Ramunė Kumpienė: "Švęsti reikia tik tada, kai serija laimėta"

Ramunė Kumpienė: "Švęsti reikia tik tada, kai serija laimėta"

Nors jau praėjo daugiau nei mėnuo, kai Klaipėdos "Fortūnos" merginos iškovojo Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) bronzos medalius, tačiau krepšinio ekspertai dar iki šiol garsiai kalba ir kaip pavyzdį pateikia kovingąsias klaipėdietes. [CITATA] Nurimus čempionato aistroms, nusprendėme kartu su "Fortūnos" klubo prezidente ir trenere Ramune Kumpiene prisiminti džiugiąsias triumfo akimirkas, pakalbėti apie tuomet tvyrojusias emocijas ir ateities planus bei perspektyvas.

Buvo tokių skeptikų, kurie sakė, kad fortūnietės šiemet liks be medalių, tačiau R. Kumpienės auklėtinės dvejus metus iš eilės LMKL čempionato mažojo finalo serijoje demonstravo geležinę valią ir puikų kovotojų charakterį - atsiliko santykiu 0:2, tačiau sugebėjo atsitiesti ir triumfuoti rezultatu 3:2.

Šiemet pajūrio krepšininkės lemiamame čempionato etape bronzos medalius išplėšė iš Kauno "Aisčių-LSU-Paradis" ekipos rankų.

Bemiegės naktys

Prisiminkime mažojo finalo seriją. Turbūt ji Jums kainavo itin daug nervų?

Manęs per LMKL uždarymo ceremoniją paklausė: "Kada ilgiau nemiegojote, ar kai mažojo finalo serijoje atsilikote, ar kai iškovojote bronzą?". Aš net nemąsčiusi atsakiau: "Kai atsilikome". Iš tiesų, buvo daug bemiegių naktų... Žinojau, kad komanda gali sužaisti geriau, mąsčiau, ką pakeisti gynyboje, ką puolime, kaip viską subalansuoti. Aš negalėjau miegoti iki pirmųjų laimėtų serijos rungtynių. Susidarė tikrai daug bemiegių naktų...

Dienomis rinkomės į susirinkimus, kalbėjome, aiškinomės ne tik strategiją - puolimą ir gynybą, bandėme suprasti ir palaikyti viena kitą psichologiškai. Sakiau, kad ta dvikova - lyg karas. Supykdyk tarpusavyje karius ir laimėsi karą, aiškinau, kad neturime teisės vieni kitų kaltinti ar pykti, o privalome žaisti kaip komanda.

Psichologo į susirinkimus nesikvietėte?

Ne, psichologės darbą dirbau pati (juokiasi, - Autor. past.). Sau prisiekėme, - jei kuri nors ir suklysta, negalime viena kitos išmušti iš pusiausvyros. Aiškinau, kad turime būti komanda - vieni kitus iš paskutiniųjų palaikyti, padrąsinti.

Trečiosios LMKL mažojo finalo serijos rungtynės Kaune buvo laimėtos labai dideliu - net 31 taško skirtumu - 76:45. Kas tai lėmė?

Mes labai norėjome ir buvome tam nusiteikusios. Dar labiau įkvėpė bei įpykdė ir tai, jog varžovės mus anksčiau laiko norėjo nurašyti. Kai vykome į šias varžybas, man paskambino LMKL administratorė ir paklausė: "Koks ekipažas vyksta į varžybas?" Aš nesupratau ir paklausiau: "Kam reikia?", o ji atsakė: "Mes norime jums gėlių nupirkti. "Aistės" jau perkasi rožes, tai, kad jums nebūtų liūdna, mes norime jums nupirkti." Po tokių žodžių mane taip įsiutino. Papasakojau komandai, ir tai dar labiau jas motyvavo siekti pergalių. Niekada negalima džiaugtis pergale anksčiau laiko. Tu nelaimėjai serijos, o jau šventi... Buvo labai pikta, kad mums jau ruošėsi dovanoti paguodos prizą. Tiesiog mus jau laidojo anksčiau laiko. Tai sukėlė papildomos motyvacijos. Taip negerbti varžovo negalima.

Kai mes atvykome į Kauną, matėme, kad banketinėje salėje stalai nukrauti, pripirkta rožių, sukviesti valdžios atstovai... Visi buvo pasiruošę švęsti.

BRONZINĖ KOMANDA. "Fortūnos" merginos trečius iš eilės metus iškovojo LMKL bronzos medalius. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Be to, buvo keista, kad lemiamos (penktosios) LMKL mažojo finalo rungtynės buvo žaidžiamos mažojoje Sabonio sporto centro sporto salėje. Mes apie tai sužinojome tik atvykusios į Kauną žaisti varžybų. Viskas buvo daroma, kad išmuštų mus iš vėžių. Didžėjus per rungtynes sėdėjo mums vos ne ant žaidėjų suolo.

LMKL mažojo finalo seriją laimėjome, kadangi sugebėjome suvaldyti situaciją: atsitiesti psichologiškai, žaisti kaip komanda, trečiose rungtynėse kaitaliojome gynybą, taip pat gavome papildomos motyvacijos, nes varžovės mūsų nevertino. Labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi savo komanda, mes esame kovotojos. Kai taip laimi - pergalės skonis dar saldesnis.

Padėjo ir tai, kad puikiai pažįstu daugelį žaidėjų, dirbu su jomis jau daug metų. Žinau, kada galiu jas pabarti, kada paglostyti, kada būti drauge, kada patylėti ir panašiai.

Per LMKL uždarymo šventę "Fortūna" buvo dėmesio centre. Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis išskyrė ne vicečempiones "Sūduvos" krepšininkes, o būtent jus. Turbūt tai paglostė Jūsų širdis?

Arvydas Sabonis gyrė už kovingumą ir pasiaukojamą darbą akis į akį, o vėliau viską viešai paminėjo ir ant scenos. Tai džiugina. Jis puikiai žino ir supranta: jei nori iškovoti medalius, reikia įdėti meilės ir širdį.

Finansai slegia pečius

Čempionatas baigėsi daugiau nei prieš mėnesį. Kokios mintys tvyro galvoje, kai jau nurimo emocijos? Ar jau suvokiate, kokį išties atlikote žygdarbį?

Antrus metus iš eilės pasiekėme rezultatą pagal tokį patį scenarijų. Manau, kad tai ne atsitiktinumas, o komandinis darbas ir charakterio demonstravimas. Vadinasi, visi mes turime tikslą - iškovoti pergalę! Svarbiausia ne tai, kaip žaidi sezono metu, o koks galutinis rezultatas. Žygdarbiu tai nepavadinčiau, mes tiesiog puikiai atlikome darbą, todėl galime savimi didžiuotis ir gerai jaustis.

Man dar sezonas nėra baigtas, kadangi dar vykdomi neužbaigti darbai: susitikinėju su rėmėjais, kurie mus palaiko ne vienerius metus. Su rėmėjais pradėjome šiek tiek kalbėti ir apie kitus metus. Sezonas nesibaigia tol, kol neatsiskaityta su žaidėjomis, klubo personalu. Reikia dar papildomų pajamų, kad baigtume sezoną. Tai slegia pečius. Tikiuosi, kad viskas bus gerai.

Esu labai dėkinga visiems, kas prisideda, jog Klaipėdos moterų krepšinis gyvuotų, o mes savo ruožtu dovanojame visiems gražias pergales. Tikiu, jog ir toliau mus palaikys mūsų ištikimi rėmėjai, viliuosi rasti papildomo finansavimo iš įmonių, kurie neabejingi krepšiniui. Taip pat galiu pasidžiaugti ir pasakyti, kad antrus metus iš eilės gauname stabilų rėmimą iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto. Žinoma, labai norėtume didesnio finansavimo iš Klaipėdos miesto, nes Klaipėda turi tik vieną moterų komandą, kuri reprezentuoja miestą aukščiausiu lygiu ir rodo puikius rezultatus. Dirbame kryptingai ir gerai.


PLANAI. "Fortūnos" merginos 2014-2015 metų sezoną kovėsi Europos taurės turnyre, tačiau ateinantį sezoną norėtų varžytis ne šiame, o kitame tarptautiniame turnyre - Baltijos moterų krepšinio lygos čempionate. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Fortūna" daugybę metų džiugina klaipėdiečius iškovotais medaliais. Pasidalinkite, kokia tų pergalių paslaptis?

Kryptingas tikslo siekimas su aiškia vizija - ugdyti jaunas ir perspektyvias krepšininkes, kurios turi tikslų ir ambicijų siekti aukščiausių rezultatų, o mūsų darbas - joms sudaryti salygas ir padėti. Mūsų tikslas - ruošti žaidėjas Lietuvos rinktinėms ir siekti puikių rezultatų Lietuvos moterų krepšinio lygoje, garsinant Klaipėdos vardą.

Klubo strategija - jaunų ir patyrusių žaidėjų mišinys. "Fortūnos" klubas per pastaruosius 12 metų yra paruošęs daugiausiai Lietuvos rinktinės žaidėjų. Praėjusiais metais iš dvylikos Lietuvos moterų rinktinės krepšininkių net šešios buvo išugdytos "Fortūnos". Taip pat parengėme būrį žaidėjų Lietuvos jaunimo, jaunių, jaunučių rinktinėms.

Visi klubo vadovai pasakys, kad daugiausia rezultatai priklauso nuo klubo biudžeto. Jei nėra pinigų, gali būti tik vidutiniokas ir negali iššokti aukščiau tos kartelės. Mes padarėme daugiau, nei daugelis tikėjosi. Dėka ko tie rezultatai? Atsakymas paprastas - dėka rėmėjų ir, žinoma, puikios komandos.

Ar jau mąstėte apie kito sezono sudėtį? Ar pavyks išsaugoti ekipos branduolį?

Visos žaidėjos, išskyrus Mariną Solopovą, Lina Aglinskaitę ir Moniką Grigalauskytę, turi galiojančias sutartis.

Marina dabar nieko nenori galvoti, mąsto tik apie rinktinę. Galbūt po Europos čempionato bus aiškiau... Labai džiaugiuosi, kad šiemet sutapo "Fortūnos" klubo ir Marinos galimybės, noras, poreikiai, ir vėl galėjau padirbėti su šia žaidėja. Ją pažįstu nuo mažų dienų, tad buvo įdomu pamatyti, kiek Marina pasikeitė, kiek subrendo, kaip žmogus, kaip sportininkė.

Atvirai pasakius, buvo visko: ir individualių pokalbių, ir reikėjo paraginti, ir kartais pristabdyti... Ji labai charizmatiška: vienokia aikštelėje, kitokia - gyvenime.

Visada savo jaunosioms auklėtinėms sakau: aikštelėje būkite įžūlios, kovingos, greitos, o gyvenime - geros kaip šilkas. Marina aikštėje kaip kareivis, o gyvenime - įdomus, charizmatiškas, kartais net lėtas žmogus, su sveiku humoro jausmu, niekur neskubanti. Kai pažįsti sportininkus - dar įdomiau. Tarkime, kai mes važiavome į LMKL uždarymo šventę, užsukome į kavinę, kurioje sustojame kaskart prieš rungtynes, tačiau šįkart mes buvome su suknelėmis, makiažais. Mūsų tiesiog nepažino, nors nuolat ten lankomės.

Šiemet itin sportiniu lygiu į viršų pakilo Monika Grigalauskytė. Nenuostabu, kad ji buvo pripažinta naudingiausia 2014-2015 m. LMKL čempionato žaidėja. Ar yra galimybių, kad ji liks "Fortūnoje"?

Aš labai džiaugiuosi, kad Monika išaugo iki tokio lygio. Ji šį sezoną itin gražiai atsiskleidė. Ji išties labai patobulėjo. Monika galėjau remtis kaip tikru lyderiu... Ji yra verta išplaukti į plačiuosius vandenis, kad gautų dar daugiau patirties ir finansinio stabilumo. Monika treniruojasi su Lietuvos moterų rinktine, taip pat Klaipėdos universitete ginsis bakalauro diplominį darbą, mokslai jos nebespaus ir gali būti, kad pradės legionierės karjerą.

2014-2015 metais dalyvavote Europos taurės turnyre. Ar kitą sezoną vėl ketinate jame varžytis?

Mes norėtume rungtyniauti Baltijos krepšinio lygos čempionate. Jame dalyvavome nuo 2005 iki 2011 metų. Norėtume sugrįžti, bet viskas priklausys nuo biudžeto, kaip pavyks surinkti lėšas.

Kalbant apie Europos taurės varžybas, tai yra itin naudinga žaidėjoms, tačiau klubui tai kainuoja daug lėšų. Dalyvauti tokiose varžybose yra prestižas, jei laimi prizinę vietą, kitu atveju - tai nauda žaidėjoms. 2014-2015 m. sezoną mes pasiaukojome ir dėl Europos taurės turnyro atidavėme didelę dalį savo biudžeto...

Manau, kad Baltijos krepšinio lygoje reikės perpus mažiau lėšų. Tarptautinės varžybos yra reikalingos, kadangi perspektyvioms krepšininkėms reikia pamatyti kitokį lygį, panaši praktika yra itin naudinga.

Beveik visos "Fortūnos" žaidėjos vasarą leis Lietuvos rinktinėse. Kokie Jūsų planai?

Aš per 12 metų turėsiu antras atostogas, tačiau tikros atostogos prasidės tik tada, kai bus baigtas darbas Vlado Knašiaus krepšinio mokykloje ir bus baigtas "Fortūnos" finansinis sezonas.

"Fortūnos" klubo istorija
Klaipėdos miesto krepšinio klubas "Fortūna" įkurtas 1999 metais. Klubo tikslas - propaguoti, vystyti ir populiarinti krepšinio sporto šaką tarp merginų, reprezentuoti ir garsinti Klaipėdos ir Lietuvos vardą Europoje, ruošti krepšininkes įvairaus amžiaus Lietuvos rinktinėms.
Klaipėdos moterų krepšinio komanda ugdo perspektyvias sportininkes, visų amžiaus Lietuvos jaunimo rinktinių - U-16, U-18, U-20 ir Lietuvos moterų rinktinės nares, taip pat Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos jaunas ir perspektyvias krepšininkes.
Nuo 2003 metų komanda pavadinimu "Lemminkainen" pradėjo žaisti aukščiausio lygio varžybose (LMKL). Šiuo pavadinimu LMKL čempionate rungtyniauta devynerius metus. Nuo 2012 metų, pasitraukus generaliniam rėmėjui UAB "Lemminkainen Lietuva", klubas tęsia dešimtmetį įdėtų pastangų darbą komandos pavadinimu - "Fortūna".
Klube išugdytos krepšininkės Lietuvos rinktinėms ir rezultatai:
2006 metų Europos jaunučių (U-16) čempionatas - bronzos medaliai (Reda Kontvainytė, Marina Solopova, Lina Pikčiutė, Monika Šukytė).
2008 metų Europos jaunių (U-18) čmpionatas - I vieta, 2009 metų pasaulio čempionatas - aštunta vieta (Marina Solopova, Gabrielė Gutkauskaitė, Inesa Visgaudaitė, Lina Pikčiutė, Eglė Šikšniūtė, Gintarė Mažionytė).
2008 ir 2009 metais iškovoti LMKL bronzos medaliai. 2010 ir 2011 metais - LMKL sidabro medaliai. 2005-2011 metais Klaipėdos ekipa rungtyniavo Baltijos moterų krepšinio lygoje ir 2010 metų sezoną iškovojo sidabro medalius.
2008-2011 ir 2014 metais dalyvavo Europos taurės varžybose. 2009 ir 2010 metais klubo komanda Europos taurės varžybose iškovojo kelialapį į kitą etapą.
2011, 2014 ir 2015 metais Klaipėdos "Fortūnos" komandos narės, Klaipėdos universiteto studentės, iškovojo LSKL bronzos medalius.
2013 metais iškovoti LKF taurės ir LMKL bronzos medaliai.
2014 metais - LKF taurės sidabro medaliai, LMKL - bronzos medaliai.
2015 metais rungtyniauta LKF tautės finalinio ketverto varžybose, iškovoti LMKL bronzos medaliai.
Per pastaruosius ketverius metus klube paruoštos krepšininkės Lietuvos rinktinėms: Gabrielė Gutkauskaitė, Eglė Šikšniūtė, Inesa Visgaudaitė, Monika Grigalauskytė, Lina Aglinskaitė, Marina Solopova, Lina Pikčiutė. Lietuvos jaunimo rinktinių narės - Kristė Druskytė, Roberta Mizgerytė, Agnė Černeckytė, Simona Dobrovolskytė, Justina Matuzonytė, Milana Matiaš, Giedrė Lileikytė, Šarūnė Melinauskaitė, Roberta Daraškevičiūtė, Erika Kregždytė, Brigita Gudelionytė.
Klube dirbę treneriai - Ramunė Kumpienė, Diana Anužienė, Eugenijus Milkontas, Dalius Ubartas, Alfredas Kaniava, Vita Baronienė. Nuo 2013 metų - R. Kumpienė, Martynas Stankovičius, Dainius Šerpytis. Nuo 2014 metų rugsėjo iki 2015 gegužės mėnesio klube dirbo bendro fizinio parengimo treneris Laurynas Gendvilas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder