Nenuvertinkite Lietuvos futbolo

Nenuvertinkite Lietuvos futbolo

Tokį patarimą sirgaliams ir varžovams po Europos lygos pirmojo atrankos etapo atsakomųjų rungtynių davė „Trakų“ treneris Olegas Vasilenka. Į antrąjį etapą žengė dvi iš trijų Lietuvos komandų. Marijampolės „Sūduvai“ prireikė dramos ir įvarčio paskutinėmis minutėmis, „Trakai“ daugiau nei pusvalandį žaidė mažumos komandoje, bet irgi įveikė varžovus. Į antrąjį etapą nepateko tik Klaipėdos „Atlantas“.

Ištraukus burtus, nė viena Lietuvos komanda nebuvo vadinama poros favorite. Dviejų klubų sėkmė yra neeilinis įvykis, ypač žinant pastarųjų metų istoriją. Trys Lietuvos ekipos pirmajame etape žaidė penktą sezoną iš eilės. Anksčiau pora mūsų šalies klubų patekdavo tiesiai į antrąjį etapą. Per tuos penkerius metus tris kartus barjerą perkopdavo tik viena iš trijų Lietuvos komandų. Pernai po pirmojo etapo iškrito visos.

Atsakomąsias rungtynes Lietuvos klubai žaidė namie. „Atlantas“ neturėjo šansų, nes pirmąjį susitikimą Almatos „Kairat“ futbolininkams pralaimėjo net 0:6. Trinktelėti durimis nepavyko, bet ir sutriuškinimo klaipėdiečiai išvengė, jie nusileido svečiams 1:2.

Tos Lietuvos komandos, kurios turėjo realius šansus, juos išnaudojo. „Sūduva“ 2:1 įveikė Baltarusijos čempionato lyderį Soligorsko „Šachtior“. Pirmosios rungtynės baigėsi 0:0, o antrosioms įpusėjus švieslentėje degė rezultatas 1:1. Jis buvo nepalankus marijampoliečiams, bet jie žaidė daugumos komandoje, nes svečių žaidėjui buvo parodyta antra geltona kortelė. Išsigelbėti pavyko tik per teisėjo pridėtą laiką, kai smūgiu galva pasižymėjo Algis Jankauskas.

„Sirgaliai nuo pirmosios minutės vedė mus į priekį, buvome nusiteikę kovai. Pirmajame kėlinyje žaidėme gerai. Buvo didelis emocinis užtaisas, spaudėme varžovus. Po pertraukos kurį laiką kamuolį ir iniciatyvą perėmė varžovai, nors mes žaidėme daugumos komandoje. Atakavome, bet tokio aštrumo kaip pirmajame kėlinyje nebuvo. Gerai, kai viskas gerai baigiasi. Matėsi, kad pabaigoje Soligorsko komanda pavargo. Mes sukūrėme didesnį spaudimą, atakos buvo pavojingesnės“, - rungtynes komentavo „Sūduvos“ treneris Vladimiras Čeburinas.

„Trakai“ atsakomosiose rungtynėse 1:0 įveikė Perto klubą „St.Johnstone“. Škotijoje trakiškiai laimėjo 2:1, todėl namie jiems tereikėjo nepraleisti dviejų įvarčių. Lengva nebuvo, nes 57 min. teisėjas už antrąją geltoną kortelę iš aikštės pašalino komandos kapitoną Arūną Klimavičių. Porą minučių šeimininkų gretose tvyrojo panika, bet po to jie pradėjo žaisti netgi geriau nei prieš kapitono išvarymą.

O.Vasilenka priminė, kad rungtynės vyko per valstybės šventę, liepos 6-ąją: „Buvo sunkus mačas ir mes laimėjome - tai svarbiausia. Buvo puiki atmosfera, atėjo daug žmonių, o mums tai buvo labai svarbu. Lietuvoje šventė, mes stengėmės žaisti dėl šalies, taip pat ir dėl savo klubo.“

Sezono pradžia „Trakams“ buvo sunki, kalbėta ir apie galimą O.Vasilenkos pasitraukimą. Skeptikams treneris atsakė Fiodoro Dostojevskio žodžiais: „Jei eini į tikslą, reikia eiti. Jei gręšiesi atgal ir mėtysi akmenis į lojančius šunis, tikslo niekada nepasieksi. Komanda suprato, ką mes darome, nepanikavome. Atvirkščiai, labiau susikaupėme darbui. Tai leido laiptelis po laiptelio kopti aukštyn.“

O.Vasilenka nemano, kad „Trakai“ pasiekė tikslą dėl varžovų silpnumo. „Škotijos futbolas yra aukšto lygio. Jie žaidžia kietai, agresyviai. Manau, neverta nuvertinti Lietuvos futbolo. Žinau, kad ir „Sūduva“ laimėjo. Mes laimėjome. Darome viską, kad vystytųsi Lietuvos futbolas. Sirgsime už Vilniaus „Žalgirį“, kai jis žais Europoje. Reikia suprasti, kad mes visi dirbame bendrą darbą ir giname šalies garbę. Žmonės, nuvertinantys Lietuvos futbolą, stipriai klysta“, - akcentavo treneris. Beje, Čempionų lygos atrankos varžyboms besirengiantis „Žalgiris“ taip pat sužaidė geras rungtynes. Draugiškame mače Baltarusijoje jis po 11 metrų baudinių serijos įveikė ne kartą Čempionų lygos grupių etapą pasiekusį Borisovo klubą BATE. Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi 1:1.

„St.Johnstone“ trenerio Tomio Raito (Tommy Wright) po mačo buvo paklausta, ar „Trakai“ galėtų varžytis Škotijos aukščiausiojoje lygoje. Kiek pamąstęs, svečias atsakė vienu žodžiu: ne. „Tai jo nuomonė, jos nekomentuosiu. Galiu tik priminti ankstesnius žodžius - žmonės klysta, jei nuvertina Lietuvos futbolą“, - teigė O.Vasilenka.

Antrajame atrankos rate „Trakai“ susitiks su „IFK Norrkoping“ (Švedija) klubu, o „Sūduva“ - su Liepojos „Liepaja“ (Latvija). Pirmosios rungtynės ateinantį ketvirtadienį įvyks Švedijoje ir Latvijoje. Kad komanda patektų į grupių varžybas, iš viso reikia įveikti keturis atrankos ratus.

Rezultatai

„Trakai“ - Perto „St.Johnstone“ (Škotija) 1:0
 (0:0). Įvartis - Maksimas Maksimovas (88 min.). Raudona kortelė - Arūnas Klimavičius („Trakai“, 57). I rungtynės - 2:1.

Marijampolės „Sūduva“ - Soligorsko „Šachtior“ (Baltarusija) 2:1 (1:1). Povilas Leimonas (34), Algis Jankauskas (90+1); Jurijus Kovaliovas (38). Raudona kortelė - Sergejus Matveičikas („Šachtior“, 43). I rungtynės - 0:0.

Klaipėdos „Atlantas“ - Almatos „Kairat“ (Kazachstanas) 1:2 (1:2). Andrejus Čiofu (12); Ivas Iličevičius (35 - iš 11 metrų), Geraras Gohu (39). I rungtynės - 0:6.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder