kova dėl pinigų

Be to norintieji gauti finansavimą, turės ne tik suburti bent minimalias 14-20 vaikų grupes (priklausomai nuo sporto šakos), turėti sporto bazes, kompetencijas atitinkančius trenerius, bet ir dalyvauti skelbtame konkurse. Tačiau jie nebus garantuoti ar, atitikę visus reikalavimus, bus atrinkti.

"Jei, pavyzdžiui, atsiras labai daug vienos sporto šakos atstovų, tuomet siūlysime skelbti kvotas. Kam skirti finansavimą, spręs komisija. kol kas visų sportuojančių vaikų finansuoti negalėsime", - sakė N. Laužikienė.


Siūloma, kad krepšeliui gauti paraiškas vertintų ir tvirtintų septynių asmenų komisija, kurios narius deleguotų: Klaipėdos miesto sporto taryba (1 atstovą), Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetas (1), Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamentas (3) ir BĮ Klaipėdos sporto mokymo įstaigos (2).

Praėjusį pirmadienį pasirenkamojo vaikų ugdymo programų finansavimui pritarė Savivaldybės Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetas.

Pagal Savivaldybės pateiktą projektą, sportuojančio vaiko krepšelį siūloma diferencijuoti, atsižvelgiant į mokymo grupes ir sportuojančių vaikų skaičių.

Jei vaikas yra pradinio rengimo grupėje (pirmi treji sportavimo metai), tai krepšelio dydis vienam sportuojančiam vaikui per mėnesį sieks iki 63 Lt, jei meistriškumo ugdymo grupėje (ketvirti-septinti sportavimo metai) - iki 81 Lt, jei meistriškumo tobulinimo grupėje (aštunti-devinti sportavimo metai) - iki 99 Lt.

Priminsime, kad šių metų gegužės 30 dieną Klaipėdos tarybos nariai priėmė sprendimą, kad nuo 2014 metų sausio 1 dienos finansavimą iš biudžeto gautų rankinis, krepšinis, plaukimas, povandeninis plaukimas, futbolas, tinklinis, laisvosios imtynės, graikų-romėnų imtynės, dziudo, boksas, sunkioji atletika, lengvoji atletika, sportinė gimnastika, meninė gimnastika, sportinė aerobika ir dviračių sportas.

Visos kitos mieste kultivuojamos sporto šakos privalės verstis kaip klubai, už kiekvieną auklėtinį iš valdžios gaus nustatytą sumą lėšų, vadinamąjį sportininko krepšelį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder