Povandeninio plaukimo atstovai: "Jei reikės - protestuosime"

Povandeninio plaukimo atstovai: "Jei reikės - protestuosime"

Klaipėdos povandeninio plaukimo sportininkai ir jų tėveliai, vakar "Vakarų eksprese" perskaitę, jog dėl vykdomos Klaipėdos sporto reformos jų sporto šaką norima išbraukti iš biudžetinių sporto šakų sąrašo, akimirksniu sukilo: ėmė rinkti parašus ir varstyti Klaipėdos valdininkų duris.

"Kai išgirdome šią naujieną, tiesiog nustėrome. Eisime visus žygius, kad povandeninis plaukimas liktų tarp biudžetinių sporto šakų. Jei reikės, kartu su vaikais protestuosime, rengsime mitingus", - sakė povandeninį plaukimą lankančių vaikų tėveliai. [CITATA]

Per tūkstantį parašų

Vakar tėvelių iniciatyvinė grupė lankėsi pas sporto reformą įgyvendinančios darbo grupės vadovę, savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorę Nijolę Laužikienę ir išklausė šios argumentus.

"Klaipėdoje vykdoma sporto reforma kiršina sporto šakų atstovus. Kam to reikia? Negi būtina išnaikinti sporto šakas, kurios ir taip iš miesto sulaukia itin menkos paramos?" - retoriškai klausė Klaipėdos povandeninio sporto trenerė Felicita Vaitkutė.

Ši nusipelniusi trenerė uostamiestyje dirba net 35-erius metus ir yra išugdžiusi ne vieną sporto meistrą.

"Antradienį buvau laidotuvėse. Tėveliai ir auklėtiniai, perskaitę nemalonią naujieną spaudoje, ėmė mane atakuoti skambučiais ir klausinėti, ar tikrai išnyks povandeninio plaukimo sportas. Esame jau surinkę 1086 žmonių parašus, kurie prašo, jog povandeninis plaukimas liktų tarp biudžetinių sporto šakų. Sporto reformatoriai siūlo pereiti į klubinę sistemą ir patiems išsilaikyti. Bet tai sunkiai įmanomas dalykas. Mes tokiu atveju tiesiog neišsilaikytume. Galiu drąsiai pasakyti, jei mus išbrauktų iš biudžetinių sporto šakų sąrašo, Klaipėdoje neliktų povandeninio plaukimo sporto. Klaipėdoje buvo panaikintas vandensvydis, šuolių į vandenį sportas, tai negi norima, kad jūriniame mieste išvis niekas nemokėtų plaukti?" - piktinosi F. Vaitkutė.

Anot jos, povandeninį plaukimą lankantys vaikai visų pirma yra išmokomi plaukti, o tik vėliau mąstoma apie varžybas ir rezultatus.

"Esame išmokę plaukti daugybę vaikų. Šiemet gelbėtojais pajūryje planuoja dirbti net keturi mano auklėtiniai", - argumentavo povandeninio plaukimo specialistė.

Kam naujas baseinas?

Vakar rašėme, kad valdininkai ir sporto specialistai niekaip galutinai neapsisprendžia, kurias sporto šakas reikėtų palikti biudžetinėse miesto įstaigose.

Prieš daugiau nei dvi savaites Visuomeninė sporto taryba, apskaičiavusi finansus, trenerių ir sportuojančiųjų skaičių, siūlė biudžetinėse įstaigose (tai reiškia, kad jos yra išlaikomos iš Klaipėdos savivaldybės lėšų) palikti dviračių sportą, lengvąją atletiką, laisvąsias imtynes, graikų-romėnų imtynes, boksą, sunkiąją atletiką, badmintoną, dziudo, tinklinį, rankinį, krepšinį, futbolą, plaukimą ir plaukimą su pelekais.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės valdininkai, ruošiantys sporto reformą, pakoregavo Visuomeninės sporto tarybos pateiktus siūlymus ir nusprendė, kad biudžetinėse įstaigose neverti likti badmintono ir plaukimo su pelekais atstovai, o jų vietą turėtų užimti meninės ir sportinės gimnastikos atstovai.

Jų pagrindinis argumentas toks: tai bene vienintelės sporto šakos, kurios vilioja mergaites.

"Nemenkinu nė vienos sporto šakos, tačiau ir mūsų sporte yra daug mergaičių. Net tiek pat, kiek ir berniukų", - aiškino F. Vaitkutė.

Ji pabrėžė ir tai, jog 2016 metais Klaipėdoje turėtų būti pastatytas naujas 50 m takelių baseinas ir jame jau yra suplanuotas laikas povandeninio sporto atstovams.

"Jei mes būsime išbraukti iš biudžetinių sporto šakų sąrašo, tai mums, povandeninio plaukimo atstovams, baseino ir nebereikės, nes tiesiog mūsų neliktų", - absurdišką situaciją aiškino F. Vaitkutė.

Tiek ją, tiek ilgametį Klaipėdos badmintono trenerį Antaną Narvilą (badmintoną taip pat siūloma išbraukti iš biudžetinių sporto šakų sąrašo, - Aut. past.) stebina Klaipėdos sporto reformatorių veiksmai.

"Klaipėdos sporto reformatoriai teigia, kad pagrindinis reformos tikslas yra didinti sportuojančių vaikų skaičių. Net ir mažam vaikui aišku, kad jei bus sumažinta sporto būrelių, daugiau sportuojančiųjų tikrai neatsiras, o tik sumažės. Juokingai skamba valdžios atstovų argumentai. Prieš daugelį metų nesėkmingai sporto reformą Klaipėdoje bandė įgyvendinti Narsutis Dumbauskas. Buvo išdrąskytas Klaipėdos sportas. Dabar vėl bandoma dayti reformas panašiais metodais. Ar tik vėl nesulauksime panašaus fiasko? - klausė Klaipėdos treneriai.

Klaipėdoje kultivuojamoms sporto šakoms, kurios nepatenka į biudžetinių sporto šakų sąrašą, siūloma pereiti į klubinę sistemą, tačiau pripažįstama, jog joms išsilaikyti bus kur kas sudėtingiau.

Neatmetama galimybė, kad kitos sporto šakos, negaunančios biudžetinių lėšų, nesugebės išsilaikyti ir bus priverstos pasitraukti iš sportinės veiklos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder