"Neptūno" penkiasdešimtmečiui - grandiozinis turnyras

"Neptūno" penkiasdešimtmečiui - grandiozinis turnyras

2014 metais Klaipėdos "Neptūno" krepšinio komandai sukanka 50 metų. Ta proga Klaipėdoje, "Švyturio" arenoje, norima surengti grandiozinį tarptautinį Vlado Garasto vardo taurės turnyrą, kuris būtų skirtas šiai neptūniečiu sukakčiai.

Tokią idėją Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui antradienį pasiūlė į uostamiestį atvykęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) garbės prezidentas Vladas Garastas.

Kartu su šiuo garbingu svečiu pas merą lankėsi ir "Neptūno" komandos valdybos pirmininkas Rimantas Taraškevičius, valdybos narys Valentinas Greičiūnas ir V. Garasto taurės turnyro koordinatorius Saulius Vilkas.

"Turnyras vyktų rugsėjo 16-21 dienomis, o viena diena - šeštadienis - būtų skirta "Neptūno" šventei. Tai jau būtų trečiasis mano vardo taurės turnyras, tik šįkart jame dalyvautų ne šešios, o aštuonios ar net daugiau komandų. Be Lietuvos krepšinio grandų - "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto", dalyvautų rusų, ukrainiečių, vokiečių, prancūzų ir italų ekipos. Varžytųsi ne bet kokios ekipos, o šių šalių čempionai ir prizininkai. Planuojame, kad per penkias dienas vyktų net 20 rungtynių" - aiškino V. Garastas.

Jis pabrėžė, kad Klaipėda ir "Neptūnas" pasirinkti neatsitiktinai.

"Klaipėda man labai artimas miestas. Čia dar 1947 metais dalyvavau lengvosios atletikos varžybose ir tapau 1 km bėgimo čempionu. Pajūryje nuolat stovyklaudavome su moksleiviais, o vėliau ir su "Žalgirio" ekipa. Šis miestas man labai daug padėjo. Be to, Klaipėda yra išugdžiusi daug talentingų krepšininkų, gynusių ir ginančių Lietuvos rinktinės garbę", - pabrėžė V. Garastas.

Svečias džiaugėsi ir tuo, kad "Neptūnas" - labai brandi komanda.

"Tai antras Lietuvos krepšinio klubas po "Žalgirio", ilgus dešimtmečius išsaugojęs gražų lietuvišką pavadinimą. Gerai, kad tęsiamos tradicijos", - kalbėjo LKF garbės prezidentas.

Jam pritarė Klaipėdos meras.

"Sezonas - išskirtinis, proga - taip pat išskirtinė. "Neptūną" reikia pagerbti, užmerkti akis būtų negarbinga. Turime ieškoti sprendimų, kad ši proga būtų tinkamai paminėta. "Neptūnas" ir krepšinis Klaipėdoje įgauna vis aukštesnę orbitą", - sakė V. Grubliauskas.

"Neptūno" klubo valdybos pirmininkas R. Taraškevičius pasidžiaugė, kad neptūniečių rungtynės į "Švyturio" areną sutraukia vis daugiau žmonių.

"Pastaruoju metu būna užpildyta maždaug 75 proc. "Švyturio" arenos vietų. "Neptūnas" demonstruoja gražų žaidimą, tačiau vis pritrūksta sėkmės: šešios rungtynės pralaimėtos 1-5 taškais. Su galingomis užsienio šalių ekipomis kaunamės apylygiai, tačiau rungtynių pabaigoje dėl trumpesnio žaidėjų suolelio pristingame jėgų. Juk dėl traumų iš rikiuotės iškrito Arnas Butkevičius ir Simas Galdikas", - aiškino R. Taraškevičius.

"Tramplynas" į didįjį sportą"

Arvydas MACIJAUSKAS, buvęs "Neptūno" žaidėjas


"Neptūnas" man buvo tramplynas į didįjį, profesionalųjį sportą. Tokio lygio komandoje atsidūriau vos šešiolikos metų. "Neptūne" rungtyniavau 1997-1999 metais. Nuo mažų dienų lankiau krepšinio mokyklą pas trenerį Stasį Kaupį, kuris daug metų dirbo ir "Neptūno" asistentu. Malonu, kad treneris manimi pasitikėjo ir pakvietė į ekipą. "Neptūnas" man kelia daug sentimentų. Į komandą atėjau labai jaunas, turėjau mažai supratimo apie krepšinį. Didžioji dalis komandos narių buvo po 10-15 metų vyresni, sėmiausi iš jų patirties. Daug pamokų gavau iš tuometinio "Neptūno" vyriausiojo trenerio Rimo Girskio. Patyriau daug gražių ir džiaugsmingų akimirkų.

"Gyvenau "Neptūno" salėje"

Eurelijus ŽUKAUSKAS, buvęs neptūnietis


"Neptūne" žaidžiau 1994-1997 metais. Šioje ekipoje praleisti metai įsirėžė giliai atmintin. Į komandą patekau visiškai atsitiktinai - su draugais prie tuometinės Klaipėdos šeštos vidurinės mokyklos (dabar - "Versmės" pagrindinė mokykla, - aut. past.) mėtydavome į krepšį. Kartą atėjo "Neptūno" strategas Eugenijus Milkontas ir pakvietė mane į savo ekipą.

Pirmieji žingsniai "Neptūne" nebuvo kloti rožėmis. Teko gerokai paprakaituoti. Gyvenau kaime, negalėjau kasdien važiuoti namo, tad iš pradžių teko apsistoti "Neptūno" sporto salėje. Vietoje buvo ir lovos, ir virtuvė. Po sunkių treniruočių nereikėdavo niekur eiti - krisdavau į lovą, viskas buvo šalia.

"Neptūno salėje praėjo gražiausi metai, būtent ši ekipa man padėjo prasiskinti kelią į legendinę Kauno "Žalgirio" ekipą. Visą laiką prisimenu "Neptūno" ekipą.

"Neptūno" komandos istorija

  • Krepšinio komanda "Neptūnas" - tai reprezentacinė vyrų krepšinio komanda Klaipėdos mieste su savo giliomis tradicijomis ir istorija. 1962 metais dar senu pavadinimu vadinta "Maistas" komanda tapo Lietuvos čempione. 1964 metais "Maisto" komanda buvo pervadinta į Klaipėdos "Neptūną" ir nuo to laiko komandos pavadinimas nesikeičia iki šių dienų.
  • 1966 metai Klaipėdos "Neptūno" krepšininkai iškovojo Lietuvos "Žalgirio" draugijos čempionų vardus, o 1967 metais tos pačios sudėties tapo vicečempionais.
  • Nuo 1970 metų komandoje buvo daug permainų, keitėsi treneriai ir žaidėjai, todėl geresnių rezultatų nebuvo pasiekta. 1975 metais miesto visuomenei pritarus buvo pradėta formuoti iš pagrindų nauja "Neptūno" krepšinio komanda kurios pagrindą sudarė klaipėdiečiai arba Žemaitijos krašto žaidėjai, kurie baigė studijas Vilniaus bei Kauno miestuose. Tai buvo jauni ir perspektyvūs žaidėjai, kurių energija ir ryžtu po dviejų metų kilo sportiniai rezultatai iš kurių galima paminėti: Lietuvos spartakiada - užimta III vieta, 1981 m. ir 1982 m. tapo laikraščio "Sportas" vicečempionais, 1983 metais Sovietų Sąjungos profsąjungų (klubinių komandų) čempionais.
  • 1988 metais fortūna nusigręžė nuo komandos ir ji iškrito iš Lietuvos aukščiausiosios lygos, bet po 2 metų vėl į ją sugrįžo. Susikūrus Lietuvos krepšinio lygai "Neptūnas" buvo pakviestas tarp 8 geriausių Lietuvos komandų dalyvauti šioje lygoje. Iš pradžių gerais rezultatais komanda negalėjo pasigirti, bet patirtis ir gera komandos komplektacija palaipsniui davė vaisių.
  • "Neptūno" komandoje žaidė ir vėliau pasiekė gerų rezultatų daug žymių krepšininkų: 1974 m. Europos jaunių čempionas Algimantas Želnys, olimpinių žaidynių Barselonoje, Atlantoje ir Sidnėjuje bronzos medalių laimėtojai Saulius Štombergas ir Eurelijus Žukauskas; 2003 m. Europos čempionas ir pirmasis neptūnietis, ragavęs NBA duonos, Arvydas Macijauskas, 2004 m. pasaulio jaunių vicečempionas Martynas Mažeika, 2005 m. Europos jaunių vicečempionas Mantas Ruikis, 2005 m. Pasaulio jaunimo čempionas Vaidotas Pridotkas.
  • "Neptūnas" 2012-2013 metų sezone debiutavo VTB vieningosios lygos pirmenybėse ir LKL čempionate iškovojo bronzos medalius ir iškovojo kelialapį dalyvauti Europos taurės varžybose.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder