Klaipėdą okupuos pasaulio lietuviai

Klaipėdą okupuos pasaulio lietuviai

Šiandien uostamiestyje prasideda vienas svarbiausių šios vasaros sporto renginių - Pasaulio lietuvių sporto žaidynės. Keturias dienas Klaipėdoje vyks gausybė ne tik sporto, bet ir kultūrinių renginių.

Šiemet žaidynėse ruošiasi dalyvauti apie 2 600 sportininkų iš 21 pasaulio valstybės. Dar apie 1 000 dalyvių sudaro treneriai, teisėjai, delegacijų vadovai, savanoriai.

Gausiausios užsienio delegacijos atvyko iš Baltarusijos (134), JAV (124), Latvijos (122), Jungtinės Karalystės (74) bei Rusijos (63).

ISTORIJA. "Lituanicos" įvairaus amžiaus krepšinio komandos nuolat skina laurus pasaulio lietuvių žaidynėse. Tikimasi, kad šios tendencijos tęsis ir Klaipėdoje.

Dalyviai varžysis 24 sporto šakose, pradedant populiariausiomis - krepšiniu, futbolu, lengvosios atletikos rungtimis, baigiant netradicinėmis - kėglių, smiginio, riedučių sportu. Varžybos vyks įvairiausiose miesto viešosiose erdvėse, sporto įstaigose.

"Žaidynėms pasiruošta, sporto bazių remontus ir kitus darbus spėjome atlikti laiku", - vakar per spaudos konferenciją sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Mantas Bagočius.

Šiose, jau devintosiose, pasaulio lietuvių sporto žaidynėse tarp kitų garbingų svečių dalyvaus ir ilgametis Čikagos krepšinio komandų treneris Rimantas Dirvonis.

Jis yra Šiaurės Amerikos lietuvių fizinio auklėjimo sporto sąjungos (ŠALFASS) narys, buvo jos valdybos pirmininkas. Būtent šios sąjungos iniciatyva 1978 m. buvo atgaivinta Tautinė olimpiada, surengtos pirmosios pasaulio lietuvių sporto žaidynės.

Klaipėdoje būsite bene vienintelis visų pasaulio lietuvių žaidynių dalyvis? Pasidalinkite trumpai apie jau įvykusias žaidynes Toronte, Čikagoje, Adelaidėje, Lietuvoje. Kurios įsiminė labiausiai? - pasiteiravome R. Dirvonio.

Pirmosios trejos žaidynės tais laikais buvo labai svarbios, reikalavo daug dalyvių ir rengėjų pastangų ir pasišventimo.

DALYVIAI. Rimantas Dirvonis (kairėje) ir Valdas Adamkus - vieni iš Pasaulio lietuvių sporto žaidynių iniciatorių. Jie abu dalyvaus žaidynėse ir Klaipėdoje.

Atkūrus Lietuvos valstybės nepriklausomybę, 1991 metais žaidynės pirmąkart vyko Lietuvoje. Jos buvo pačios geriausios, didžiausios, iškilmingiausios ir įsimintiniausios. Tokių turbūt neįmanoma pakartoti, nes tada ne rezultatai, bet dalyvavimas Lietuvoje buvo pats svarbiausias ir reikšmingiausias tikslas.

Su kokiomis viltimis atvykote į Klaipėdą?

Pirmenybę teikiu krepšiniui. Remiu mūsų "ASK LITUANICOS" vyru komandą. Beveik visi žaidėjai jau seni, patyrę, patys neblogai tvarkosi, nemėgsta patarimų, tad jų treniruoti nebereikia.

Aš, amžinas optimistas, žinau, kad Klaipėda manęs nenuvils. Man pasaulio lietuvių žaidynės - dar viena proga sutikti mielus senus draugus, gal pažinti naujus, vėl aplankyti tą gaivalingą veržlų miestą, jį supančią gražią gamtą ir vandenis.

Jus sieja draugystė su Jo Ekscelencija prezidentu Valdu Adamkumi. Jis taip pat planuoja atvykti į Klaipėdą ir tarti sveikinimo žodį. Jūs kartu nuveikėte daug gražių darbų?

Tada mus visus vedė labai aiškus tikslas - Lietuva!

Dabar išeivijoje tarp jaunimo trūksta patriotizmo. Yra daug ambicingų, bet nėra laiko, nes jie nori viską turėti šiandien.

Informacija

Žaidynės skiriamos S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 80 metų ir I Tautinės olimpiados 75 Jubiliejams paminėti. Žaidynių tikslas - padėti po visą pasaulį pasklidusiems lietuviams susitikti, išsamiau pažinti Lietuvos kultūrą, puoselėti sporto tradicijas, ugdyti tautiškumą bei tęsti tautinio bendravimo, jaunosios išeivių kartos lietuvybės išsaugojimo tradicijas.

Renginiai

Pirmieji renginiai prasideda jau rytoj, nuo 13 val. Varžytis pradės futbolininkai bei krepšininkai. Tą pačią dieną, 20 val. miesto centre, prie "Arkos" paminklo vieningai Lietuvai (Danės g. 19) vyks Pasaulio lietuvių sporto žaidynių dalyvių susipažinimo vakaronė, kurioje kviečiami dalyvauti ir sportininkai, ir miestiečiai.

Birželio 28 dieną, 14 val. Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje vyks šventos mišios, žaidynių vėliavos šventinimas.

Birželio 28 dieną, 20 val. "Švyturio" arenoje vyks iškilmingas žaidynių atidarymas. Bilietai į atidarymo renginį miestiečiams buvo pradėti platinti per bilietai.lt sistemą arba kasose jau vakar.

Birželio 29 dieną, nuo 10 iki 15 val., Atgimimo aikštėje vyks sveikatos ir sporto šventė, kurios metu koncertuos įvairios muzikos grupės, o sporto šakų atstovai demonstruos miestelėnams savo talentus ir kvies gyventi sveikiau.

Birželio 29 dieną, nuo 20 iki 23 val., II Melnragės paplūdimyje vyks žaidynių dalyvių vakaronė, folkšoko diskoteka.

Birželio 30 dieną, nuo 10.30 iki 14 val. viešbučio "Amberton Klaipėda" konferencijų centre, Naujojo Sodo g. 1, vyks sporto forumas. Sveikinimo žodžius tars Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius bei Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Visi renginiai - nemokami. Daugiau informacijos apie žaidynes, varžybų ir renginių programą galima rasti portale www.lsfs.lt.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder