Permainos Lietuvos regbyje

Permainos Lietuvos regbyje

Vilniuje vakar buvo pristatytas naujas Lietuvos vyrų regbio-15 čempionato formatas. Pirmenybes, kuriose dalyvavo 7 mūsų šalies ir 1 Latvijos komanda, keičia Lietuvos vyrų regbio-15 „Top-4“ čempionatas („Top-4“ lyga). Čia kovos trys pajėgiausios mūsų šalies ir viena Latvijos ekipa.

Naujajame čempionate žais Šiaulių „Baltrex-Šiauliai“, Šiaulių „Vairas-Kalvis“, Kauno „Ąžuolas-FM Tauras“ ir Kekavos „Miesnieki Pro“ (Latvija) klubai. Turnyras prasidės jau ateinantį savaitgalį, rugpjūčio 22 d., o paskutiniai mačai bus sužaisti spalio 3 d. Varžybos vyks dviem ratais. Kiekviena komanda tarpusavyje susitiks po du kartus, iš viso bus 12 rungtynių. Mačai vyks trijuose miestuose - Šiauliuose, Kaune ir Rygoje (Latvija). Čempionato nugalėtojui atiteks pereinamoji taurė, kurią pagamino buvęs regbininkas Dominykas Svetikas.

„Naujo formato logika gana paprasta. Tiesiog padarėme analizę ir pamatėme, kad sezono metu sužaidžiama gana daug tokių rungtynių, kurių baigtis iš anksto aiški, nes kovodavo nelygiavertės ekipos. O juk žaidėjai tobulėti gali tik kai kova įtempta, apylygė. Taip pat tokie mačai ir žiūrovams patrauklesni. Taigi nutarėme, kad nėra ko gaišti laiko, reikia koncentruotis į geriausius, tad apsiribojome keturiomis komandomis, palikdami galimybę kitais metais komandų skaičių plėsti, galbūt net su daugiau užsienio klubų, - kalbėjo Lietuvos regbio federacijos (LRF) prezidentas Rytis Davidovičius. - Čempionatas ir vadinasi „Top“, nes tai simbolizuoja aukščiausią kokybę. Čia žaidžia stipriausi atletai.“

Regbio-15 čempionatas vyksta rudenį, o pavasarį - Lietuvos regbio-15 taurės turnyras. Taigi silpnesnės komandos, kurios nebekovos šalies pirmenybėse, su stipriosiomis ekipomis susitikti dar turės progą taurės turnyre.

„Ir patiems klubams reikės truputį pasistiebti. Įvedėme naujovę, kad licencijuosime klubus, pavyzdžiui, žiūrėsime, kokiuose stadionuose žaidžia. Gavome ir Europos regbio federacijos nurodymų, kad turi būti tam tikras sėdimųjų vietų skaičius, tam tikra infrastruktūra ir pan. Iš tiesų šiemet licencijavimo sąlygos minimalios, aišku, jos didės. Taigi dabar mūsų tikslas - kad klubai žaistų pačiose geriausiose aikštėse, sutrauktų kuo daugiau žiūrovų ir tos kovos būtų įdomios, - akcentavo LRF generalinis sekretorius Irmantas Kukulskis. - Šios keturios komandos yra apylygės. Dabar jos nuolat turės būti aukšto lygio, nes anksčiau galėjo susikoncentruoti porai rungtynių, o dabar bus nuolatinė koncentracija, kuri kels profesionalumą, padės vystytis regbiui Lietuvoje.“

Praeitų metų čempiono Šiaulių „Baltrex-Šiauliai“ klubo treneris Edmundas Ščavinskas taip pat tiki, kad naujas formatas bus naudingas žaidėjams, jų tobulėjimui.

„Nors mūsų klubas pernai visus nugalėjo ir regbis-7, ir regbis-15 čempionatuose, tikrai vertiname priešininkus ir į visus juos žiūrime rimtai. „Top-4“ lygai ruošiamės atsakingai ir galvojame, jog šis naujas formatas turėtų žaidėjus motyvuoti, kad sportuotų profesionaliai. O mūsų tikslai iškelti aukščiausi, norime apginti čempionų vardus“, - sakė strategas.

„Lietuvos regbyje seniai reikėjo permainų. Ši sistema suteiks daugiau šviežumo, noro, azarto tiems, kurie žaidžia silpnesniu lygiu ir stengsis kilti į aukštesnį, žaisti „Top-4“ turnyre“, - pridūrė Sigitas Kukulskis, Šiaulių „Vairo-Kalvio“ treneris.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder