Netekome žinomo Klaipėdos sporto specialisto

Netekome žinomo Klaipėdos sporto specialisto

Klaipėdos sporto bendruomenė gedi - netekome didžiąją savo gyvenimo dalį sportui atidavusio atsakingo ir kruopštaus lengvosios atletikos trenerio, kūno kultūros mokytojo, dėstytojo, pastaruosius du dešimtmečius Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriuje dirbusio Igno Pociaus. 62 metų sporto specialistas mirė gruodžio 7 dieną ligoninėje, pakirstas klastingos ligos.

"Vakarų ekspresas" pakalbino ir atsiminimus apie 40 metų Klaipėdoje dirbusį sporto specialistą surinko iš jo bendražygių bei kitų su juo artimai bendravusių sporto trenerių, Sporto skyriaus atstovų.

Treniravo mergaites

"Tai buvo tvarkingas, pareigingas, sąžiningas ir organizuotas žmogus. Jis į Klaipėdą kartu su lengvosios atletikos treneriu Edmundu Norvilu atvyko 1976 metais. Jie kartu baigė Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą. Kadangi jie atvyko rugpjūčio mėnesį, tai buvo sunku kviesti vaikus į treniruotes. Teko laukti rugsėjo, kada galėjo vaikščioti po mokyklas ir suburti naujas vaikų grupes. Klaipėdos lengvosios atletikos maniežas dar buvo nebaigtas statyti, tad jie prisidėjo prie darbų: dažė linijas ir kitaip mums padėjo", - prisiminimais dalijosi buvęs Lengvosios atletikos maniežo direktorius, Klaipėdos sporto istorijos metraštininkas Algirdas Plungė.

I. Pocius greitai įsijautė į trenerio darbą ir sugebėjo paruošti daugybę Lietuvos bėgimo čempionų ir rekordininkų, Europos ir pasaulio maratono dalyvių. Tarp jo auklėtinių žymiausi - Vilija Birbalaitė (13 kartų Lietuvos čempionė, Europos, pasaulio kroso ir maratono čempionatų dalyvė, Baltijos jūros šalių žaidynių 5000 m bėgimo laimėtoja, Lietuvos maratono bėgimo rekordininkė), Kristina Ramanauskaitė (daugkartinė Lietuvos čempionė ir prizininkė, Lietuvos maratono bėgimo rekordininkė) ir daugelis kitų.

"Ignas buvo geras vidutinių ir ilgų nuotolių bėgimo treneris. Jis dirbo su mergaitėmis. Net buvo gaila, kai jis paliko trenerio darbą ir išėjo dirbti sporto valdininku", - pasakojo A. Plungė.

Sukaupta didžiulė patirtis

I. Pocius prieš daugiau nei dešimtmetį buvo "Neptūno" krepšinio komandos fizinio pasirengimo treneris. Nuo 1995 iki 2000 metų ėjo Klaipėdos miesto savivaldybės sporto ir kūno kultūros skyriaus viršininko pareigas, vėliau (2003-2010 metais) buvo šio skyriaus vedėjo pavaduotojas, nuo 2010 iki mirties buvo šio skyriaus vyriausiasis specialistas.

Be viso to, jis turėjo ir kitų veiklų: nuo 2000 iki šiol ėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) Klaipėdos apskrities tarybos pirmininko pareigas, buvo įvairių sporto renginių ("Gintarinė jūrmylė", "Vilties bėgimas", neįgaliųjų sporto švenčių ir kt.) iniciatorius ir organizatorius, Olimpinių dienų ir kitų LTOK renginių Klaipėdos apskrityje rengėjas.

ISTORINIS KADRAS. Ignas Pocius jaunystėje buvo lengvaatletis. 1972 metais jis dalyvavo bėgimo varžybose Plungėje. Asmeninio archyvo nuotr.

"Man su Ignu teko dirbti ne tiek jau ilgai - nuo rugpjūčio mėnesio, tačiau iškart supratau, kad tai labai kompetentingas, daug patirties sukaupęs sporto žmogus. Jis apie Klaipėdos sportą žinojo viską. Ką paklausdavai, tą atsakydavo su ilgiausia istorija. Nuolat su juo konsultuodavausi. Man, naujam Klaipėdos sporto vadovui, Ignas suteikė labai daug žinių. Jis turėjo daug idėjų, kaip pagerinti Klaipėdos sporto situaciją: dėl sporto gimnazijų kūrimo, taip pat dėl aukšto sportinio meistriškumo programos ir kitų aktualių sporto klausimų. Gaila, kad tokie žmonės taip anksti palieka šį pasaulį..." - sunkiai rinkdamas žodžius kalbėjo Klaipėdos sporto vadas Saulius Paliulis.

Išpranašavo ateitį

Apie anapilin iškeliavusį I. Pocių tik gerais žodžiais atsiliepė ir jo studijų draugas E. Norvilas (išugdė olimpietę Liną Grinčikaitę. - Autor. past.).

"Mes studijų metu Kaune gyvenome viename kambaryje. Buvo geri studentų laikai. Jis iš kaimo parsiveždavo lašinukų, dalindavosi su draugais. Gyvenome draugiškai. Ir vėliau, kai atvykome į Klaipėdą, draugiškai bendravome net šeimomis", - prisiminė E. Norvilas.

Jam atmintyje įstrigo ir tai, kaip I. Pocius ruošdavosi egzaminams.

"Mes su kurso draugais bendrabutyje išsitiesę ant lovos skaitydavome konspektus, knygas, studijų medžiagą, o Ignas pasiimdavo sąsiuvinį ir vaikščiodavo po kambarį, "zubrindavo". Pamenu, kad dar tada jam sakiau, jog jis treneriu nebus, o taps valdininku. Kaip rodo istorija, aš buvau teisus", - sakė E. Norvilas.

Pasak Klaipėdos politikos ir visuomeninio veikėjo Vytauto Čepo, Klaipėdos sportas už pasiekimus, infrastruktūros gerinimą didele dalimi turi būti dėkingas I. Pociui.

"Tai žmogus, kuris iš širdies rūpinosi Klaipėdos sporto situacijos gerinimu. Kai buvau Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas, daug teko bendrauti su Ignu Pociumi. Su kitais sporto vadovais būdavo sunku susikalbėti. O su Ignu vienas kitą suprasdavome iš pusės žodžio. Tai protingas, korektiškas ir konfliktus mokantis spręsti žmogus. Jis darė viską, kad pakankamai kaprizingam ir aikštingam Klaipėdos sporto pasaulyje būtų kuo mažiau intrigų, pykčio, pagiežos. Jis niekada nelaikė savyje pykčio, nėra pasakęs blogio žodžio. Tai žmogus, vertas pagarbos. Sporto bendruomenė liūdi dėl šios netekties. Netekome išties iškilios sporto asmenybės", - teigė V. Čepas.

Su I. Pociumi sporto bendruomenė šiandien atsisveikina Joniškės kapinių laidojimo namuose. Karstas bus išnešamas šiąnakt, 24 val. Naktį jo kūnas bus kremuojamas. Laidotuvės vyks Kartenoje. Urna su velionio palaikais iš Klaipėdos į Karteną bus gabenama penktadienį  nuo 13 val. Mišios Kartenos bažnyčioje bus aukojamos penktadienį nuo 14 val.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder