Kelionę į Europos čempionatą atidėjo nedidelis daviklis

Kelionę į Europos čempionatą atidėjo nedidelis daviklis

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kelionę į Europos čempionatą Tel Avive (Izraelis) atidėjęs „Boeing 737“ lėktuvo gedimas buvo operatyviai pašalintas ir antradienį skrydžiui jau pasiruošta. Tą surengtoje spaudos konferencijoje patvirtino „FL Technics“ operatyvinės veiklos vadovas Andrius Gudelis.

Pirmadienį į Tel Avivą iš Vilniaus oro uosto „Boeing 737“ lėktuvu 14.00 val. turėjęs įvykti skrydis GJT314 po standartinės prieš kilimą vykdomos patikros buvo atidėtas.

Orlaivio sistemų diagnostikos, standartiškai vykdomos prieš kiekvieną skrydį, metu užfiksavus vieno iš priešsparnių daviklių klaidą, pradėta išsami situacijos analizė, kurios metu paaiškėjo, jog tai - pavienės elektros sistemos sutrikimas.

Lietuvos krepšininkai lėktuve praleido apie valandą ir turėjo išlipti bei grįžti į namus.

„Besirengiant lėktuvui važiuoti iš stovėjimo aikštelės ir užvedus variklius atsirado ta klaida. Testavimo būdu radome, kad klaida tikrai yra ir nustatytos detalės darbingumo atstatyti neįmanoma. Per tris valandas buvo diagnozuota, kad klaidą rodė vienas daviklis. Lėktuvo sistema yra labai sudėtinga. Būna, kad klaidos greitai pašalinamos. Kadangi nustatytas pačio daviklio gedimas, o jis neremontuojamas, todėl teko jį keisti“, - pasakojo A. Gudelis.

Pasak A. Gudelio, pavojaus Lietuvos krepšininkų gyvybei nebuvo ir nebus, nes tai yra techninis gedimas. Atsiradus tokiai problemai ore, būna taikomi tam tikri apribojimai lėktuvo skrydžio aukščiui ir greičiui, bet joks avarinis nusileidimas tokiais atvejais nereikalingas. Su tais pačiais apribojimais lėktuvas galėjo kilti ir pirmadienį, bet dėl atsargumo ir patogumo keleiviams, buvo nuspręsta skrydį atidėti iki antradienio.

„FL Technics“ operatyvinės veiklos vadovas pabrėžė, kad tokie gedimai gali atsirasti tik tam tikrų procesų metu, todėl anksčiau gedimo nebuvo galima numatyti.

„Kiekvienas gedimas gali atsirasti tam tikro proceso metu, o tie procesai čia vyksta tik tada, kada reikia. Lėktuvas, nors ir ne naujas, turi apie 50 sistemų ir viską patikrinti praktiškai neįmanoma. Kadangi gedimas identifikuotas lėktuvui esant ant žemės, kur svarbiausias dalykas yra skrydžio sauga, todėl buvo priimtas sprendimas taisyti gedimą“, - kalbėjo A. Gudelis.

Pirmadienį, apie 18.00 val., identifikavus problemą, reikėjo operatyviai rasti atsarginę atsarginę dalį. Tik greitai sureagavus ir bendraujant su visomis Europos aviacijos kompanijomis, reikalinga detalė naktį buvo atskraidinta į Lietuvą.

„Vakare paaiškėjus, kad detalę reikia keisti, turėjome ieškoti jos visų Europos aviacijos kompanijų platformose. Patikrinus visas bazes, reikalinga detalė Europoje nebuvo rasta. Buvo variantas skraidinti detalę iš JAV, bet tai reikštų dar papildomą parą lėktuvui stovėti Lietuvoje, todėl nusprendėme bandyti susisiekti su Europos partneriais ir toliau ieškoti. Detalę rasti pavyko Didžiojoje Britanijoje, bet pirmadienį vakare jau nebuvo skrydžių į Vilnių, todėl artimiausias skrydis buvo į Rygą. Kadangi į bagažo skyrių jau negalėjome detalės įdėti, teko pirkti bilietą žmogui, kuris su savimi tą detalę parskraidino“, - teigė „FL komponentų ir medžiagų prekybos departamento vadovas Julius Boguševičius.

J. Bogusevičius prisipažino, kad papildomas bilietas žmogui ir kitos transportavimo išlaidos gavosi gerokai didesnės nei pačios detalės kaina, tačiau konkrečių sumų dėl konfidencialumo neminėjo.

Būtent šiuo „Boeing 737“ lėktuvu į Eurolygos rungtynes ateinantį sezoną skraidys Lietuvos čempionas Kauno „Žalgiris“.

Lietuvos krepšinio federacija nusprendė, kad antradienį ryte krepšininkai surengs treniruotę Lietuvoje, o į Tel Avivą skris apie 15.00 valandą.

Europos čempionatą lietuviai pradės ketvirtadienį akistata su Gruzijos rinktine.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder