Sidabras, padengtas auksu

Sidabras, padengtas auksu

Klaipėdos krepšinio ekspertai lyg susitarę kartoja, jog Lietuvos krepšinio rinktinės iškovoti sidabro medaliai prilygsta auksui, ir rinktinei piešia itin šviesią ateitį.

"Sidabro medaliai - puikus pasiekimas", "krepšinis - vėl aukštumoje", "rinktinė - jauna, viskas dar jai prieš akis", "dar kartą perrašyta krepšinio istorija" - tokiomis frazėmis Lietuvos vyrų pasirodymą Slovėnijoje vertina specialistai.

"Gyvenime būna ir taip"

Po 10 metų pertraukos Senojo žemyno pirmenybių finale žaidę lietuviai lemiamoje dvikovoje 66:80 (22:19, 12:31, 16:18, 16:12) pralaimėjo Prancūzijos krepšininkams.

"Finale mus nužudė antrasis ketvirtis. Keletą blogų keitimų padariau ir aš. Varžovai žaidė šauniai, pataikė keletą sunkių metimų, "ištraukė" mus iš po krepšio, o tai lėmė labai daug. Smarkiai pralaimėjome kovą dėl atšokusių kamuolių, o tai neleido kontroliuoti rungtynių", - iškart po dvikovos portalui "BasketNews" kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris Jonas Kazlauskas.

Jis pasidžiaugė, kad ekipa iškovojo kelialapį į 2014 metais Ispanijoje vyksiantį pasaulio čempionatą.

"Į pasirengimo programą bus galima įtraukti daugiau jaunų žaidėjų. Viską vertinu labai teigiamai. Negaliu įvertinti labai gerai, tačiau tikrai vertinu gerai. Niekas negali komandai prikišti, kad ji nesikovė, nerodė charakterio. Buvo sunkių akimirkų, bet išlipome garbingai. Finale nepasisekė. Gyvenime būna ir taip", - pabrėžė strategas.

Skirs premijas

Lietuvos krepšinio rinktinei už laimėtus sidabro medalius bus skirta 250 tūkst. litų premija, kuri turėtų būti padalyta visiems komandos nariams, įskaitant trenerius ir aptarnaujantį personalą.

VICEČEMPIONAI. Šie Lietuvos krepšininkai nuo šiol gali didžiuotis iškovoję Europos vicečempionų titulus. Scanpix nuotr.

Anot Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktorius Klemenso Rimšelio, departamentas buvo pasiruošęs išmokėti ir už auksą priklausiusią sumą - 480 tūkst.

Nominuotas Linas Kleiza

Lietuviai Europos pirmenybių medalius ligi šiol buvo iškovoję penkis kartus - 1937, 1939 ir 2003 metais mūsiškiai pelnė auksą, 1995 metais - sidabrą, o 2007-aisiais - bronzą.

PLŪDO Į GATVES. Sekmadienį iškart po finalinių rungtynių, vidurnaktį, klaipėdiečiai su vėliavomis rankose plūdo į centrines uostamiesčio gatves. Taip jie džiaugėsi Lietuvos rinktinės iškovotais sidabro medaliais. Eimanto CHACLOVO nuotr.

Prancūzijos komanda Europos čempione tapo pirmą kartą. 1949 ir 2011 metais ji iškovojo sidabrą, o 1937, 1951, 1953, 1959 ir 2005 metais pelnė bronzą.

Lietuvos rinktinė su prancūzais žaidė antrajame Europos čempionato etape ir tada nugalėjo varžovus 76:62.

Bronzos apdovanojimus pelnė Ispanijos krepšininkai. Jie rungtynėse dėl trečiosios vietos 92:66 nugalėjo Kroatijos ekipą.

Naudingiausiu čempionato žaidėju pripažintas Prancūzijos rinktinės lyderis Tonis Parkeris (Tony Parker). Į simbolinį geriausių krepšininkų penketuką taip pat pateko lietuvis L. Kleiza, ispanas Markas Gasolis (Marc Gasol), kroatas Bojanas Bogdanovičius (Bojan Bogdanovic) ir slovėnas Goranas Dragičius (Goran Dragic).

"Nugalėtojai neteisiami"

Stasys KAUPYS, Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos direktorius


Sidabro medaliai - puikus pasiekimas. Mane tai maloniai nustebino. Galėčiau pavadinti, kad lietuviai - nugalėtojai, o juk nugalėtojai - neteisiami. Blogai tai, kad į žaidimą "neįsipaišė" Lietuvos krepšinio ateitis: Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas ir Mindaugas Kuzminskas. Galbūt reikėjo leisti jiems daugiau žaisti, tačiau jie neblizgėjo... Gal per mažai stengėsi. Finalo dvikovoje prancūzų akys tiesiog degė, jie tarsi mirdami siekė pergalės, o lietuviai į aikštę išėjo be ugnelės... Galbūt degė tik Manto Kalniečio akys, o iš kitų to pasigedau.


Kita vertus, kas po pirmo etapo būtų pasakęs, kad lietuviai ketvirtfinalyje ir pusfinalyje taip gerai pasirodys? Būtent ketvirtfinalyje ir pusfinalyje lietuvių sportinė forma pasiekė piką, o finale jau pritrūko jėgų. Sidabro medaliai - didelis Jono Kazlausko nuopelnas. Jis viską puikiai sudėliojo, jo sistema pasitvirtino.

"Sidabras, prilygsta auksui"

Modestas PAULAUSKAS, olimpinis krepšinio čempionas


Galbūt prieš finalo dvikovą su prancūzais mes per daug kalbėjome, jog pakvipo auksu. Kaip sakoma: "Neperšokęs griovio, nesakyk "op". Kalbant boksininkų terminais, prancūzai finalo antrajame kėlinyje mus pasiuntė į nokautą. Skirtumas gana didelis, kadangi mums nesisekė, o varžovai žaidė lyg ant sparnų, pataikė neįtikėtinus metimus.

Kita vertus, mums šio Europos krepšinio čempionato sidabras prilygsta auksui. Galima sakyti, kad sidabras, padengtas auksu. Žaidėjams neturiu pretenzijų.

Vertinant visą čempionatą, išskirčiau Mantą Kalnietį ir Liną Kleizą, vietomis sublyksėjo Jonas Mačiulis ir Darjušas Lavrinovičius. Jaunimui: Jonui Valančiūnui, Donatui Motiejūnui ir Mindaugui Kuzminskui tai buvo gera pamoka, šie žaidėjai turėjo užsigrūdinti, ir manau, kad 2014 metais pasaulio čempionate jie atrodys jau geriau.

"Didis pasiekimas"

Algimantas ŽIČKUS, vienas iš Klaipėdos "Naftos-Universiteto" komandos steigėjų


Tokiai mažai valstybei iškovoti Europos sidabro medalius - didis pasiekimas. Vertinant visą čempionatą, tai išties vertinga ir džiugi pergalė, ypač žinant tai, kad pirmajame etape mes taip buksavome. Svarbu, kad reikiamu metu pasiekėme optimalią sportinę formą. Krepšinis - vėl aukštumoje. Tik gaila, kad finalui trūko nusiteikimo...

Kalbant apie atskirus žaidėjus, išskirčiau Liną Kleizą, kuris itin reikalingomis akimirkomis tempė ekipą į priekį, gerai sužaidė gynėjai: Mantas Kalnietis ir Renaldas Seibutis. Prastai rungtyniavo Jonas Valančiūnas, iš jo tikėjomės geresnio žaidimo. Galbūt reikėjo daugiau laiko aikštėje leisti žaisti Donatui Motiejūnui... Kaip bebūtų, galutinis rezultatas - sidabro medaliai - puikus pasiekimas.

"Įsirašė į istoriją"

Kazimieras BUDRYS, krepšinio šeimų turnyrų organizatorius


Dar prieš čempionato pradžią sakiau, kad lietuviai žais finale. Atvirai pasakius, tikėjausi aukso, tačiau nėra ko nusiminti - ir sidabro medaliai yra labai gerai. Tai atskleidžia mūsų tikrąsias galimybes - iki čempionų titulų dar šiek tiek trūksta. Mūsų krepšinio rinktinė - jauna, viskas dar jai prieš akis. Sidabro medaliai - irgi super. Tai išliks istorijos puslapiuose. Jei atvirai, nesitikėjau, kad prancūzų ekipa gali taip galingai žaisti.

Džiugu, kad be jokios baimės visas rungtynes kovojo Linas Kleiza, o pats pastoviausias, geriausias, tvirčiausias ir patikimiausias mūsų ekipos krepšininkas - Mantas Kalnietis. Nesitikėjau, kad jis gali taip nuostabiai žaisti. Nors prieš čempionatą visi gyrėme aukštaūgius, tačiau jie nepateisino mūsų lūkesčių. Apie juos pasakyti daug gerų žodžių negalėčiau.

"Vyrai verti pagarbos"

Saulius ŠTOMBERGAS, Europos čempionas, olimpinis prizininkas


Puikus pasiekimas, juk rinktinė nugalėjo tiek galingų ekipų, taip pat juk antrajame etape įveikė ir būsimus čempionus - prancūzus. Lietuviams finalo dieną tiesiog nesiklostė žaidimas taip, kaip norėjosi. Rinktinė dar kartą parodė, jog turi daug potencialo, dar kartą perrašė krepšinio istoriją. Šios pergalės įsimins daugelį metų. Manyčiau, kad visi krepšininkai prisidėjo prie to, jog rinktinė nužingsniavo iki finalo - vieną dieną geriau sekėsi vieniems, kitą dieną - kitiems. Visi vyrai verti pagarbos.

"Susitelkimo pavyzdys"

Vydas GEDVILAS, Seimo pirmininkas, buvęs moterų krepšinio treneris


Sidabro medaliai - tikrai geras pasiekimas. Taip, nelaimėjote aukso, tačiau krepšininkai stengėsi, kovojo ir padarė viską, ką galėjo. Tai matė visi. Toks jau yra sportas. Ne visada laimi geriausieji. Jiems irgi būna "juodų dienų". Tačiau mes vis tiek didžiuojamės mūsų rinktine. Jie garbingai atstovavo šaliai - tai svarbiausia.

Krepšininkai įrodė, kad geba kovoti, susitelkti bendram tikslui net ir tada, kai, regis, viskas prarasta. Būtent todėl jie yra puikus pavyzdys Lietuvai: kaip reikia kartu, darniai, pasiaukojamai dirbti bei siekti tikslo. Dar kartą dėkoju rinktinei už taiklius metimus, nepakartojamus triukus aikštelėje, gražius derinius, meistriškumą, ryžtą, atkaklų pergalės siekimą - ir begalę mums visiems suteiktų gerų emocijų. Ir ateity linkiu dovanoti Lietuvai skambius titulus, įsimintinas kovas bei pergales. Garsinkite Lietuvos vardą, nes jūs tai darote bene geriausiai.

"Atliko naudingą darbą"

Kazys MAKSVYTIS, "Neptūno" treneris


Puiku, kad prasibrovėme į finalą ir iškovojome sidabro medalius. Aplenkėme krepšinio šalis: Ispaniją, Graikiją, Serbiją. Tai puiku. Jonas Kazlauskas atliko naudingą darbą - pirmajame etape komandai nesisekė, tačiau reikiamu metu treneris sustygavo žaidimą ir svarbiausiuose etapuose žaidėjai buvo optimalios sportinės formos. Reikia pripažinti, kad finale mes buvome silpnesni, nieko nepadarysi. Visi akcentavo, kad mūsų priekinė linija superinė, tačiau pernelyg neatsiskleidė, galbūt kortas sumaišė ir pernelyg didelė konkurencija. Kaip bebūtų, sidabro medaliai - nuostabus pasiekimas.

Statistika.

Lietuva - Prancūzija 66:80 (22:19, 12:31, 16:18, 16:12).

Lietuvos rinktinei taškus pelnė: Linas Kleiza - 20, Mantas Kalnietis - 19, Renaldas Seibutis - 10, Darjušas Lavrinovičius ir Jonas Mačiulis - po 7, Martynas Pocius - 3 (Donatas Motiejūnas, Mindaugas Kuzminskas, Jonas Valančiūnas, Robertas Javtokas, Tomas Delininkaitis, Kšištofas Lavrinovičius).

Prancūzijos komandai: Nikolia Batumas (Nicol Batum) - 17, Borisas Diao (Boris Diaw) - 15,Tonis Parkeris (Tony Parker) - 12, Johanas Petro (Johan Petro) - 8 tšk.

Taiklumas: dvitaškiai - 15/34 (44,1 proc.) ir 29/50 (58), tritaškiai - 7/20 (35) ir 5/21 (23,8), baudos - 15/19 (78,9) ir 7/7 (100).

Atkovoti kamuoliai - 25 ir 42, rezultatyvūs perdavimai - 9 ir 16, perimti kamuoliai - 2 ir 2, klaidos - 10 ir 9.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder