Pirmieji į mūšį Europoje stoja "Trakai"

Pirmieji į mūšį Europoje stoja "Trakai"

Šiandien Europos futbolo klubai pradeda 2018-2019 m. UEFA varžybų sezoną. Prestižiniuose Senojo žemyno turnyruose dalyvaus ir keturios mūsų šalies ekipos - čempionė Marijampolės "Sūduva", sidabro medalių laimėtojas Vilniaus "Žalgiris", bronzinis prizininkas "Trakų" klubas bei Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės laimėtojas Kauno "Stumbras".

Pirmieji iš Lietuvos klubų startuos "Trakai". Trakų futbolininkai šiandien išvykoje UEFA Europos lygos turnyro preliminaraus etapo pirmose rungtynėse susitiks su Velso "Cefn Druids" ekipa.

Trakiškiai į Velsą išvyko vakar ryte. Prieš išvyką "Trakų" klubas pasipildė trimis buvusiais Klaipėdos "Atlanto" žaidėjais Dovydu Virkšu, Donatu Kazlausku bei Edvinu Baniuliu. Pastarieji du naujajame klube jau debiutavo per LFF taurės aštuntfinalio rungtynes su "Sūduva" (0:3). "Trakuose" žaidžia ir dar vienas buvęs atlantietis Rokas Gedminas. Jis "riterių" ekipoje rungtyniauja nuo sezono pradžios.

Atsakomosios "Trakų" ir "Cefn Druids" rungtynės bus žaidžiamos liepos penktąją Alytuje.

Kiti du Lietuvos klubai UEFA Europos lygos varžybas pradės nuo pirmojo etapo.

Europoje debiutuosiantis "Stumbras" varžysis su Limasolio "Apollon" klubu iš Kipro. Pirmosios rungtynės vyks liepos 12 d. Alytuje, o antrosios - po savaitės Limasolyje. Kauniečių pasiruošimą debiutui Europoje šiomis dienomis turėjo išbandyti "Atlanto" futbolininkai. Deja, dvejos jų rungtynės su "Stumbru" yra atidėtos vėlesniam laikotarpui.

Šalies vicečempionas "Žalgiris" konkretaus varžovo dar nežino. Žalgiriečiai susikaus su Maltos "Birkirkara" ir Farerų salų "Kl Klaksvik" klubų rungtynių nugalėtoju.

UEFA Čempionų lygoje debiutuosianti "Sūduva" susitiks su labai pajėgiu varžovu iš Kipro - Nikosijos "Apoel" klubu, praėjusį sezoną rungtyniavusiu grupių varžybose. Marijampoliečiai pirmąsias rungtynes žais savo aikštėje liepos 11 d., o atsakomąsias - liepos 18 d. Kipre.

Europoje - trisdešimt metų

Šiemet sukanka trisdešimt metų, kai Lietuvos klubai pradėjo dalyvauti Europos turnyruose.

Pirmasis langą į Europą dar sovietmečiu atidarė sostinės "Žalgiris". Vilniečiai 1987 metais Sovietų Sąjungos aukščiausiosios lygos čempionate iškovojo bronzos medalius ir įgijo teisę žaisti UEFA taurės turnyre. Jie šiose varžybose debiutavo 1988 m. rugsėjo 7 dieną. Žalgiriečiai Vilniuje rezultatu 2:0 nugalėjo Vienos klubą "Austria" iš Austrijos. Pirmuosius įvarčius istorijoje pelnė Robertas Fridrikas (59 min.) ir Stasys Baranauskas (78 min.). Per atsakomąsias rungtynes "Žalgiris" turėjo pripažinti austrų pranašumą (5:2) ir iš varžybų pasitraukė. "Žalgiris" išlieka daugiausiai rungtynių iš Lietuvos klubų Europoje sužaidusia ekipa. Tačiau sostinės futbolininkai, kaip ir kitos mūsų šalies komandos, pasigirti gerais rezultatais tarptautiniuose vandenyse negali.

Prasti rezultatai ir pastaruoju metu ant bankroto slenksčio atsidūrusio mūsiškio "Atlanto". Atlantiečiai iš 24 Europoje žaistų rungtynių laimėjo vos ketverias.

Teigiamą laimėtų rungtynių balansą Europoje vieninteliai iš Lietuvos turi tik "Trakų" futbolininkai. Jie laimėjo septynerias rungtynes, vienerias baigė lygiosiomis ir per keturis susitikimus patyrė pralaimėjimus. "Trakams" šis sezonas bus ketvirtas UEFA Europos taurės turnyre.

Iš viso Europos turnyruose iki šiol žaidė penkiolika Lietuvos klubų. Liepą į europiečių šeimą bus priimtas ir šešioliktasis narys - "Stumbras".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder