Klaipėdai čempionatas iš pigiausio virsta brangiausiu

Klaipėdai čempionatas iš pigiausio virsta brangiausiu

Pirminiais skaičiavimais, Klaipėdai 2011 metų Europos krepšinio čempionato grupių varžybų organizavimas gali kainuoti brangiausiai - daugiau nei tris kartus brangiau nei panašaus dydžio miestui Šiauliams ir tiek pat kartų daugiau nei Alytui. Numatomos piniginės sumos gerokai skiriasi, nors grupių varžybas rengiantiems miestams "FIBA Europe" kelia vienodus reikalavimus.

Šią savaitę jau rašėme, kad Klaipėdai "Eurobasket 2011" renginių organizavimo programos kaštai šoktelėjo nuo planuojamo 1 mln. iki 2 mln. 615 tūkstančių litų.

Šiomis dienomis paaiškėjo ir kitų trijų 2011 metų Europos krepšinio čempionate tik grupes varžybas rengiančių miestų galimos išlaidos: Šiauliams ir Alytui tai turėtų atsieiti po 800 tūkstančių litų, o Panevėžiui - 2,5 mln. litų.

Vilniuje vyks atkrintamosios varžybos, o Kaune - finaliniai susitikimai, tad šių miestų išlaidų lyginti net neverta.

Liūto dalis - arenai

Klaipėdos miesto mero Rimanto Taraškevičiaus pasiteiravus, kodėl, pavyzdžiui, panašaus dydžio Šiaulių miestas krepšinio čempionato grupių varžybų organizavimui žada skirti gerokai mažesnę pinigų sumą, jis atsakė: "Tai tik preliminarūs skaičiai. Viskas dar gali keistis. Pinigų suma gali sumažėti, mes dar išsamiai peržiūrėsime tą programą ir derėsimės su arenos koncesininku. Nusiraminkite. Neieškokite skandalų. Pažadu, kad mes su arenos koncesininku turėsime ne vieną valandą diskusijų. Kiekvienas Europos čempionato programos litas turės būti pagrįstas", - kalbėjo uostamiesčio vadovas.

Savo ruožtu vicemerė Judita Simonavičiūtė šią savaitę užsiminė apie būtinybę derėtis ir su centriniu Europos vyrų krepšinio čempionato organizaciniu komitetu dėl FIBA reikalavimų. Žinia, FIBA reikalauja, kad Klaipėdos arenos valdytojai čempionato metu patalpas perduotų į jų rankas - reklama jose bus galima tik tų įmonių, su kuriomis FIBA yra pasirašiusi sutartis, tas pats su visu verslu: restoranais, kavinėmis, viešojo maitinimo įstaigomis ir panašiai. Dėl to arenos operatoriai prašo 470 tūkst. Lt kompensacijos.

POST FACTUM? "Sutartis jau pasirašyta. Derybų nebegali būti. Jei netenkino sutartis, tuomet reikėjo kalbėti ir nepasirašyti", - į Klaipėdos mero Rimanto Taraškevičiaus ir jo pavaldinių kalbas apie tai, kad dėl čempionato kainos miestui dar bus deramasi, reagavo 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato darbo grupės vykdantysis direktorius Mindaugas Špokas (kairėje).

Priminsime, kad didžioji Klaipėdos išlaidų dalis - beveik 1,36 mln. litų - bus skirta sumokėti už arenos nuomą, ją pritaikyti čempionatui.

Pagal rengiamą programą, arenos nuoma renginiui ir pasiruošimui - 2011 metų liepos 6-rugpjūčio 6 dienomis (nuomojama mėnesiui, nes reikia areną tinkamai paruošti) - 616 tūkst. 500 Lt. Paruošiamiesiems darbams, priemonėms ir aptarnavimui numatyta 219 tūlst. Lt. Taip pat dar 50 tūkst. - kitoms nenumatytoms išlaidoms.

Meras žada spaustis

Į čempionato renginių programą, kurios kaštai viršija 2,6 mln. Lt, sumą Klaipėdoje taip pat įtrauktas 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato vietinio organizacinio komiteto darbas (176 tūkst. 826 Lt), reklama ir rinkodara (bendras reklamos planas ir miesto reprezentacinė programa - 575 tūkst.), medicinos pagalbos paslaugos (41 tūkst. 232 Lt) ir transporto paslaugos (13 tūkst. 300 Lt).

"Dar nagrinėsime kiekvieną punktą. Pavyzdžiui, programoje numatyta 250 tūkstančių litų skirti Klaipėdos renginiams mieste. Gal užteks ir, pavyzdžiui, 100 tūkst. Šitą ir visus kitus punktus apsvarstysime. Dar kartą kartoju, kad tai tik pradiniai skaičiai, kurie mažės, - dievagojosi R. Taraškevičius.


- Jei mes pasakėme, kad Klaipėdoje rengiame čempionato grupės varžybas, tuomet mes turime kažkiek ir investuoti. Arenos statybai gavome 36 mln. Lt iš Europos Sąjungos ir 20 mln. - iš Vyriausybės investicijų programos. Nereikia norėti, kad Klaipėdai čempionatas vyktų visiškai veltui, kad mes susižertume pelną nieko neinvestavę. Taip nebūna", - pridūrė Klaipėdos miesto vadovas.

Priminsime, kad sutartyje su Klaipėdos areną statančia bendrove "Vėtrūna" buvo numatyta, jog objekto statybos kainuos beveik 55 mln. litų ir kad statinys bus baigtas iki 2010 metų pabaigos. Tačiau vėliau statybininkai paprašė terminą nukelti iki 2011 metų balandžio 1-osios. Taip pat apie 10-15 proc. pabrango ir objekto kaina. Taigi statybų kaina gali išaugti iki 62,9 mln. litų.

Kritika iš Šiaulių

Klaipėdos uostamiesčio meras R. Taraškevičius dėl pareiškimų, kad uostamiesčiui 2011 metų Europos krepšinio čempionatas kainuos pigiausiai, sulaukė Šiaulių mero Genadijaus Mikšio kritikos.

Šis "Respublikos" dienraščiui teigė: "Klaipėdiečiai blefuoja sakydami, kad "Eurobasket 2011" varžybas surengs pigiausiai, nes "FIBA Europe" visiems miestams iškėlė vienodus reikalavimus. Meras R. Taraškevičius vieną dieną sako viena, kitą dieną - kita. Prieš du mėnesius klaipėdiečiai apmovė Šiaulius ir pasakė, kad jie čempionatą surengs pigiau. Aš to nepamiršau. Jeigu Klaipėda šiandien pinigus pridengia arenos statybos darbais, tai jau kitas dalykas."

Pasiteiravus, kaip reaguoja į tokią kritiką, uostamiesčio meras atsakė: "Kalbėjausi su Šiaulių meru. Jis man sakė, kad žurnalistai ne visai tiksliai pacitavo. Nereikėtų iš to daryti tragedijos", - teigė R. Taraškevičius.

"Nesame pinigų maišas"

Mindaugas ŠPOKAS, 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionato darbo grupės vykdantysis direktorius
Keista, Klaipėdos arena nepastatyta, o jau tokios didelės investicijos arenos infrastruktūros paruošimui ir nuomai. Juk uostamiesčio arenos šeimininkai - Klaipėdos savivaldybė. Juk valdininkai žinojo, kada vyks čempionatas, galėjo operatoriaus sutartyje įrašyti punktą, kad čempionato metu miestui nereikėtų nuomotis arenos. Juk visi žinojo datas, tai nebuvo jokia naujiena ar koks netikėtas dalykas.
Man keista buvo skaityti Klaipėdos valdininkų mintis, kad esą nežinojo, jog čempionato metu reikės uždengti reklamas ir verslas galės vykti tik "Eurobasket 2011" rėmėjų. Atrodo, kad tie dokumentai būtų vakar jiems pateikti. Prieš statant areną jiems buvo pateikti visi dokumentai. O dabar kalba, kad čempionato rengėjų prašys kompensacijų, derėsis neva dėl verslo patirtų nuostolių.
Sutartis jau pasirašyta. Derybų nebegali būti. Mes nesame ta žmonių grupė, kuri turi didelį pinigų maišą ir vieniems pinigus dalijame, kitiems - ne. Visiems vienodos sąlygos. Jei netenkino sutartis, tuomet reikėjo kalbėti ir nepasirašyti.
Visos arenos, kuriose vyks 2011 metų Europos krepšinio čempionatas, išskyrus Vilniaus "Siemens" areną, iš dalies statytos ir statomos iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Paramą gavo, kad arenos būtų pastatytos čempionatui.
Miestų reikalas arenas paruošti čempionatui pagal keliamus reikalavimus. Juk visi žinojo, kad arenos statomos būtent krepšinio čempionatui. Jei vienas ar kitas miestas kažką statant pražiopsojo, tuomet natūralu, kad jiems reikia didesnių investicijų pašalinti trūkumus arba, kitaip tariant, arenos infrastruktūrai paruošti. Mes į tuos dalykus nesikišame, tai miestų reikalas.
Šiandien aš matau daugiau pliusų nei minusų. Kartais lietuviai patys susikuria minusų. Į viską reikėtų pažvelgti pozityviau. Iš 2011 metų Europos krepšinio čempionato Lietuva tikrai gaus pelno. Po čempionato visi susėsime ir galėsime padiskutuoti apie realią naudą. Dabar reikia dirbti ir ruoštis, kad čempionatas įvyktų kuo sklandžiau, o ne mąstyti apie pelnus.

"Kiekviena diena kainuoja"

Jolita KRICKĖ, UAB "Klaipėdos arena" direktorė
Susidaro toks įspūdis, jog mes esame spaudžiami ir barami dėl to, kad atsakingai į viską pažiūrėjome ir iš anksto paskaičiavome galimas išlaidas. Įdomu, ar Šiauliai ir Alytus pateikė visiškai apskaičiuotus kaštus?
Ar kas įvertino, kad čempionate bus daugiau komandų nei planuota? Juk kiekviena papildoma diena ir didesnis žmonių būrys atitinkamai kainuoja daugiau. Juk pagal Europos čempionato rengėjų reikalavimus reikia ir atskirų spaudos konferencijų patalpų, VIP salių, yra kitų visokių reikalavimų.
Prieš pasirašydami operatoriaus sutartį, mes skaičiavome, kaip išlaikysime areną, juk iš dangaus negalime jos išlaikyti. Iš savivaldybės neprašome koncesijos mokesčio. Klaipėda - unikalus pavyzdys, kai arenos valdytojai iš savivaldybės neprašo nė cento.
Ir staiga mūsų reikalaujama, kad čempionato metu atlaisvintume areną, uždengtume reklamas. Alus - tik čempionato rengėjų, vanduo, kavinių paslaugos, lauko prekyba - taip pat ne mūsų. Manote, kad mums nereikės padengti šių nuostolių? Juk ne kas kitas, o UAB "Klaipėdos arena" turės visa tai padengti. Visos šalys, kurios arenoje reklamuosis, prašys mūsų kompensuoti nuostolius.
Mes viską kruopščiai paskaičiavome, kiekvienas punktas yra detaliai apskaičiuotas ir pagrįstas. Tikrai nesiekiame uždirbti kosminių sumų, tiesiog nenorime patirti didelių nuostolių.

Informacija

2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatas vyks rugpjūčio 31-rugsėjo 18 dienomis. Lietuvoje varžysis pajėgiausios 24 Europos valstybių krepšinio ekipos.
Klaipėdoje, Alytuje, Šiauliuose ir Panevėžyje grupės varžybos vyks šešias dienas - rugpjūčio 31-rugsėjo 5 dienomis.
Vėliau čempionatas persikels į Vilnių (atkrintamosios varžybos rugsėjo 7-12 dienomis) ir Kauną (finalinis etapas rugsėjo 14-18 dienomis).
Sausio 30 dieną Vilniuje įvyks burtų traukimo ceremonija, po kurios paaiškės komandos, rungtyniausiančios skirtinguose miestuose. Į burtų traukimo ceremoniją planuoja atvykti maždaug 100 įvairių užsienio šalių krepšinio atstovų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder