Krepšinio jubiliejus per Klaipėdos prizmę

Krepšinio jubiliejus per Klaipėdos prizmę

Minint Lietuvos krepšinio 90 metų jubiliejų šia proga visoje šalyje jau įvyko begalė renginių, o Klaipėdos sporto bendruomenė į šią datą pažvelgė kiek kitaip, nei visi.

Ketvirtadienį Klaipėdos kūno kultūros ir rekreacijos centro Sportininkų namuose įvyko jubiliejaus paminėjimas, tarp kurio dalyvių daugiausiai buvo praeities krepšinio žvaigždės.

Renginio metu uostamiesčio sporto metraštininkas Algirdas Plungė parengė pristatymą apie tai, kaip ši Jungtinėse Amerikos Valstijose sumanyta sporto šaka atkeliavo į Europą, vėliau - į Lietuvą bei Klaipėdą.

Šalyje pirmosios krepšinio rungtynės sužaistos 1922 metais, o Klaipėdoje žaidimas išpopuliarėjo 1936 metais, kai buvo surengtos miesto pirmenybės, kuriose dalyvavo 6 komandos, o jau po metų dėl nugalėtojų vardų kovojo 28 ekipos.

Iš karto po Antrojo pasaulinio karo, 1945 m., susikūrė ir pirmoji miesto krepšinio rinktinė, kuri vadinosi "Sodyba", vėliau vadinosi "Audra", "Žalgiriu", "Maistu", o nuo 1964 m. iki dabar reprezentacinė komanda vadinasi "Neptūnu". Beje, tai viena iš nedaugelio ekipų Lietuvoje, kurios pavadinimas nesikeičia taip ilgai.

Renginio metu padėkota Klaipėdos krepšinio raidoje nemenką žymę palikusiems žmonėms, iš kurių dauguma buvo atėję į Sportininkų namus.

Tačiau didžiausio dėmesio sulaukė iš Klaipėdos kilę pasaulio ir dukart Europos čempionė Jūratė Daktaraitė ir aukščiausius pasaulio, Senojo žemyno bei olimpinių žaidynių apdovanojimus iškovojęs vienas geriausių visų laikų Lietuvos sportininkų Modestas Paulauskas. Jiems įteikti Klaipėdos miesto krepšinio federacijos garbės ženklai.

Beje, šiuos krepšininkus sieja ne tik solidūs titulai, bet ir pirmasis treneris - Vladas Knašius, kurio vardu šiandien pavadinta krepšinio mokykla.

A. Plungė sakė tikįs, kad nemaža dalis krepšinio 90-metį paminėjusių žmonių į Sportininkų namus susirinks ir 2022 metais, kai Lietuvos krepšinis švęs šimtmečio jubiliejų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder