Klaipėdos "Dragūno" ekipai - neregėtas iššūkis

Klaipėdos "Dragūno" ekipai - neregėtas iššūkis

Keturiskart Lietuvos rankinio čempiono Klaipėdos "Dragūno" ekipoje šiuo metu karštos dienos - vyksta intensyvus pasiruošimas Europos rankinio federacijos (EHF) taurės varžyboms. Antras pagal pajėgumą Europos rankinio turnyras, kuriame klaipėdiečiai dalyvaus pirmą kartą istorijoje, startuos jau labai greitai - rugsėjo 8 dieną.

EHF taurės turnyras pagal prestižą nusileidžia tik Čempionų lygos varžyboms.

"Buvome pasiruošę dalyvauti Europos Iššūkio taurės turnyre, kaip ir pernai, tačiau mums Europos rankinio federacijos atstovai pasakė, kad esame verti dalyvauti aukštesnio lygio varžybose. Europos Iššūkio varžybų kovas būtume pradėję tik spalio ar lapkričio mėnesį, o dabar su aukšto lygio ekipomis teks grumtis jau rugsėjo pradžioje. Turime kuo greičiau įgauti kuo geresnę sportinę formą", - "Vakarų ekspresui" sakė "Dragūno" treneris Miglius Astrauskas.

Nenuostabu, kad dragūniečiai šiomis dienomis varžosi viename po kito draugiškuose tarptautiniuose turnyruose. Prieš kelias dienas jie Klaipėdoje kovojo Leitenanto Rimanto Baltušio atminimo turnyre, o šiandien jie pradės kovas turnyre Estijoje.

Būrys naujokų

"Dragūno" komanda neišvengė permainų: su profesionaliu rankiniu atsisveikino trys senbuviai: Gediminas Vaitkus, Kęstutis Kremeris ir Audrius Mamkus, tačiau komandą papildė prieš dvejus metus buvęs komandos lyderis Remigijus Vaičikauskas bei trys jauni ir itin perspektyvūs žaidėjai: Mindaugas Meškauskas, Lukas Jurys ir Šarūnas Ugianskis.

Taip pat jau rašėme, kad šiemet "Dragūno" nebetreniruos patyręs rankinio specialistas, šios komandos įkūrėjas Artūras Juškėnas. Jis sulaukė pasiūlymo treniruoti 14 kartų Ukrainos čempionais tapusius Zaporožės ZTR rankininkus. Būtent šią ekipą dragūniečiai pernai Ukrainoje sensacingai eliminavo Europos Iššūkio taurės aštuntfinalyje.

SUGRĮŽO. Po dvejų metų pertraukos į "Dragūno" gretas sugrįžo Remigijus Vaičikauskas. Redakcijos archyvo nuotr.

"Kam duodi į kuprą, tas tave gerbia", - dar kartą sporto taisyklę patvirtino A. Juškėnas. Tačiau jis nuo Klaipėdos ekipos pernelyg neatitolo - kasdien seka komandos naujienas, bendrauja su M. Astrausku telefonu, internetu, dalyvauja "Dragūno" valdyme.

"Gerai, kai yra su kuo pasitarti, padiskutuoti. Juk dvi galvos geriau nei viena", - šypsodamasis pasakojo M. Astrauskas, kuris pernai vidury sezono prisijungė prie "Dragūno" ekipos ir daug prisidėjo, kad dragūniečiai fantastiškai baigtų sezoną - iškovotų ketvirtą iš eilės Lietuvos rankinio lygos čempionų titulą.

M. Astrauskas yra gerai žinomas ne tik tarp rankinio sporto specialistų, bet ir atpažįstamas tarp mokslininkų - apsigynė socialinių mokslų edukologijos krypties mokslų daktaro laipsnį.

Jis rašė disertaciją apie Lietuvos rankininkų rengimą.

Varžybų maratonas

Treneri, papasakokite, kaip vyksta "Dragūno" pasiruošimas naujam sezonui? - pasiteiravome M. Astrausko.

Bendrą treniruočių procesą pradėjome anksti - liepos 29 dieną. Tiesa, dar prieš tai, maždaug prieš dvi savaites, žaidėjams sudariau individualius planus ir jie treniravosi atskirai. Reikėjo, kad žaidėjai po vasaros atostogų nebūtų visiškai praradę sportinės formos. Laukti nėra kada. Juk jau rugsėjo 8 dieną išvykoje laukia pirmosios Europos rankinio federacijos taurės varžybos su "Handball Kaerjeng" klubu iš Liuksemburgo. Nugalėtojas paaiškės po dviejų rungtynių. Atsakomoji dvikova Klaipėdoje numatyta rugsėjo 14 dieną.

Šios poros nugalėtojas antrajame rate žaistų su Rumunijos "Stiinta Minicipal Dedeman" klubu. Tačiau mes kol kas mąstome tik apie pirmą etapą, jei jį įveiksime, tuomet spręsime kitas užduotis.

Ką žinote apie būsimus varžovus?

Liuksemburgo ekipoje žaidžia vienas Makedonijos rinktinės narys, pernai rungtyniavo vienas ukrainietis ir du buvusios Jugoslavijos rankininkai. Liuksemburgo rankinio lygis toli gražu nėra prastas. Dabar visi moka žaisti rankinį. Praėjusiais metais Liuksemburgo komanda prasibrovė net į Europos Iššūkio taurės finalą. Tikrai Liuksemburge bus ką veikti...

Kokiuose čempionatuose ir turnyruose šiemet dar "Dragūnas" ketina dalyvauti? Ir kokie keliami tikslai?

Lietuvos rankinio lygos čempionate tikslas vienas - apginti čempionų titulus. Taip pat norėtųsi susigrąžinti LRT Didžiąją taurę bei patekti į Baltijos rankinio lygos (BHL) finalinį ketvertą. Jei tai pavyktų padaryti, tuomet yra didelių vilčių, jog BHL finalinio ketverto varžybos būtų organizuojamos Klaipėdoje. Norėtųsi, jog klaipėdiečiai galėtų grožėtis aukšto lygio rankiniu.

Mums patiems reikia daryti viską, kad tik rankinis labiau populiarėtų. Per pastaruosius metus rankinio sporto lygis ir populiarumas pakilo.

Mūsų klubo tikslas - suteikti jauniems žaidėjams geras treniruočių sąlygas, kelti meistriškumą. Remiamės ne legionieriais, o daugiausia klaipėdiečiais bei kviečiamės perspektyviausius Lietuvos žaidėjus. Kai žaidėjai įgis patirties ir išaugs iš "Dragūno" marškinėlių, tuomet jiems sudarysime sąlygas iškeliauti į profesionalius užsienio klubus. Tegul garsina Klaipėdos ir Lietuvos vardą kitose šalyse. Tokia mūsų vizija.

Stengiamės žaidėjams sudaryti palankias sąlygas, taikome naujausias metodikas, bandome koja kojon žengti su šiuolaikinėmis technologijomis, su mokslu. Man rankinio sportas - ne tik darbas, bet ir pomėgis, gyvenimo būdas.

Išvyko į Estiją

Šiemet "Dragūnas" užsibrėžęs pasiekti didelius tikslus, dalyvausite net trijuose čempionatuose, taip pat LRT taurės varžybose. Ar patepsite?

Rugsėjis ir spalis tikrai bus sunkus - per savaitę nusimato maždaug po dvejas rungtynes. Dėl to ir intensyviai dirbame, kad kuo greičiau įeitume į ritmą.

Klaipėdoje dalyvavome Leitenanto Rimanto Baltušio atminimo turnyre, kuriame, be mūsų, varžėsi Latvijos "Dobelės", Alytaus "Almeidos-Stronglaso" ir Kauno "Granito-Gajos-Kario" rankininkai. Įveikėme alytiškius, tačiau po įtemptos kovos nusileidome latviams ir kauniečiams bei likome treti.

Tai buvo tik bandomasis turnyras. Jame dar nežaidė po peties operacijos sveikstantis Jonas Truchanovičius, čiurnas nikstelėję Darius Jasinskas ir Karolis Stropus bei dėl asmeninių priežasčių - Gražvydas Juška.

Gynyboje atrodėme prastai, tačiau tai buvo sezono pasiruošimo pradžia. Komandą palikus gynybos specialistams Gediminui Vaitkui ir Kęstučiui Kremeriui nėra taip paprasta užkaišyti skyles. Bet po truputį įsivažiuosime.

Šiuos žaidėjus išlaikyti komandoje buvo sudėtinga, kadangi jie sukūrė šeimas, augina vaikus, tad savaitgaliais nori būti su šeimomis. Be to, "Dragūnas" negali mokėti tokių atlyginimų, kad rankininkai išlaikytų šeimas. Natūralu, kad vyksta kartų kaita.

Visgi gerai, kad pavyko susigrąžinti gynyboje ir puolime gerai rungtyniaujantį žaidėją Remigijų Vaičikauską. Jis pernai ir užpernai rungtyniavo Kauno ir Alytaus komandose. Remigijus reikiamomis akimirkomis nebijo imtis iniciatyvos.

Kiti komandos naujokai - jauni, perspektyvūs rankininkai. Mindaugas Meškauskas atvyko iš Šiaulių. Šarūnas Ugianskis pernai rungtyniavo Utenoje. Abu jie - Lietuvos jaunių rinktinės lyderiai.

Dar vienas "Dragūno" atstovas Lukas Jurys kilęs iš Tauragės. Jis pernai jau gynė Klaipėdos vardą pirmos Lietuvos rankinio lygos čempionate, o šiemet jau pribrendo kovoti ir už vyrų ekipą.

Savaitgalį "Dragūno" laukia rimtas aštuonių komandų tarptautinis turnyras Estijoje. Varžysis komandos iš Estijos, Baltarusijos, Rusijos, Latvijos, Suomijos ir Lietuvos. Tarp jų bus ir praėjusio sezono Europos Iššūkio taurės turnyro nugalėtoja Minsko SKA komanda.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder