Kas atsisės į Futbolo federacijos prezidento kėdę?

Kas atsisės į Futbolo federacijos prezidento kėdę?

Trečiadienį Kaune vyks Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ataskaitinė rinkiminė konferencija, kurios metu bus išrinktas naujas šios organizacijos vadovas.

Kandidatai į prezidentus

Dabartinis LFF prezidentas Julius Kvedaras, federacijai vadovavęs ketverius metus, nusprendė naujai kadencijai savo kandidatūros nekelti. Į jo kėdę bandys atsisėsti trys pretendentai - Benas Renatas Baltusis, Nerijus Dunauskas ir Edvinas Eimontas.

Visi kandidatai į LFF prezidentus yra vienaip ar kitaip susiję su futbolu.

Iki antradienio tapti LFF prezidentu norėjo keturi žmonės. Tačiau likus parai iki rinkimų savo kandidatūrą atsiėmė verslininkas iš Klaipėdos Raimondas Karpavičius. Jį kandidatu buvo iškėlusi Klaipėdos apskrities futbolo federacija.

Politikas B. R. Baltusis futbolą yra žaidęs mėgėjišku lygiu Klaipėdoje. Dabar dalyvauja įvairiose futbolo programose sostinėje. Jo kandidatūrą rinkimuose palaiko Vilniaus regiono futbolo sąjunga.

Buvęs Klaipėdos "Atlanto" žaidėjas ir FIFA teisėjas N. Dunauskas jau daug metų vadovauja LFF varžybų ir renginių skyriui. Jį į prezidentus delegavo Futbolo techninio vystymo asociacija.

Dabartinis LFF generalinis direktorius Edvinas Eimontas federacijoje įvairias pareigas eina nuo 2001 metų. Jam pasitikėjimo mandatą suteikė net keturių apskričių - Kauno, Panevėžio, Utenos ir Telšių - federacijos.

Realiai vertinant visų pretendentų į prezidentus galimybes, favoritu yra laikomas E. Eimontas. Jis turi didelį įdirbį Futbolo federacijoje ir jau per pirmąjį balsavimą gali būti išrinktas LFF prezidentu.

Primename, kad konferencijoje balsavimo teisę turi šešiolika LFF narių (10 apskričių federacijų ir 6 asociacijos), turinčių po penkis balsus.

Deja, trečiadienį vyksiančioje LFF konferencijoje Klaipėdos apskrities futbolo federacijai atstovaus tik keturi delegatai. Mūsų turimomis žiniomis, penktasis delegatas šiuo metu atostogauja užsienyje, o jį pakeisti kitas žmogus neturi teisės.

Ankstesni rinkimai

Atkūrus Lietuvoje neprikausomybę rinkimai į LFF prezidentus visuomet vykdavo triukšmingai. Ne vienas kibiras pamazgų būdavo išpilamas ant išeinančių LFF vadovų. Ne išimtis ir šie rinkimai

Aršus mūšis vyko 1992 metais, kuomet tuometį prezidentą Algimantą Jarašūną nurungė jo dešinioji ranka - generalinis sekretorius Vytautas Dirmeikis. Jis federacijai vadovavo beveik aštuonerius metus. V. Dirmeikio pasitraukimas buvo skandalais apipintas. Po jo prezidentavimo 2000-aisiais pusmetį laikinuoju LFF vadovu buvo Vytautas Vidmantas Zimnickas.

Po to triukšmingai į LFF prezidento kėdę atsisėdo bankininkas Liutauras Varanavičius, išbuvęs futbolo valdžioje iki 2012 metų. Beje, jis vienintelis iš LFF prezidentų yra buvęs UEFA Vykdomojo komiteto narys.

Dėl didelio spaudimo iš kovos pasitraukus dabartiniam prezidentui Juliui Kvedarui, panašu, kad šie rinkimai bus ramūs.

Konferencijos darbo reglamentas

LFF savo nariams išplatino konferencijos darbo reglamentą, kuriame nurodomos trečiadienį vyksiančių rinkimų procedūros.

Pagal dabar galiojančius federacijos įstatus, prezidentas, viceprezidentai ir vykdomojo komiteto nariai turi būti renkami slaptu balsavimu. Tačiau, jei du trečdaliai LFF konferencijos dalyvių nuspręstų kitaip, ši nuostata gali būti pakeista.

Balsavimas bus vykdomas specialią balsavimo kortelę įmetant į balsadėžę. Balsavimo vietoje bus draudžiama naudoti telefonus, fotoaparatus ir vaizdo kameras. Spėjama, kad šie apribojimai yra įvesti dėl galimo balsų pirkimo.

Rinkimų vykdymo eigą, teisėtumą ir balsų skaičiavimą prižiūrės audito įmonės įgaliotas atstovas.

Prieš prasidedant balsavimo procedūrai, kiekvienas kandidatas į prezidentus turės iki 10 minučių laiko kreipimuisi į LFF konferencijos dalyvius. Pastarieji vienu klausimu galės pasisakyti iki trijų minučių, tačiau prieš tai turės užsiregistruoti konferencijos sekretoriate.

Jei nė vienas iš kandidatų į prezidentus pirmajame ture nesurinks daugiau nei pusės balsų, bus skelbiamas antras turas. Jame galės varžytis tik du geriausiai pasirodę pretendentai.

Prieš rinkimus konferencijos darbotvarkėje yra numatytas balsavimas dėl suspenduotos Tauragės apskrities futbolo federacijos (TAFF) tolesnio likimo. Jei LFF nariai nuspręs sankcijas panaikinti, Tauragės delegatai galės dalyvauti kituose balsavimuose. TAFF narystė LFF buvo laikinai sustabdyta dėl procedūrinių pažeidimų rudenį šios organizacijos prezidentu renkant Arūną Pukelį. Neseniai TAFF rinkimus surengė iš naujo ir jų laimėtojas nepasikeitė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder