Osvaldas Kurauskas: "Per sportą - į verslo nišas"

Osvaldas Kurauskas: "Per sportą - į verslo nišas"

Klaipėdos "Neptūno" krepšininkai, praėjusį sezoną pirmą kartą Klaipėdos istorijoje iškovoję Lietuvos krepšinio lygos (LKL) bronzos medalius, ir šiemet turi rimtų ambicijų pakovoti dėl aukščiausių apdovanojimų, tačiau, anot klubo direktoriaus Osvaldo Kurausko, daug kas priklausys ir nuo Klaipėdos savivaldybės skirtos paramos.

"Tikslai priklauso nuo galimybių. Juk mūsų komandos trečdalį biudžeto sudaro Klaipėdos savivaldybės indėlis. Labai džiaugiamės, kai praėjusiais metais politikai įvertino mūsų pasiekimus ir padidino finansavimą. Tai davė didžiulį impulsą privačiam verslui prisidėti prie "Neptūno" rėmimo. Kai miestas neabejingas mūsų reprezentacinei komandai, tada palankiau į tai žvelgia ir verslininkai. Su nerimu laukiame, kada šiemet mūsų finansavimą patvirtins Klaipėdos taryba. Šiemet iš miesto prašome 1,5 mln. litų", - sakė "Neptūno" klubo direktorius.

Anot jo, tokie skaičiai nėra iš piršto laužti.

"Vien dalyvavimas Europos taurės turnyre mums atsiėjo per 350 tūkstančių litų, dar per 400 tūkstančių litų tenka pakloti "Švyturio" arenos nuomai. Juk šį sezoną kovojame keturiuose frontuose: Europos taurės turnyre (pasirodymą čia "Neptūnas" jau baigė. - Autor. past.), VTB Vieningosios lygos pirmenybėse, Lietuvos krepšinio lygos čempionate ir Lietuvos krepšinio federacijos taurės turnyre. Kelionės išlaidos ir kt. taip pat sudaro nemenką biudžeto dalį. Juk stengiamės, kovojame dėl Klaipėdos garbės", - pabrėžė O. Kurauskas.

SUSITIKIMAS. Rusijos oro linijų "U­Tair" atstovai, tarpininkaujant "Neptūno" klubo nariams, buvo susitikę su Lietuvos susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi bei svarsto galimybę investuoti Lietuvoje - kurti orlaivių priežiūros bazę.

Klaipėdiečių branduolys

"Neptūno" ekipoje šiemet rungtyniauja net septyni klaipėdiečiai: Valdas Vasylius, Martynas Mažeika, Marius Runkauskas, Simas Galdikas, Arnas Butkevičius, Arvydas Eitutavičius ir Mindaugas Girdžiūnas. Be to, abu Klaipėdos ekipos trenerių štabo nariai Kazys Maksvytis ir Tomas Rinkevičius - taip pat iš Klaipėdos krašto. Kazys - iš Darbėnų, Tomas - iš Rietavo. "Neptūno" klubui vadovauja klaipėdietis O. Kurauskas.

"Mes esame turbūt vienintelė ekipa Lietuvoje, kurioje tiek krepšininkų gina savo gimtojo miesto garbę. Stengiamės į komandą pritraukti Vakarų regiono geriausius atstovus. Be to, "Neptūno" ekipoje pastaruoju metu nėra nė vieno legionieriaus. Turime gerų savų žaidėjų, tad galime verstis ir be užsieniečių", - kalbėjo "Neptūno" treneris Kazys Maksvytis.

Tuo ne kartą pasidžiaugė ir olimpinis bei pasaulio čempionas Modestas Paulauskas.

"Klaipėda - išskirtinė komanda. Akyse regiu tiek žaidėjų, tiek trenerių meistriškumo augimą", - sakė legendinis krepšininkas.

Anot O. Kurausko, šį sezoną ne kartą susidurta su turtingų Rusijos ir Europos klubų vilionėmis.

"Daugelį mūsų pagrindinių žaidėjų siekė pinigais persivilioti į savo komandas. Kitais metais išlaikyti komandos branduolį nebus lengva, reikia didinti finansavimą", - sakė "Neptūno" klubo direktorius.

PERRAŠĖ ISTORIJĄ. Klaipėdos "Neptūno" krepšininkams pernykštis sezonas buvo išskirtinis - pirmą kartą istorijoje iškovoti bronzos medaliai, o treneris Kazys Maksvytis žaidėjų buvo mėtomas į orą. Norėtųsi, kad ir šiemet sezono finišas būtų kupinas džiugių emocijų. Viktoro PURIO nuotr.

Guldė krepšinio grandus

Neptūniečiai savo profesionalumą šį sezoną įrodė ne kartą: tarptautiniuose frontuose patirties pasisėmę Klaipėdos krepšininkai per mažiau nei metus laiko Klaipėdoje tituluotuosius Kauno "Žalgirio" vyrus, Eurolygos "Top 16" etapo dalyvius, įveikė net tris kartus. Paskutinį kartą, sausio mėnesio pabaigoje, žalgiriečiai buvo įveikti 8 taškų skirtumu -81:73. Neptūniečiai tąkart kelis kartus prieš tituluotąją, tačiau Klaipėdoje kapituliuojančią Kauno ekipą pirmavo ir 17 taškų skirtumu.

"Neptūnas" žalgiriečius šį sezoną nugalėjo ir rugsėjo mėnesį Klaipėdoje vykusiame Vlado Garasto taurės turnyre - 79:77. Tąkart įspūdingą pergalingą metimą pataikė Marius Runkauskas.

Taip pat klaipėdiečiai šią Kauno ekipą įveikė ir praėjusį sezoną, kai balandžio 1 dieną Klaipėdoje sensacingai "Žalgirį" palaužė rezultatu 78:77.

Daugelis Klaipėdos krepšininkų varžovų pripažįsta, kad "Neptūnas" - kietas riešutėlis. Neptūniečiai šį sezoną tą ne kartą įrodė ir Europos taurės turnyre bei VTB Vieningosios lygos pirmenybėse.


Juk palyginti mažo miesto komandai nugalėti tokio lygio komandas kaip Stambulo "Bešiktaš" (85:72), Atėnų "Panionios" (91:86), Sankt Peterburgo "Spartak" (92:74), Kazachstano "Astana" (84:82), Minsko "Cmoki" (75:72), Samaros "Krasnye Krylia" (94:86) ar Loimos "Bisons" (85:72) - puikus pasiekimas.

Be to, neptūniečiai šiemet itin galingai priešinosi ir tik paskutinėmis sekundėmis nusileido ne vienai galingai Rusijos ekipai. K. Maksvyčio auklėtiniai buvo itin arti istorinės pergalės Maskvoje, kai pernai gruodžio 30 dieną tik po pratęsimo (77:90) nusileido legendinei Maskvos CSKA ekipai.

Pritraukė verslą

Pernai pirmą kartą klubo istorijoje iškovojote LKL bronzos medalius. Kol kas šiemet šiame čempionate su 9 pergalėmis ir 3 pralaimėjimais užimate trečiąją vietą, lenkdami net Eurolygos "Top 16" dalyvį Kauno "Žalgirį". Ar galima teigti, kad "Neptūną" tarptautinė patirtis užgrūdino ir duoda labai daug naudos? - pasiteiravome "Neptūno" klubo vadovo O. Kurausko.

Be abejo, tarptautinė patirtis - labai naudinga. Žaidėjai tobulėja, kaunasi vis drąsiau. Tai puiki galimybė reprezentuoti savo šalį, miestą, užmegzti glaudesnius tarpusavio sporto ir net verslo ryšius. Tarptautinės varžybos padeda garsinti Klaipėdos miesto vardą: varžybas transliuoja Lietuvos ir užsienio televizijos, įvykius nušviečia daugybė laikraščių ir interneto svetainių.

Tam tikri veikėjai, kurie nesupranta, piktinasi, kam yra dalyvaujama tarptautiniuose frontuose. Klubo valdyba, rėmėjai ir komanda įsitikinę, kad tik VTB Vieningosios lygos dėka per trumpą laiką pavyko pasiekti istorinių pergalių. Turime pasidžiaugti, kad galime įgyti neįkainojamos patirties. Galiu pasakyti, kad dalyvavimas VTB Vieningosios lygos pirmenybėse duoda naudos ne tik "Neptūnui", Klaipėdai, bet ir Lietuvai, verslui. Mes per "Neptūną" dar praėjusį sezoną inicijavome susitikimus su įtakingais Rusijos ir Lietuvos atstovais, kad būtų plėtojamas krovinių verslas per Klaipėdos uostą, taip pat inicijavome pokalbius su Rusijos oro linijų "U-Tair" atstovais. Tai itin sparčiai auganti oro linijų bendrovė. Jei jie spės gauti leidimus, jau šią vasarą "UTair" ketina pradėti skrydžius maršrutu Palanga-Maskva. Dabar šios aviakompanijos lėktuvai du kartus per dieną skraidina keleivius į Maskvą iš Vilniaus ir atgal. "U­Tair" atstovai buvo susitikę su Lietuvos susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi bei svarsto galimybę investuoti Lietuvoje - kurti orlaivių priežiūros bazę.

Juk tokie verslo projektai duoda ekonominės naudos visam Lietuvos biudžetui. Mes per kelerius metus miestui ir Lietuvai sukūrėme didžiulę pridėtinę vertę. Juk būtent per sportą galima užmegzti daugiau panašių draugysčių, įgyvendinti naudingų verslo idėjų.

Dalyvavimas tarptautinėse varžybose "Neptūnui" padėjo pritraukti daugiau rėmėjų.

Verslininkams gerai tai, kad jų logotipai ir prekiniai ženklai lieka pastebėti ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Pernai generaliniu rėmėju tapo stambi ekspedicinė bendrovė "Kaminera". Ji ir šiemet yra mūsų generalinė rėmėja. Džiugu, kad vis atsiranda žmonių, kurie mus palaiko, mato mūsų darbus ir tiki, kad galime dar daugiau. Kiekviena parama mums labai svarbi ir skatina dar labiau pasitempti. Tikiu, kad bendromis pastangomis galime pasiekti daugiau pergalių ir garsinti Klaipėdos vardą. Nuolat bendraujame su potencialiais rėmėjais, dirbame ir tai duoda vaisių.

Noriu pabrėžti, kad Klaipėdos savivaldybės indėlis nesudaro net trečdalio komandos biudžeto. Tačiau, žinoma, savivaldybės finansavimas svarbiausias "Neptūno" krepšinio klubui. Rėmėjai mato, kad miestas neabejingas krepšiniui. Rėmėjų ratas plečiasi kiekvienais metais.

Biudžetų skirtumai

Per pastaruosius metus Kauno "Žalgirio" ekipą įveikėte net tris kartus. Ar nėra skaudu, kad ši komanda iš Kauno savivaldybės sulaukia maždaug dešimt kartų daugiau paramos, nei jūs iš Klaipėdos savivaldybės?

Žinoma, norėtųsi, kad finansavimo skirtumas nebūtų toks didžiulis, koks yra dabar.

Mes 2013 metais iš Klaipėdos miesto savivaldybės gavome 740 tūkstančių litų. Labai džiaugiamės, kad finansavimas didėjo, tačiau mums daug atsiėjo dalyvavimas Europos taurės varžybos. Juk tapome Lietuvos krepšinio lygos prizininkais, tad nepasinaudoti tokia galimybe būtų buvę ne itin teisinga. Krepšininkai iškovojo kelialapį į šį turnyrą ir siekė kuo geriau atstovauti Klaipėdai. Juk dalyvavimas tarptautiniuose turnyruose - savotiška miesto reklama.

Mes Lietuvoje pagal biudžetą turbūt užimame kokią penktą vietą. Nereikia pamiršti, kad daug lėšų suryja kelionės į užsienio šalių rungtynes.

Pavyzdžiui, Vilniaus savivaldybė "Lietuvos rytui" skyrė 4 mln. litų, Kauno savivaldybė "Žalgiriui" - 5 mln. litų. Dar kauniečiai maždaug 5 mln. litų susirenka iš rėmėjų ir maždaug 5 mln. litų planuoja uždirbti iš "Žalgirio" arenos nuomos.

Mūsų situacija kitokia, nei kauniečių ir vilniečių. Nereikia pamiršti ir to, kad beveik pusę milijono litų "Neptūnas" iš savo biudžeto turi sumokėti "Švyturio" arenos nuomai, kai Vilniaus ir Kauno atstovai iš savo arenos net uždirba pajamų. Kadangi Klaipėda nemoka "Švyturio" arenos valdytojams jokio koncesijos mokesčio, tai mes turime mokėti didžiules sumas už kiekvienas varžybas. Mums beveik kiekvienos namų rungtynės yra nuostolingos. Nors ir susirenka palyginti daug žiūrovų, tačiau dėl didžiulės arenos nuomos vis tiek patiriame nuostolių.

Argi tai normalu? VTB Vieningosios lygos čempionate pernai pagal žiūrovų skaičių buvome tarp lyderių, vidutiniškai rungtynes stebėjo 4 tūkstančiai žmonių. Europos taurės turnyre taip pat sutraukdavome daug žiūrovų, tarp 48 komandų pagal lankomumą užėmėme aštuntąją vietą. Pagal šį rodiklį į trejetuką patenkame ir LKL čempionate. Jau prisijaukinome savų sirgalių būrį.

Tai, kad pernai pavyko iškovoti trečiąją vietą LKL pirmenybėse - puikus rezultatas. Vien paanalizavus savivaldybių krepšinio grandams - "Žalgiriui" ir "Lietuvos rytui" skiriamas lėšas, suprantame, kad aukščiau pakilti kol kas nėra jokių šansų.

Šiemet mes Klaipėdos savivaldybės prašome 1,5 mln. Lt.

O jei negausite tokios sumos, komandai grės skolos?

Būtų labai sunku išgyventi, jei drastiškai mažintų finansavimą. Nesinorėtų vėl grįžti prie tų laikų, kai komandoje žaidė beveik vien studentai, teko kovoti tik vietiniame fronte senojoje "Neptūno" salėje. Jei bus prasta situacija su finansais, teks kitąmet atsisakyti tarptautinių turnyrų, "Švyturio" arenos. Tai būtų vėl žingsnis atgal. Būtų labai skaudu, kadangi dabar komanda jau rodo gerus rezultatus ir išaugo iš mėgėjų marškinėlių. Kristi žemyn labai lengva, bet ar vėl tada pakiltume iš dugno? Manau, kad tokiam miestui, kaip Klaipėda, įmanoma savo reprezentacinei komandai skirti 1,5 mln. litų.

Galbūt turėtų keistis ir Klaipėdos sporto sistema, didėti finansavimas. Juk dabar dauguma komandų pasitempė, tapo profesionalesnės, o finansavimo sistema lieka ta pati, sumos kinta labai mažai.

Juk išaugo meistriškumas ne tik "Neptūno" krepšininkų, bet ir "Atlanto" futbolininkų, "Dragūno" rankininkų, Lietuvos futbolo A lygos čempionate ketina debiutuoti ir "Klaipėdos granitas". Argi neturėtų keistis ir Klaipėdos sporto biudžetas?

Blogai, kai yra sukiršinamos komandos, visos turi kovoti dėl savivaldybės finansavimo.

Klaipėda nėra išlepinta aukšto lygio sporto renginiais, kodėl gi to nepakeitus? Galbūt galima įkurti net Klaipėdos uosto kompanijų ir kitų bendrovių fondą, kuris būtų skiriamas reprezentacinėms miesto komandoms. Galima pamąstyti apie įvairius variantus, tačiau nusigręžti nuo sporto būtų neteisinga.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder