Jaunoji Lietuvos plaukimo žvaigždė – apie palyginimus su R. Meilutyte: man iki jos meistriškumo dar toli

Jaunoji Lietuvos plaukimo žvaigždė – apie palyginimus su R. Meilutyte: man iki jos meistriškumo dar toli

Šių metų Europos jaunimo plaukimo čempionė ir bronzos medalio laimėtoja bei olimpinių jaunimo žaidynių vicečempionė ir bronzinė prizininkė vilnietė Kotryna Teterevkova su savo treneriu Michailu Romanovskiu ypač laukia naujojo baseino Fabijoniškėse atidarymo. Nes važinėjimai į pratybas Elektrėnuose ir Širvintose jai, Vilniaus Žemynos gimnazijos vienuoliktokei, atima daug brangaus laiko. Per savaitę sportininkė treniruojasi šešis kartus ir tik sekmadieniais – poilsis.

Sėkmingiausi. Kylanti plaukimo žvaigždutė 2018-uosius vadina sėkmingiausiais jos sportinėje karjeroje.

„Apie tokius metus galima tik svajoti: medaliai per Europos jaunimo čempionatą Helsinkyje ir olimpines jaunimo žaidynes Buenos Airėse. Ar ne pasaka?“, – džiaugiasi 16-metė Kotryna.

Vilnietės treneris M. Romanovskis sako, kad šiemetinis sezonas buvo iš tiesų sudėtingas, plaukikė pailsėti galėjo tik 24 dienas per metus: „Labiausiai mane neramino tai, jog per treniruočių stovyklas Kotrynai teko praleisti nemažai pamokų Žemynos gimnazijoje. Su mokykla turi būti geri santykiai, reikia mokytis, kuo mažiau praleisti pamokų, nors Kotryna gimnazijoje ir žinoma kaip gera plaukikė.“

Kai buvo toks įtemptas treniruočių ir varžybų grafikas, treneriui reikėjo gerai pasukti galvą, kaip nepertreniruoti mokinės. „Dėl įvairių priežasčių ne visus sunkumus mums pavyko sklandžiai įveikti. Tačiau labai džiaugiuosi, kad auklėtinė parodė savo išskirtinius sugebėjimus per pačius svarbiausius metų startus – Europos jaunimo čempionatą ir olimpines jaunimo žaidynes. Per olimpines jaunimo žaidynes Buenos Airėse Kotryna, padedant psichologui Andriui Liachovičiui, sugebėjo gerai susitelkti lemiamoms kovoms. Be abejo, laimėti medalius padėjo ir didžiulis jos talentas“, – teigia M. Romanovskis.

Aklimatizacija. Šie metai Vilniaus miesto sporto centro auklėtinei ir jos treneriui buvo didelių išbandymų metai. „Tačiau tie važinėjimai į kitus baseinus mane padarė stipresnę, pripratau prie naujos aplinkos, savotiškai aklimatizavausi“, – akcentuoja K. Teterevkova.

Gražų gestą jaunajai plaukikei parodė „Fitus“ sveikatingumo klubas, kuris Kotrynai suteikė galimybę penktadieniais nemokamai sportuoti klube ir plaukioti klubo baseine.

Šiemet Kotryna su geriausiais Lietuvos plaukikais Rūta Meilutyte, Danu Rapšiu, Giedriumi Titeniu, Andriumi Šidlausaku, kitais debiutavo Europos suaugusiųjų čempionate Glazge.


Olimpinė jaunimo rinktinė grįžo į Lietuvą (LTOK nuotr.)

Olimpinė jaunimo rinktinė grįžo į Lietuvą (LTOK nuotr.)

„Ji buvo gerai pasirengusi čempionatui, tačiau geriau pasirodyti sutrukdė didelis jaudulys. Kotryna, Europos jaunimo čempionė, pirmą kartą pateko tarp geriausiųjų žemyno moterų plaukikių. Čempionatas jai paliko didelį įspūdį, o ir patirties įgijo nemažai“, – įsitikinęs M. Romanovskis.

K.Teterevkova dalyvauja įvairių nuotolių varžybose plaukiant krūtine, o pati mėgstamiausia distancija – 100 metrų. „Fiziškai būnu pasirengusi plaukti ir 200 m, bet tai padaryti būna sunku psichologiškai“, – neslepia Kotryna.

Neseniai sportininkė dalyvavo Lietuvos plaukimo federacijos taurės varžybose Anykščiuose, per „LTeam“ apdovanojimus pretendavo laimėti „Metų proveržio“ nominaciją.

Šventės. Šv. Kalėdas olimpinių jaunimo žaidynių medalininkė sutiko su šeima, o Naujuosius – su draugėmis. Per šventes ji ketina nueiti prie Kalėdų eglės Katedros aikštėje, nes iki tol neturėjo laiko. O namie su visa šeima eglutė jau papuošta.

Talentingoji plaukikė tik šypteli, kai ją pavadina antrąja R.Meilutyte: „Rūta ir aš - du atskiri žmonės. Man iki jos meistriškumo dar toli. Daug kas sako, kad mudviejų veido bruožai yra kažkuo panašūs.“

Dievo dovana. 2019-aisiais vilnietei varžybų netrūks, tačiau, pasak jos, svarbiausios – Europos ir pasaulio jaunimo čempionatai. Pagrindinis Kotrynos siekis – laimėti medalių.

M. Romanovskis irgi teigia, kad naujasis sezonas bus labai sunkus, jo auklėtinė yra užsidegusi įvykdyti ir pasaulio suaugusiųjų čempionato normatyvą.


Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova

Michailas Romanovskis ir Kotryna Teterevkova
© Kipras Štreimikis

Ypatingai karšta bus liepa: 3-7 dienomis Kazanėje vyks Europos jaunimo čempionatas, kuris Kotrynai jau bus trečias, paskutinis. Ji gins šiemet Helsinkyje iškovotą čempionės titulą, o po trijų savaičių Pietų Korėjoje vyks pasaulio suaugusiųjų čempionatas. Dar po mėnesio – pasaulio jaunimo čempionatas.

„Kotryna netgi pyksta, jog jai skiriu daugiau dėmesio, nei kitiems, todėl jai Elektrėnuose tenka treniruotis ir vienai, be komandos. Stengiuosi, kad šalia Kotrynos visą laiką būtų dar kažkas, nors ne visada tai pavyksta padaryti. Mano vienas iš tikslų – kad auklėtinė būtų savarankiška, siektų savo užsibrėžtų tikslų. Matydamas didelį jos entuziazmą, manau, kad jai turėtų pasisekti“, – įsitikinęs sportininkės treneris.

M. Romanovskis stebisi savo auklėtinės sugebėjimu puikiai jausti vandenį. „Tai Dievo dovana. Kartu su mokine stengiuosi ir aš tobulėti, daug skaitau, ieškau, bijau pertempti savo talentingą mokinę, nes jos sveikata nėra tokia kaip Rūtos Meilutytės ar Dano Rapšio, ji yra gležna. Mano vienas mokytojų buvo Jonas Algimantas Juozaitis, iš kurio gavau nemažai naudingų patarimų“, – sako M. Romanovskis.

Kai sausio 31-ąją atsidarys naujasis plaukimo baseinas Fabijoniškėse, pasak trenerio, jam reikės keisti treniruočių planus. Mat nebereikės važinėti į Elektrėnus ir Širvintas, o sausio 7-12 d. jau vyks treniruočių stovykla Alytuje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder