Nuolat neišsipildančių vilčių komanda

Nuolat neišsipildančių vilčių komanda

Ne, šie žodžiai ne apie mūsų rinktinę. Savo sirgalius pastarąjį dešimtmetį nuolat nuvilia Graikijos krepšininkai, su kuriais lietuviai rytoj 21.30 val. susitiks Europos čempionato aštuntfinalyje. Nusivylimu graikų stovykloje kol kas kvepia ir šiemet, bet tai negarantuoja mūsiškiams lengvos pergalės. Jei apie varžovus sakoma, kad jie neišnaudoja savo potencialo, vadinasi, tas potencialas yra. Graikams netrūksta nei talento, nei ūgio, nei patirties.

Kai atkrintamosiose varžybose susitinka pirmoji ir ketvirtoji savo grupių komandos, pirmoji dažniausiai laikoma aiškia favorite. Šis atvejis yra kitoks. Pakeliui į Stambule vyksiantį finalinį etapą lietuviai B grupėje Tel Avive pasiekė keturias pergales ir užėmė pirmąją vietą. Graikai A grupėje Helsinkyje tenkinosi dviem laimėjimais ir ketvirtąja vieta. Nepaisant šių rezultatų ir liūdnos pastarųjų metų Graikijos rinktinės istorijos, liežuvis neapsiverčia jos vadinti lengvu grobiu.

O istorija tikrai liūdna. Paskutinis graikų blykstelėjimas užfiksuotas 2009 m. Europos čempionate. Tada rinktinę treniravo Jonas Kazlauskas ir ji iškovojo bronzą. Trys bronzinės komandos krepšininkai - Nikas Kalatesas, Georgas Printezis ir Joanis Burusis - žaidžia čempionate ir šiemet. Žinoma, daug gerų žaidėjų išėjo, bet į jų vietas atėjo ne ką prastesni. Ir visgi medalių šaltinis išseko. 2011 m. Europos čempionate graikai užėmė šeštąją vietą, 2013 m. krito po antrojo etapo, užpernai liko penkti. 2010 ir 2014 m. pasaulio čempionatuose jie pasiekė tik aštuntfinalį.

Šiemet graikų stovykloje netrūko nesklandumų. Treneris paaiškėjo tik birželio pabaigoje, juo tapo patyręs, bet anaiptol ne pats garsiausias Graikijos specialistas, 64-erių Kostas Misas. Pasirengimui įsibėgėjus vienas geriausių pasaulio krepšininkų Janis Adetokumbas paskelbė, kad nežais dėl traumos. Nesuklyskite, jei šią pavardę pastebėsite žiūrėdami aštuntfinalio mačą. Tai bus ne potencialus graikų lyderis, o jo brolis Tanasis.

Helsinkyje graikai pralaimėjo ne tik prancūzams, bet ir slovėnams bei suomiams. Tai yra viena medalio pusė. Yra ir faktų, rodančių, kad atsipalaiduoti neverta. Atsipalaiduoti negalima jau vien dėl graikų sudėties. Kostas Slukas su Stambulo klubu „Fenerbahce“ tapo Eurolygos čempionu. Aštuoni krepšininkai Eurolygoje atstovavo stipriausiems Graikijos klubams - Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“. Georgas Papajanis priklauso „Sacramento Kings“ klubui ir praėjusį sezoną debiutavo NBA. Yra kam žaisti, ar ne?

Kol kas graikų puolime dominuoja gynėjai, jiems padeda sunkusis krašto puolėjas G.Printezis. Rinktinės silpnoji grandis šiame čempionate yra vidurio puolėjai. Tai šiek tiek stebina, žiūrint į pavardes. Sudėtyje yra 33 metų 215 cm ūgio J.Burusis, dar užpraeitą sezoną buvęs vienu geriausių Eurolygos „centrų“. Yra ir 20-metis 217 cm ūgio G.Papajanis. Visgi vienas milžinas jau artėja prie karjeros saulėlydžio, tai liudija ir persikraustymas iš „Panathinaikos“ į Kiniją. Kitas milžinas rimtų vyrų kovoms dar turbūt nesubrendo.

J.Burusis čempionate renka 6,8 tšk. ir atkovoja 4,8 kamuolio. G.Papajanis prideda 3,6 tšk. ir 2,4 atkovoto kamuolio. Trečiasis graikų „centras“ Georgas Bogris aikštelėje beveik nesirodo, dalį rungtynių K.Misas verčiasi apskritai be vidurio puolėjų. Kažin ar tokia taktika pasiteisintų mače su komanda, kurioje žaidžia Jonas Valančiūnas. Pranašumas baudos aikštelėje turėtų būti lietuvių koziris. Beje, nors daugelis statistinių rodiklių komandose yra gana panašūs, vienoje grafoje matomas didelis skirtumas. Lietuviai atkovoja vidutiniškai 41 kamuolį ir tarp visų rinktinių užima antrąją vietą. Graikai su 35,8 atkovoto kamuolio yra vidutiniokai, jie dalijasi 11-12 vietas.

Graikijos rinktinė


Istorija: Europos čempionate dalyvauja 27-ą kartą. 1987 ir 2005 m. iškovojo auksą, 1989 m. - sidabrą, 1949 ir 2009 m. - bronzą.

Treneris - Kostas Misas.

Lyderiai: Kostas Slukas (15,2 tšk., 4,4 rez. perd.), Georgas Printezis (14 tšk.), Nikas Kalatesas (11,2 tšk., 4,4 rez. perd.), Nikas Papas (9,8 tšk.), Tanasis Adetokumbas (7,6 tšk.).

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder