Ryškiausi 2015 metų Klaipėdos sporto akcentai

Ryškiausi 2015 metų Klaipėdos sporto akcentai

Kalendoriui skaičiuojant paskutiniąsias metų dienas, "Vakarų ekspresas" tradiciškai apžvelgia labiausiai įsimintinus bei į istoriją patekusius Klaipėdos sporto metų įvykius.

Ožkos metais buvo visko: ir daugybės džiaugsmo proveržių, ir šviesių akimirkų, ir atgimimo, tačiau, kaip ir pridera ožkai, buvo rodomi ir ragai: neapsieita be intrigų, permainų, bandymų iškeldinti atletų šventove vadinamus Sportininkų namus, grasinimų piketais ar skandalingų klaipėdiečių sąsajų su lažybomis ir net pašalinimo iš Lietuvos futbolo A lygos.

Jau greitai pradėsime vartyti 2016-ųjų, Ugninės Beždžionės, metų kalendoriaus lapelius. Šie metai Klaipėdos sportininkams turėtų būti itin reikšmingi ir atsakingi, kadangi bus siekiama prasibrauti į 2016 metų Rio de Žaneire (Brazilija) vyksiančias olimpines žaidynes, taip pat pagaliau turi prasidėti ir naujojo 50 m ilgio baseino statybos. Taigi, ateinančiais metais iššūkių ir atsakingų sportininkų startų tikrai netrūks.

Daugelis jau žvelgia į priekį, tačiau nereikia pamiršti, kas mus džiugino ir pergalėmis lepino 2015 metais.

Metų lyderis - Aurimas Didžbalis

GERIAUSIAS IŠ GERIAUSIŲ. Sunkiaatletis Aurimas Didžbalis pirmą kartą Lietuvos istorijoje tapo ne tik savo svorio grupės (iki 94 kg) nugalėtoju, bet ir absoliučiu Europos čempionu.

Klaipėda vėl rinko geriausią savo miesto sportininką ir juo per savo sportinę karjerą jau ketvirtąjį kartą tapo sunkiaatletis Aurimas Didžbalis. Jo šių metų rezultatai iškalbingi: balandžio mėnesį Europos čempionate Tbilisyje (Gruzija) pirmą kartą Lietuvos istorijoje tapo ne tik savo svorio grupės (iki 94 kg) nugalėtoju, bet ir absoliučiu Europos čempionu, taip pat metų pabaigoje Hiustone (JAV) vykusiame pasaulio čempionate tapo rovimo rungties vicečempionu. A. Didžbalis 2015 metais ne kartą gerino Lietuvos rekordus bei vienintelis iš klaipėdiečių kišenėje jau turi vardinį kelialapį į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Geriausiojo Klaipėdos sportininko treneris Bronislavas Vyšniauskas pabrėžė, kad Aurimas turi tvirtą sportininko charakterį ir tai įrodo savo darbais. "Kiek mes Lietuvoje turime absoliučių Europos čempionų? Tai labai svarbi ir svari pergalė, perrašiusi Lietuvos istoriją. Mes galbūt dabar to nesuprantame, bet po kelerių metų suprasime ir vertinsime", - pabrėžė B. Vyšniauskas.

Deividas Gailius - Europos vicečempionas

PRASIBROVĖ Į RINKTINĘ. Europos krepšinio čempionate, kuriame Lietuvai suspindo sidabro medaliai, turėjome ir vieną klaipėdietį - Deividą Gailių. EPA-ELTA nuotr.

Tarp Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės narių, praėjusį rudenį tapusių Europos vicečempionais, buvo ir vienas klaipėdietis - Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtinis Deividas Gailius. 27-erių klaipėdietis, buvęs Klaipėdos "Neptūno" žaidėjas džiaugėsi, kad jam teko patirti tokį nuostabų išbandymą. Lietuvos rinktinė ne tik iškovojo Senojo žemyno sidabro medalius, bet ir pelnė kelialapį į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

Taip pat Lietuvos jaunių (iki 18 metų) krepšinio rinktinė, kurią treniravo klaipėdiečiai Saulius Štombergas ir Marius Tamolis, o tarp žaidėjų buvo du Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtiniai - Laurynas Beliauskas ir Tadas Sedekerskis, iškovojo Europos čempionato bronzos medalius. Taigi, galime teigti, kad klaipėdiečiai daug prisideda prie antrosios mūsų religijos - krepšinio puoselėjimo.

Nutildė skeptikus

2015 metais itin sėkmingai Europos taurės krepšinio turnyre kovėsi Klaipėdos "Neptūnas": nors daugelis prognozavo, kad Dainiaus Adomaičio auklėtiniai, patekę į vadinamąją "mirtininkų" grupę, varžybas baigs sutriuškinti, tačiau neptūniečiai paneigė visas skeptikų prognozes ir buvo per plauką nuo pirmosios vietos grupėje. "Neptūnas" atliko išties juodą ir itin reikšmingą darbą: F grupėje iškovojo šešias pergales, užėmė antrą vietą ir pelnė kelialapį į antrąjį Europos taurės turnyro etapą. Vargu ar tiek pergalių tokioje stiprioje grupėje tikėjosi net didžiausi krepšinio optimistai. Neptūniečiai išties verti pagarbos, kadangi negailėdami jėgų ir nepaisydami jokių autoritetų kovėsi su gilias tradicijas turinčiais bei milijonus "vartančiais" krepšinio grandais: Stambulo "Galatasaray" (Turkija), Atėnų AEK (Graikija), Jeruzalės "Hapoel" (Izraelis), Žemutinio Naugardo "Nižnij Novgorod" ir Volgogrado "Krasny Oktyabr" (abi - Rusija). Reikia pripažinti, kad pergalės ar garbingas pasipriešinimas prieš tokio lygio ekipas - puikus Klaipėdos vardo garsinimas.

"Metų kovotojos" - fortūnietės

2015 metais puikų kovotojų charakterį demonstravo ir "Metų kovotojų" titulo nusipelnė Klaipėdos "Fortūnos" krepšininkės. Ramunės Kumpienės treniruojamos klaipėdietės iškovojo Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) bronzos medalius. Jos antrus metus iš eilės LMKL mažająjį finalą pavertė tikra drama: fortūnietės kovą dėl bronzos medalių pradėjo prasčiau - pralaimėjo dvejas pirmas rungtynes, tačiau sugebėjo atsitiesti - laimėjo trejas rungtynes iš eilės ir pasipuošė LMKL medaliais. Tokios pat spalvos medalius klaipėdietės, kurių daugumą sudaro "Fortūnos" žaidėjos, iškovojo ir Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) pirmenybėse.

Bronza, prilygstanti auksui

2015 metais daug nervų savo sirgaliams patampė, tačiau galiausiai didvyriais tapo ir šampano purslus laistė Klaipėdos "Atlanto" futbolininkai. Jau atrodė, kad atlantiečiams medaliai slysta iš rankų, tačiau čempionato pabaigoje jie susiėmė, nukovė savo pagrindinius varžovus Marijampolės "Sūduvos" futbolininkus (2:1) ir pasipuošė bronzos medaliais. "2014 metais taip pat laimėjome bronzos medalius, tačiau nebuvo tokios euforijos, o šįkart visi džiaugėmės, lyg būtume iškovoję didžiausią pergalę", - po triumfo akimirkų kalbėjo "Atlanto" vyr. treneris Konstantinas Sarsanija.

Futbolo krachas: lažybų skandalas

SKANDALO EPICENTRE. "Klaipėdos granitui" 2015 metai buvo itin nesėkmingi - jie buvo apkaltinti lažybų skandalu ir pašalinti iš Lietuvos futbolo A lygos. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Lietuvos futbolo federacijos Drausmės komitetas (LFF DK) už garbingo žaidimo principų pažeidimus "Klaipėdos granito" klubą pašalino iš Lietuvos "SMScredit.lt" A lygos čempionato. Klaipėdiečiai dar bandė aiškinti, kad jie yra pašalinti nepagrįstai, ir pateikė skundą, tačiau futbolo valdžia į tokias jų kalbas nereagavo - panaikino skirtą 12 tūkstančių eurų piniginę baudą, tačiau visgi klubą pašalino iš minėtųjų pirmenybių.

Apskritai šiemet daug kritikos strėlių pažerta Lietuvos futbolo federacijos (LFF) darbo metodų ir vis blogėjančių sportinių rezultatų atžvilgiu. Lietuvos futbolo situacija nepatenkinti atstovai, tarp kurių ir du klaipėdiečiai - buvęs Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas Arūnas Šuika bei verslininkas ir Lietuvos futbolo veteranų sąjungos "Meistrai" atstovas, buvęs "Atlanto" komandos žaidėjas Raimondas Karpavičius Vilniuje vykusioje spaudos konferencijoje pareiškė įkursiantys sąjūdį, kurio tikslas - nuversti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) valdžią ir pataisyti šio sporto reputaciją šalyje.

Iš užsienio - padėkos Klaipėdai

Šių metų rudenį bene didžiausiu išbandymu Klaipėdai tapo daugiau nei savaitę mūsų mieste vykusios Europos sunkiosios atletikos jaunimo iki 20 ir 23 metų pirmenybės. Jose dalyvavo net 39 šalių atstovai. Klaipėdiečiai su šia užduotimi susitvarkė puikiai - čempionatas pavyko ir sulaukta itin daug teigiamų sportininkų atsiliepimų iš ukrainiečių, rusų, italų, graikų, albanų ir dar didžiulio būrio užsienio šalių atstovų", - džiaugėsi vienas pagrindinių varžybų organizatorių B. Vyšniauskas.

Jis užsiminė ir apie tai, kad vienas didžiausių iššūkių buvo Klaipėdoje suorganizuoti Europos sunkiosios atletikos kongresą, kuriame dalyvavo 44 valstybių atstovai, tarp kurių labai daug garbingų svečių. Taip pat pasiekta ir puikių rezultatų - lietuviai iškovojo visų spalvų medalius: Europos jaunimo (iki 23 m) čempionu tapo Žygimantas Stanulis (iki 94 kg, dvikovės rezultatas - 369 kg), vicečempione - Gintarė Bražaitė (iki 75 kg, dvikovės rezultatas - 210 kg), bronzos medalį iškovojo Irmantas Kačinskas (iki 85 kg, dvikovės rezultatas - 323 kg). Be to, mūsų vaikinų (iki 23 metų) komanda tarp 39 šalių atstovų bendroje įskaitoje užėmė net antrąją vietą. Tai išties įspūdingas pasiekimas.

Metų jungtuvės

ORE. Klaipėdos "Dragūno" ekipos vyr. treneris Artūras Juškėnas jau toli gražu ne pirmus metus savo auklėtinių yra mėtomas į orą. Virginijos SAMULIONYTĖS nuotr.

Daugkartinis Lietuvos rankinio lygos čempionas Klaipėdos "Dragūnas" nuo 2015 metų po savo vėliava glaudžia ne tik vyrus, bet ir dailiosios lyties atstoves. Tai pirmas klubas Lietuvoje, subūręs ne tik vyrų ekipas aukščiausioje Lietuvos rankinio lygoje ir pirmoje lygoje, bet ir aukščiausiosios lygos moterų komandą. Mūsų miesto dailiosios lyties atstovių komandos pavadinimas - Klaipėdos "Dragūnas-Viesulas".

Apskritai rankininkai daugybę metų džiugina klaipėdiečius puikiais pasiekimais - 2015 metais jau šeštąjį iš eilės kartą tapo Lietuvos rankinio lygos čempionais, taip pat iškovojo Baltijos rankinio lygos (BHL) Iššūkio taurę bei tapo Lietuvos rankinio federacijos taurės nugalėtojais. Nenuostabu, kad Lietuvos vyrų rinktinę treniruoti ėmėsi "Dragūno" vyr. treneris Artūras Juškėnas, o nacionalinės komandos pagrindą sudaro dragūniečiai. Taip pat beveik vien iš klaipėdiečių suburta Lietuvos studentų rankinio rinktinė Pietų Korėjoje vykusioje universiadoje iškovojo septintąją vietą. Klaipėda jau yra tapusi ir rankininkų kalve - būrys žaidėjų šiemet atstovauja pajėgems užsienio šalių klubams: Karolis Stropus - Islandijoje, Jonas Truchanovičius ir Benas Petreikis - Austrijoje.

"Metų proveržis" - "Naftai-Uni-Akvaservis"

DŽIAUGSMAS. Klaipėdos "Naftos-Uni-Akvaservis" krepšininkai pranoko komandos vadovų lūkesčius - 2015 metais kiek netikėtai iškovojo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionato aukso medalius.

Klaipėdos "Naftos-Uni-Akvaservis" komanda 2015 metais kiek netikėtai iškovojo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) čempionato aukso medalius. Ryčio Vaišvilos auklėtiniai Raseiniuose vykusiame finale rezultatu 88:71 (22:11, 25:19, 16:27, 25:14) parklupdė Molėtų "Ežerūno-Kario" ekipą. Klaipėdiečiai liejo džiaugsmo emocijas ir šoko pergalės šokį.

Nors "Naftos-Uni-Akvaservis" komanda turi ilgą istoriją ir yra viena tituluočiausių NKL ekipų, gyvuojanti daugiau nei ketvirtį amžiaus, tačiau 2015 metais ji buvo tarp vidutiniokių ir aukso medaliai buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Per savo gyvavimo istoriją ši Klaipėdos komanda pasipuošė visų spalvų medaliais: 2001 ir 2002 metais komanda, treniruojama Genadijaus Glikmano, iškovojo trečiąją vietą LKKA pirmenybėse, 2006 metais krepšininkai, vadovaujami stratego Daliaus Ubarto, tapo NKL vicečempionais, 2007 metais su tuo pačiu treneriu pavyko iškovoti NKL čempionų titulą ir 2011 metais su treneriu Dainiumi Miliūnu pelnyti bronzos medalius.

Svarbu ir tai, kad "Naftos-Uni-Akvaservis" komandoje rungtyniavo daug garsių krepšininkų: buvę ir esami neptūniečiai Osvaldas Kurauskas, Arvydas Šikšnius, Simas Galdikas, Valdas Vasylius, Deividas Gailius, Marius Runkauskas, Aidas Viskontas, taip pat Arvydas Macijauskas, Egidijus Dimša, Vaidotas Volkus, Gediminas Žylė bei daugelis kitų. Džiugu, kad šiemet "Naftos-Uni-Akvaservis" komanda užmezgė itin šiltus ryšius su "Neptūnu" - dalijasi žaidėjais ir tapo tarsi dublerine komanda.

Grasino piketais

Nesutarimų audros virė dėl Sportininkų namų patalpų, esančių S. Daukanto gatvėje: dar šių metų pavasarį Klaipėdos valdininkai teigė, kad Sportininkų namų patalpos iki 2016 metų vasario mėnesio turi būti atlaisvintos ir perduotos į kitų rankas. Tuomet sukruto Klaipėdos sporto bendruomenė, teigdama, kad, jei reikės, dėl Sportininkų namų kovos net piketais. Sportininkų tonas išties buvo griežtas ir tai davė vaisių - visgi valdininkai apsigalvojo ir šiuos namus palieka ramybėje. "Pavyko sutarti ir suderinti, kad Sportininkų namai liktų Daukanto gatvėje. Jų iškeldinti nebeketinama. Taip pat Daukanto gatvės patalpų antrajame aukšte liks treniruotis boksininkai, stalo tenisininkai ir sportinių šokių atstovai", - "Vakarų ekspresą" patikino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas. Nuo 2016 metų Sportininkų namai turės naują vadovą. Vienas iš jų kūrėjų, iniciatorių, metodininkų ir vadovų Algirdas Plungė nusprendė išeiti į užtarnautą pensiją, o šias pareigas ketinama patikėti Algirdui Vaicekauskui.

Spindėjo tarptautinėse arenose

Sėkmingai tarptautinėse arenose kovojo ir verti pagarbos yra ir šie olimpinių sporto šakų atstovai: Lina Grinčikaitė-Samuolė (sprinterė, pasaulio studentų universiadoje 100 m bėgimo rungtyje liko per plauką nuo medalio - ketvirta, treneris Edmundas Norvilas), Mantas Knystautas (graikų-romėnų imtynės, Europos žaidynėse svorio iki 130 kg varžybose užėmė dešimtąją vietą, treneris Artūras Ševelkovas), Šarūnas Banevičius (rutulio stūmikas, Pietų Korėjoje vykusioje universiadoje iškovojo septintąją vietą, treneriai - Valerijus Murašovas ir Gintaras Pridotkas), Irmantas Kačinskas (sunkiaatletis, Europos jaunimo iki 23 metų prizininkas, treneris B. Vyšniauskas), Šarūnas Jurčys ir Mindaugas Rumbutis (imtynininkai, Europos žaidynių skirtingose svorio kategorijose iškovojo 12 vietą, treneris Sergejus Karimovas), Sergejus Lichavojus (sunkiaatletis, Europos jaunimo iki 23 metų čempionato ketvirtos vietos laimėtojas, treneris B. Vyšniauskas), Tautvydas Vaitekūnas ir Edvardas Babarskas (irkluotojai, pasaulio jaunimo iki 23 metų irklavimo čempionate liko per plauką nuo medalio - ketvirti, treneriai Liudvikas Mileška ir Tadas Katliorius).

Puikiai sekėsi ir Klaipėdoje išugdytam, tačiau dabar retam mūsų miesto svečiui dviratininkui Ramūnui Navardauskui. Jis rugsėjo mėnesį Ričmonde (JAV, Virdžinijos valstija) pasaulio plento dviračių čempionate iškovojo bronzos medalį.

Taip pat sėkmingai tarptautinėse arenose grūmėsi būrys neolimpinių sporto šakų atstovų, Europos ir pasaulio čempionatų nugalėtojų bei prizininkų, tarp kurių - Europos "grappling" imtynių absoliutus čempionas Marius Rudnickas, pasaulio ir Europos kikbokso čempionas Sergejus Maslobojevas, pasaulio sportinio nardymo prizininkė Jevgenija Pronkul, pasaulio karatė kiokušin absoliučios kategorijos prizininkas Lukas Kubilius (tai istorinė pergalė ne tik Klaipėdai, bet ir visai Lietuvai!), Europos karatė kiokušin skirtingų kategorijų ir amžiaus grupių nugalėtojai ir prizininkai: Diana Mačiūtė, Eventas Gužauskas, Tomas Struopus, Monika Tydikaitė, Skaistė Venckutė, Laurynas Vaičikauskas, Dovydas Martišius, Dominykas Muntrimas, Julius Urbonas, Monika Ryžkovaitė ir dar būrys sportininkų. Šiltų žodžių nusipelnė ir techninės sporto šakos atstovas - Europos autokroso vicečempionas Paulius Pleskovas, pasaulio neįgaliųjų vicečempionė Ramunė Adomaitienė ir daugelis kitų mūsų miesto sportininkų.

Populiariausia - vėl Diana Mačiūtė

Antrus metus iš eilės dienraščio "Vakarų ekspresas" ir Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus paskelbto populiariausio 2015 metų Klaipėdos miesto sportininko konkurso nugalėtoja tapo karatistė Diana Mačiūtė.

Klaipėdos sporto klubo "Okinava" prezidentė, trenerė, Europos karatė kiokušin prizininkė D. Mačiūtė (treneris Ričardas Poška) surinko net 24 164 balsus: internetu balsuota 1 054 kartus bei kuponais surinkta net 23 110 balsų (2311 kuponų, kurių vienas prilygsta 10 balsų).

Šiemet šis konkursas buvo itin populiarus - susilaukė daug sportininkų dėmesio. Kitąmet "Vakarų ekspresas" tradicijas žada tęsti ir vėl rinks populiariausią metų sportininką.

"Vakarų ekspreso" sporto skyrius Klaipėdos sportininkams linki, jog ateinantys Ugninės Beždžionės metai Jūsų širdyse įžiebtų dar didesnę pergalės alkio ugnelę ir visos Jūsų svajonės taptų realybe. Mes tikime, kad Jūs ateinančiais metais būsite patys geriausi Klaipėdos miesto ambasadoriai. Sėkmingų Jums olimpinių metų!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder