Klaipėdoje tris dienas žibės ledo ritulio žvaigždės

Klaipėdoje tris dienas žibės ledo ritulio žvaigždės

Penktadienį Klaipėdoje startuos tris dienas vyksiantis keturių nacionalinių komandų ledo ritulio turnyras "CROWNS Baltic Challenge cup 2017". Pirmą kartą istorijoje "Švyturio" arenoje yra išlietas pilnų matmenų ledas ir jame pečius surems trijų Baltijos šalių - Estijos, Latvijos ir Lietuvos rinktinės bei viena kviestinė, svečių teisėmis rungtyniausianti, Ukrainos komanda.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai, savaitgalį atėję į šias ledo ritulio rungtynes, turės išskirtinę galimybę išvysti pirmą kartą Lietuvos rinktinės marškinėlius vilkintį tituluočiausią mūsų šalies ledo ritulininką Darių Kasparaitį.

Šis 45-erių gynėjo pozicijoje rungtyniaujantis žaidėjas, atstovaudamas Rusijos rinktinei iškovojo visų spalvų olimpinius medalius - 1992 metais Albervilyje (Prancūzija) pelnė auksą, 1998 metais Nagane (Japonija) - sidabrą, o 2002 metais Solt Leik Sityje (JAV) - bronzą.

Jis didžiąją savo karjeros dalį rungtyniavo stipriausioje pasaulio ledo ritulio lygoje NHL ir pagarsėjo dėl kieto žaidimo stiliaus. 1992 metais D. Kasparaitį 5 numeriu naujokų biržoje pasirinko Niujorko "Islanders" klubas. NHL lygoje praleido 14 sezonų ir be "Islanders" dar vilkėjo Niujorko "Rangers", Kolorado "Avalanche" ir Pitsburgo "Penguins" klubų marškinėlius.

Iš Elektrėnų kilęs žaidėjas gimtąją Lietuvą paliko, kai jam buvo 14 metų. Būdamas 16 metų jau žaidė Tarybų Sąjungos aukščiausiosios lygos Maskvos "Dinamo" komandoje.

Darius Kasparaitis tryško atvirumu

D. Kasparaitis turi ne tik Lietuvos, bet ir JAV pilietybę, pastaraisiais metais gyvena Majamyje.

"Lietuvoje klimatas visai kitoks, nei Majamyje. Brrr... Šalta čia. Net pradeda snigti", - pažiūrėjęs į dangų ir užsidengęs galvą kapišonu žingsniuodamas per Klaipėdos senamiestį su "Vakarų ekspresu" kalbėjosi D. Kasparaitis.

Pasiteiravus, ar nėra sudėtinga 45-erių metų sportininkui kautis su jam į vaikus tinkančiu jaunimu, D. Kasparaitis atsakė: "Nežinau, kam aš tam ryžausi. Pats savęs to klausiu. Gal, kad esu "durnius"? Ar nebus taip, kad per varžybas "padusiu" ir nebepavilksiu kojų? Juk man jau nebe 20 metų", - šypsodamasis kalbėjo vienas garsiausių Lietuvos ledo ritulininkų.

Tačiau netrukus surimtėjo ir pripažino, kad reikia atiduoti duoklę savo gimtajai šaliai.

"Smagu, kad Lietuvos pajūryje pirmą kartą istorijoje vyks toks grandiozinis ledo ritulio turnyras. Tuo pačiu tai proga grįžti į gimtinę ir pasimėgauti tuo, kas teikia malonumą, tai yra, pažaisti ledo ritulį, - pabrėžė D. Kasparaitis.

Iš tiesų visi žinome, kad D. Kasparaitis savo gimtinės niekada nepamiršta ir, pasitaikius progai, su malonumu čia grįžta bei itin padeda jauniesiems ledo ritulininkams.

Jis buvo vienas iš iniciatorių, kad 2009 metų spalio 12 d. Vilniaus "Siemens" arenoje įvyktų KHL lygos rungtynes tarp jo atstovaujamos Sankt Peterburgo SKA ir Kazanės "AK Bars" komandų.

D. Kasparaitis ledo ritulininko karjerą baigė 2010 metais, tačiau visada svajojo apsivilkti Lietuvos ledo ritulio marškinėlius oficialiose rungtynėse ir tai jau ketina padaryti šiandien, kai "Švyturio" arenoje lietuviai susikaus su estais. Rungtynių pradžia - 20 val.

D. Kasparaitis 2010 m. spalio 6 d. išrinktas Nacionalinės ledo ritulio lygos (NLRL) prezidentu.

Žinomos pavardės

Šiame ledo ritulio turnyre Klaipėdoje netrūks debiutų ir netikėtų pasirodymų. Ant "Švyturio" arenos ledo iščiuoš ir 26-erių puolėjas Tadas Kumeliauskas.

Po septynerių metų pertraukos į Lietuvos rinktinę grįžtantis T. Kumeliauskas su pertraukomis tris sezonus žaidė Suomijos aukščiausioje lygoje ir buvo vienas geriausių šalies puolėjų.

Dėl traumų pristabdęs karjerą, T. Kumeliauskas prieš mėnesį grįžo ant ledo ir veržiasi į aikštelę.

"Tikiuosi būti naudingas komandai ir padėsiu siekti aukščiausio tikslo turnyre Klaipėdoje", - trumpai apie savo pasirengimą žaisti rinktinėje sakė T. Kumeliauskas, kuris uostamiestyje žais kartu su broliu, Rumunijoje rungtyniaujančiu Donatu Kumeliausku.

Lietuvos komandoje taip pat žais Rygos "Dinamo" gynėjas Nerijus Ališauskas, vartininkas Mantas Armalis ir dar būrys garsių žaidėjų.

Komandoje netrūks ir jaunųjų šalies ledo ritulio talentų.

Trijų Baltijos šalių ledo ritulio federacijos - Lietuvos, Latvijos ir Estijos - prieš metus sutarė kartu rengti trijų etapų ledo ritulio turnyrą, kuris vyktų visose trijose valstybėse. "CROWNS Baltijos iššūkio taurės" nugalėtojas bus paskelbtas kitų metų vasarį Latvijoje. Ketvirtoji, organizatorių nuožiūra pakviesta komanda varžosi dėl etapo taurės ir apdovanojimų, tačiau galutinėje įskaitoje ketvirtosios komandos rezultatai neskaičiuojami.

Be to, šeštadienį ir sekmadienį nuo 20 val. vyks Lietuvos vyrų čempionato rungtynės, kuriose su Vilniaus "Geležinio vilko" ir "Hockey Punks" komandomis kausis ir Klaipėdos "Baltijos" ledo ritulininkai.

Bilietus į "CROWNS Baltic Challenge cup" jau galima įsigyti bilietai.lt svetainėje, dienos bilieto į dvejas rungtynes kainos prasideda nuo 4.88 Eur.

Į Klaipėdą yra atvykusi ir NHL žvaigždė Dainius Zubrus. Jis profesionalo karjerą baigė praėjusiais metais ir Klaipėdoje Lietuvos rinktinė marškinėlių neužsivilks, tiesiog turnyrą stebės ir mūsų rinktinę palaikys iš tribūnų.

Tačiau neatmetama galimybė, kad kitais metais Kaune vykstančiame pasaulio ledo ritulio čempionate jis visgi atstovaus Lietuvos rinktinei. Tai būtų tarsi gražus atsisveikinimo su profesionalo karjera gestas.

Diskusija apie SAB

Ketvirtadienį D. Kasparaitis kartu su kitu garsiu Lietuvos ledo ritulininku Dainiumi Zubrumi ir asociacijos "Hockey Lietuva" tarybos pirmininku Mindaugu Marcinkevičiumi susitiko su uostamiesčio meru Vytautu Grubliausku. Jie prie pietų stalo kalbėjosi ne tik apie minėtąjį turnyrą, bet ir teiravosi, kaip Klaipėdoje sekasi vystyti sporto aikštelių bazės (SAB), kurioje būtų ir dvi ledo rituliui tinkamos aikštelės, projektą.

"Vakarų eksprese" jau ne kartą rašėme, kad SAB vizualizaciją, juridinį modelį ir projektinį pasiūlymą dar šių metų kovo mėnesį Klaipėdos miesto valdžios viršūnei - merui Vytautui Grubliauskui, jo pavaduotojai Juditai Simonavičiūtei ir Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui pristatė ledo ritulio asociacijos "Hockey Lietuva" atstovai ir Klaipėdos sporto bendruomenės nariai, tarp kurių - "Dragūno" rankininkų, "Neptūno" krepšininkų ir badmintonininkų atstovai.

Pagal pirminius planus, SAB'ui yra numatytas 3 hektarų žemės sklypas. Siekiama, kad miestas koncesininkui suteiktų žemės sklypą, o koncesininkas pats iš savo lėšų projektuotų, statytų ir šį sporto objektą valdytų 10 ar 15 metų, o vėliau perduotų Klaipėdos savivaldybei.

Pagal vizualizaciją, bendras sporto aikštelių bazės plotas - 12 tūkst. kv. m. Šio sporto bazių komplekso siūloma vieta - neveikiančios antrosios Klaipėdos vandenvietės Ryšininkų gatvėje teritorija.

SAB'e galėtų glaustis ne tik ledo ritulininkai, rankininkai, krepšininkai, badmintonininkai, bet ir dar bemaž dešimties sporto šakų atstovai.

Vizualizacijoje numatytos multifunkcės rankinio, krepšinio, salės futbolo, teniso, tinklinio, badmintono, skvošo aikštelės, dvi ledo aikštelės, kuriose galėtų glaustis ne tik ledo ritulininkai, bet ir greitojo čiuožimo, dailiojo čiuožimo ir kerlingo atstovai. Taip pat jose galėtų vykti ir masiniai žmonių pačiuožinėjimai. Numatyta ir fitneso sporto salė.

D. Kasparaitis ir D. Zubrus pripažino, kad įgyvendinus šį projektą, jau po poros metų Klaipėda galėtų tapti regiono ledo ritulio treniruočių centru, o vasaromis čia drąsiai galėtų stovyklauti užsienio šalių ledo ritulininkai.

"Juk Klaipėda - tai Lietuvos pajūris. Čia puiki geografinė vieta ne tik vaikų, bet ir profesionalių užsienio komandų treniruočių stovykloms. Manome, kad Klaipėda taptų ledo ritulininkų traukos centru. Klaipėdoje treniruojasi puikus būrys vaikų, čia atgaivinta ir profesionali vyrų ledo ritulio komanda "Baltija". Ledo ritulio judėjimas tiesiog virte verda. Vienintelėje čiuožykloje Klaipėdoje - prekybos ir pramogų centre "Akropolis" - visi norintieji jau seniai neišsitenka. Manome, kad Klaipėda pribrendo ir nusipelnė turėti ledo ritulio areną", - pabrėžė daugybę metų stipriausioje pasaulio ledo ritulio lygoje NHL rungtyniavę D. Kasparaitis ir D. Zubrus.

Pasak Klaipėdos mero, šį savaitgalį Klaipėdoje vyksiantis ledo ritulio turnyras - tarsi kertinis akmuo ir pamatas, liudijantis SAB statybų būtinybę.

"Šiuo metu vyksta žemės sklypo perėmimo darbai, juos užbaigus sektų visos kitos procedūros. Jas įmanoma pradėti lygiagrečiai, tačiau, užuot važiavę maksimaliu greičiu, pasirinksime saugų greitį", - projekto eigą apibūdino meras.

Pagal optimistinį variantą, SAB galėtų atsirasti po dviejų metų - apie metus gali užtrukti biurokratinės procedūros, konkursai ir kiti dalykai, dar tiek laiko prireiktų statyboms.

Ketvirtadienio vakare pirmąją treniruotę ant "Švyturio" arenos ledo surengs Lietuvos rinktinė, kurios gretose - ir visų spalvų olimpinių medalių laimėtojas Darius Kasparaitis.

Turnyro tvarkaraštis:
Lapkričio 10 d. (penktadienis)
16.30 val. Ukraina- Latvija;
20 val. Lietuva - Estija;
Lapkričio 11 d. (šeštadienis)
13 val. Estija - Ukraina;
16.30 Lietuva - Latvija;
Lapkričio 12 d. (sekmadienis)
13 val. Latvija - Estija;
16.30 val. Ukraina - Lietuva.
Nugalėtojų apdovanojimai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder