"Rengiame sporto reformos įgyvendinimo planą"

"Rengiame sporto reformos įgyvendinimo planą"

Penktadienį bus lygiai mėnuo, kai Klaipėdos savivaldybės administracijos Sporto ir kūno kultūros skyriui vadovauja naujasis vadovas Mantas Bagočius. 31-erių valdininkas, anksčiau dirbęs Kultūros paveldo departamente, teigė, jog naujame darbe nesijaučia lyg įmestas į ugnį, o atvirkščiai - atlikdamas vis naują darbą pasikrauna papildomos energijos.

"Vakarų ekspresas" nusprendė pakalbinti Klaipėdos sporto vadą, sužinoti jo požiūrį į esamą sporto situaciją, susipažinti su atliekamais darbais ir ateities vizijomis, sporto reformos gairėmis.

Prieš pradėdamas dirbti šį darbą teigėte, kad pirmieji jūsų žingsniai bus po Klaipėdos sporto bazes. Ar jau spėjote detaliau susipažinti su Klaipėdos sporto bazėmis, esama sporto situacija? - pasiteiravome M. Bagočiaus.

Dėl įtemptos darbotvarkės: posėdžių, pasitarimų, kitų susitikimų aplankiau tik dalį sporto bazių: "Gintaro" baseiną, Vlado Knašiaus krepšinio mokyklą ir "Viesulo" sporto centrą. Šios sporto bazės yra geros, sutvarkytos, ir tuo galime tik pasidžiaugti.

Žinau, kad kur kas prastesnis vaizdas Klaipėdos futbolo mokykloje. Trečiadienį ketinu važiuoti ir ten, taip pat artimiausiomis dienomis aplankysiu Sporto centro bei Kūno kultūros ir rekreacijos centro sporto bazes. Gal per šią savaitę visko ir nespėsiu, tačiau per kitą savaitę jau turėčiau viską apžiūrėti.

Šiuo metu nemažai laiko suryja du klausimai, kurie artimiausiu metu keliaus į Tarybą. Pirmasis - dėl irklavimo sporto pertvarkos. Klaipėdos miesto tarybos kolegija jau pritarė, kad Klaipėdoje irklavimo sportas būtų perduotas į viešosios įstaigos rankas. Šiuo metu ši sporto šaka rūpinasi dvi įstaigos, Savivaldybės dvejopai išlaikomos, tad tai reikia spręsti. Tai gana opus klausimas. Dalis irklavimo trenerių kelia ir nepasitenkinimą, analizuojame visus variantus, kad būtų kuo geriau suderintos visos pozicijos, norime, kad žmonėms - treneriams, sportininkams būtų kuo geriau.

Antras svarbus šiuo metu gvildenamas klausimas - dėl buriavimo mokyklos "Šiaurys" viešosios įstaigos įkūrimo. Norime, kad mokykloje, kuri būtų išlaikoma dviejų savivaldybių - Klaipėdos ir Klaipėdos rajono, tarp steigėjų būtų ir Jūrinis buriuotojų klubas, treniruotųsi ne tik Klaipėdos, bet ir Klaipėdos rajono gabiausieji šios sporto šakos atstovai.

Tai pozityvus dalykas, reikia tuo pasidžiaugti.

Būtų garsinamas Klaipėdos - jūrinio miesto vardas. Be to, buriavimui turime skirti didesnį dėmesį, kadangi Klaipėdos miesto savivaldybė buriavimą yra pasitvirtinusi kaip prioritetinę sporto šaką.

Ar panašios situacijos tikėjotės prieš ateidamas dirbti į sporto sritį? Galbūt net nusivylėte?

Nusivylimų nėra, priešingai - mane "pakrauna" visas šis darbas. Atėjau iš kitos aplinkos, tačiau matau, kad čia galiu daug ką nuveikti, veiklos tikrai užtenka nuo ankstyvo ryto iki vakaro. Noriu išspręsti kuo daugiau klausimų.

Šį darbą panašiai ir įsivaizdavau, tikrai niekas manęs neišgąsdino.

Turbūt kasdien pas jus susipažinti ar net su įvairiomis sporto problemomis plūsta sportininkai, treneriai? Ar tai pernelyg nevargina?

Visokių variantų buvo, bet aš džiaugiuosi, kad žmonės į mane kreipiasi. Tai yra jų darbas, jų kasdieninė duona, taip pat tai yra ir mano darbas, pareiga juos išklausyti ir kuo tik galiu padėti. Malonu ir pačiam susipažinti su sporto žmonėmis, esama situacija, problemomis. Dar maloniau, jei pavyksta išspręsti aktualius ir opius klausimus.

LAUKIA VIZITAS. Trečiadienį Klaipėdos sporto vadovas Mantas Bagočius ketina apžiūrėti ir vieną prasčiausių Klaipėdos sporto bazių - griūvančią Futbolo mokyklą.

Aš ir pats reiškiu norą susipažinti, nėra taip, kad aš kažko nepriimčiau ar lauktų manęs už durų.


Tik norėčiau, kad paroje būtų šiek tiek daugiau laiko. Vos spėju suktis.

Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos politikai pritarė sporto sistemos reformai. Kokia dabar stadija šio klausimo?

Sporto pertvarkos metmenys yra patvirtinti, dabar dirba darbo grupė, kuri bando parengti įgyvendinimo planą etapais. Nuosekliai dirbama šiuo klausimu.

Įdomu, kas sudaro darbo grupę?

Yra nemažai žmonių, tarp jų Sporto skyriaus atstovas Ignas Pocius, Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė, Tarybos narys Saulius Budinas, Savivaldybės administracijos atstovės Odeta Garjonienė, Rasa Rumšienė, visuomeninės sporto tarybos narė Asta Dirgėlienė, Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė, Sporto centro atstovė Raimonda Murašovienė ir aš.

Kuomet sporto reforma bus pradėta įgyvendinti?

Kai darbo grupė priims galutinius sprendimus, susidėlios visus etapus. Dar nėra tai patvirtinta, kol kas tai diskusijų klausimas. Kol nėra nieko patvirtinta, negaliu daugiau ir komentuoti.

Treneriai ir sportininkai reikalauja ekonominio reformos įgyvendinimo pagrįstumo. Ar yra skaičiuojama finansinė sporto reformos nauda?

Be abejo. Juk be skaičių nelabai kas ir pavyktų. Rengdami sporto reformos įgyvendinimo planą etapais, atkreipiame dėmesį į finansus, žmogiškuosius faktorius, darbo santykius, aplinkos išlaikymą ir visa kita. Dėliojame visus svertus.

Tai galbūt nuo rudens Klaipėdos sporto reforma jau ims funkcionuoti?

Tai priklausys nuo to, koks bus patvirtintas planas. Datos ir sprendimai dar gali keistis.

Reformos bijoti nereikėtų. Kiekviena reforma, jei ji neša naudą ir padeda pasiekti geresnių rezultatų, yra sveikintina. Natūralu, kad visuomet atsiranda skirtingų nuomonių - vieni būna patenkinti, kiti - ne. Bandysime rasti kompromisą ir geriausią reformos įgyvendinimo planą. Sieksiu maksimaliai atsižvelgti į visų nuomonę. Juk reformas įgyvendina ne vienas žmogus, o darbo grupė. Reikšiu ir savo asmeninę nuomonę, pastebėjimus. Yra ne vienas pavyzdys, kai reformos pasitvirtino. Tai įrodo, kad verta kažką keisti ir daryti.

Manto Bagočiaus biografija

M. Bagočius 2005 m. baigė Klaipėdos universiteto istorijos bakalauro studijas, apdovanotas garbės raštu už geriausią 2005 m. Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto baigiamąjį darbą.

2011 m. baigė Kauno technologijos universiteto Socialinių mokslų fakulteto viešojo administravimo magistro studijas.

2005-2006 m. buvo Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus archyvo specialistas.

2006-2007 m. - Telšių rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos tarnybos vyresnysis specialistas. 2007 m. išrinktas į Telšių rajono savivaldybės tarybą, mandato atsisakė.

2007-2008 m. - UAB "Tele2" Klaipėdos regiono pardavimų vadovas viešajam sektoriui.
Nuo 2009 m. - Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyresnysis valstybinis inspektorius.

Nuo 2005 m. Lietuvos socialdemokratų partijos Telšių rajono skyriaus narys, Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos narys, 2006-2007 m. Telšių rajono skyriaus pirmininkas.

 

 

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder