NBA legendos išėjo į užtarnautą poilsį

NBA legendos išėjo į užtarnautą poilsį

NBA čempionate baigėsi reguliarusis sezonas, o kartu - ir dviejų lygos legendų karjeros. Dirkas Novickis (Dirk Nowitzki) ir Dveinas Veidas (Dwyane Wade) su sirgaliais atsisveikino gražiai, žaisdami taip, kaip geriausiais savo laikais. D.Veidas apie sprendimą pranešė dar prieš sezoną, o D.Novickis - tik šią savaitę.

Vokietis norėtų dar pažaisti, bet kojos skausmas verčia nutraukti įspūdingą 21 metus trukusią ištikimybės klubui „Dallas Mavericks“ istoriją. Šią savaitę apie pasitraukimą paskelbė dar viena legenda - Medžikas Džonsonas (Magic Johnson). Jis pasitraukė iš „Los Angeles Lakers“ krepšinio operacijų prezidento pareigų. 

Norisi, bet skauda

Nei „Mavericks“ su D.Novickiu, nei „Miami Heat“ su D.Veidu nepateko į atkrintamąsias varžybas. Dalaso komanda seniai žinojo, kad į jas nepateks, taigi atsisveikinimą buvo galima planuoti. Dirkui - jau 40 metų.

Prieš metus vokiečiui buvo atlikta čiurnos operacija, dėl kurios jis praleido pirmąsias 26 šio sezono rungtynes. Akivaizdu, kad laikas trauktis atėjo, nors D.Novickis teigia, kad sprendimą priėmė tik likus kelioms dienoms iki jo paskelbimo.

„Ne paslaptis, kad šį sezoną pėda nuolat mane kankino. Nesu toks, kad galėčiau aukščiausiu lygiu žaisti 82 rungtynes. Dabar jaučiuosi gerai, bet visą sezoną buvo daug gydymo - tabletės, injekcijos.

Nėra prasmės likti kitam sezonui, nors ir norėčiau. Man patiktų žaisti su Kristapu Porzingiu, Luka Dončičiumi ir kitais jaunais vyrukais, būti jų mentoriumi tiek, kiek sugebėčiau. Tačiau fizinė būklė to neleidžia“, - sakė vokietis.

Tikrasis atsisveikinimas su „Mavericks“ gerbėjais įvyko ne paskutinėse sezono rungtynėse su „San Antonio Spurs“, kurios buvo žaidžiamos išvykoje, o priešpaskutiniame mače, kai Dalaso ekipa namie 120:109 įveikė „Phoenix Suns“ krepšininkus.

NBA stiprėja tradicija leisti legendoms išeiti gražiai, renkant daug taškų, ypač jei rungtynės neturi jokios reikšmės. Šįkart taip ir buvo. Komandos draugai vis perduodavo kamuolį D.Novickiui, kuris sužaidė rezultatyviausias sezono rungtynes ir pelnė 30 taškų.

Tiesa, varžovų gretose atsirado įžūlus veteranas, pelnęs dar daugiau. 39-erių Džamalas Kraufordas (Jamal Crawford) surinko 51 tašką ir tapo vyriausiu NBA krepšininku, peržengusiu 50 taškų ribą.

„Džamalas pavogė mano šou. Dėl to truputį pikta“, - juokavo D.Novickis. Iš tiesų šou niekas nepavogė, visas dėmesys buvo skiriamas vokiečiui. Palydėtuvėse dalyvavo būrys anksčiau iš krepšinio pasitraukusių NBA žvaigždžių: Čarlzas Barklis (Charles Barkley), Skotis Pipenas (Scottie Pippen), Laris Biordas (Larry Bird), Šonas Kempas (Shawn Kemp), Detlefas Šremfas (Detlef Schrempf).

Paskutines rungtynes D.Novickis sužaidė San Antonijuje. „Mavericks“ pralaimėjo 94:105, bet vokietis vėl buvo rezultatyvus - jis surinko 20 taškų.

Dalaso simbolis

D.Novickio kelias stipriausioje pasaulio lygoje prasidėjo 1998 m., kai naujokų biržoje jį devintuoju šaukimu pakvietė „Milwaukee Bucks“ klubas, tuoj pat iškeitęs vokietį į Dalasą.

Kelias buvo ilgas, o pasiekimų sąrašas - įspūdingas. D.Novickis karjerą baigė būdamas šeštoje vietoje rezultatyviausių visų laikų NBA žaidėjų sąraše. Jis - rezultatyviausias NBA europietis.

Be to, jis - vienintelis europietis, tapęs NBA reguliariojo sezono naudingiausiu krešininku (MVP). Tokio įvertinimo vokietis sulaukė 2007 m. Kažkada, galbūt net šį sezoną, MVP titulo nusipelnys puolėjas iš Graikijos Janis Adetokumbas, bet kol kas D.Novickis yra tikrai daugiausiai pasiekęs NBA europietis.

Dirkas 2011 m. tapo lygos čempionu, 14 kartų dalyvavo „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, 4 kartus buvo išrinktas į geriausių krepšininkų pirmąjį penketą.

Visgi labiausiai D.Novickis pasižymėjo tuo, kad visą karjerą liko ištikimas Dalasui. Per atsisveikinimo ceremoniją buvo akcentuojama skaičių kombinacija 41.21.1. Vokietis vilkėjo 41-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius, žaidė NBA 21 sezoną ir visus juos - viename klube. Joks kitas NBA krepšininkas vienoje komandoje neišbuvo taip ilgai.

Nelaimingas prezidentas

„Heat“ šansus patekti į atkrintamąsias varžybas prarado po priešpaskutinio mačo, nors jis ir buvo pergalingas. Majamio komanda savo aikštelėje 122:99 nugalėjo „Philadelphia 76ers“, bet nesulaukė palankaus rezultato kitose rungtynėse. Priešpaskutinis sezono mačas buvo paskutinis savo aikštelėje, todėl per jį „fanai“ atsisveikino su D.Veidu.

Atsisveikinta antradienį, tą pačią dieną, kaip ir Dalase su D.Novickiu. Įdomu, kad net veteranų pelnytų taškų skaičius buvo toks pats. D.Veidas rungtynėse su „76ers“ irgi surinko 30 taškų.

Po to „Heat“ dar žaidė išvykoje ir 94:113 pralaimėjo „Brooklyn Nets“ ekipai. D.Veidas paskutinėse karjeros rungtynėse atliko trigubą dublį - pelnė 25 taškus, atkovojo 11 kamuolių ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

37-erių metų gynėjas NBA žaidė 16 sezonų, 14 iš jų - Majamyje. „Visų žvaigždžių“ rungtynėse D.Veidas dalyvavo 13 kartų. Nors pagal šiuos pasiekimus jis neprilygsta D.Novickiui, amerikietis lenkia vokietį čempiono žiedų skaičiumi. NBA čempionu D.Veidas tapo tris kartus - 2006, 2012 ir 2013 m.

D.Veidas apie planus trauktis pranešė dar prieš sezoną, D.Novickio sprendimą buvo galima nujausti, todėl didžiausiu savaitės netikėtumu tapo dar vienas pasitraukimas. Vienas geriausių visų laikų NBA krepšininkų M.Džonsonas pareiškė, kad neketina dirbti „Lakers“. Jis žinią paskelbė tą pačią dieną, kai D.Novickis ir D.Veidas žaidė atsisveikinimo rungtynes.

„Lakers“ krepšinio operacijų prezidentu M.Džonsonas tapo 2017 m. vasarį. Jo pasitraukimas klubo savininkams buvo netikėtas. Trauktis tikrai niekas nevertė, tiesiog pats M.Džonsonas nusprendė, kad yra ne savo vietoje. „Buvau laimingesnis, kai nėjau šių pareigų.

Nesi laimingas, kai vykdai žaidėjų mainus“, - sakė NBA legenda. Ką gi, jo geraširdiška šypsena išties nelabai dera prie griežto boso povyzos. O ir ėjimai žaidėjų rinkoje Los Andželo klubui sėkmės neatnešė. Nepaisant Lebrono Džeimso (LeBron James) atvykimo, „Lakers“ Vakarų konferencijoje užėmė tik 10-ąją vietą.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder