Irkluotojai jau greitai nebebus našlaičiai

Irkluotojai jau greitai nebebus našlaičiai

Šiemet uostamiesčio irkluotojai švenčia 130-ąjį sezoną. Jie džiaugiasi, kad Klaipėdos savivaldybė pagaliau atsisuko veidu į juos - kitų metų vasarą bus pradėtas atnaujinti ir modernizuoti Klaipėdos irklavimo centro pastatas. Darbus planuojama baigti 2017 metų pabaigoje.

Pasak VšĮ Klaipėdos irklavimo centro (KIC) direktoriaus Liudviko Alberto Mileškos, nuo 1945 metų iki pat šios dienos irkluotojai Klaipėdoje gyveno kaip posūniai, prisiglausdami tai šen, tai ten.

"Irklavimas ir buriavimas - pirmos oficialios sporto šakos Klaipėdoje, atsiradusios 1885 metais. Šiemet joms 130 metų. Pagaliau Savivaldybė atsisuko veidu į mūsų sporto šaką", - sakė jis.

1923 metais Pilies uosto teritorijoje iš pilies akmenų buvo pastatytas elingas. Tais laikais ten bazavosi visas Klaipėdos irklavimas, veikė du klubai - "Santara" ir "Neptūnas", kurie naudojosi juo. Per Antrąjį pasaulinį karą, kai Klaipėda buvo bombarduojama, sudegė visos irkluotojų valtys. O elingas išliko iki šių dienų, tačiau juo irkluotojai jau seniai nebesinaudoja.

MODERNIZUOS. Pastato Gluosnių skg. 8 atnaujinimo darbai turėtų prasidėti kitų metų vasarą. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Glaudžiamės tai ten, tai šen"

"Visą tą laiką mes glaudžiamės tai ten, tai šen. Nuo 1959 metų turėjome medinę iš lentų sukaltą bazę šalia Jono kalnelio, gyvenome be vandens ir šilumos. Kai 1991-aisiais ji buvo nugriauta, gavome namelį gatvės kampe, kurį apsitvarkėm savo jėgomis", - pasakojo L. A. Mileška.

KIC šiuo metu yra įsikūręs sename pastate Gluosnių skersgatvyje 8, kuris, pasak pokalbininko, buvo pastatytas apie 1978 metus kaip administracinis pastatas ir buvo skirtas Vykdomojo komiteto Komunalinio skyriaus darbuotojams. Suprantama, jame tik koridoriai ir kabinetai, jis nebuvo sporto bazei tinkantis pastatas.

Apie 1994-1995 metus irkluotojams pavyko gauti jame kelias patalpas, nors pastatas jau buvo paruoštas privatizuoti.

"Pastate buvo įsikūrusi vėliau bankrutavusi UAB "Vatanas", kuri buvo įsiskolinusi 40 tūkst. Lt. Mes suradome rėmėjų, jie sumokėjo tuos pinigus, tad patalpos buvo paliktos mums, tiesa, ne visos, nes jame jau buvo gelbėjimo stotis. Taip su gelbėtojais ir gyvename iki šiol, nors nei jiems, nei mums nėra patogu", - prisiminimais dalijosi KIC vadovas.

Irkluotojai, susiradę rėmėjų, savąją pastato dalį šiek tiek pritaikė savo poreikiams. Pavyzdžiui, ūkiniame pastate, skirtame transportui laikyti, savo jėgomis įsirengė bendro fizinio pasirengimo sales ir t. t. Nepaisant to, pasak L. A. Mileškos, pastatas toli gražu nėra toks, koks turi būti, kad tiktų irkluotojams.

Buvo išgirsti

Neseniai irkluotojai kreipėsi į Klaipėdos miesto savivaldybę ir Kūno kultūros ir sporto departamentą prie Vyriausybės prašydami skirti lėšų pastatui modernizuoti, įtraukti jį į valstybės remiamų projektų sąrašą. Ir jiems pavyko prisibelsti. Pastatas bus atnaujintas ir modernizuotas.

Negana to, iš jo bus iškeldinti gelbėtojai - biudžetinė įstaiga "Klaipėdos paplūdimiai". Ji dar šią žiemą, galimas daiktas, net iki Naujųjų metų, turėtų išsikraustyti į pastatą, anksčiau priklausiusį Karinėms jūrų pajėgoms, esantį prie Danės upės, prie geležinkelio tilto. Skirta nemažai lėšų tas patalpas pritaikyti gelbėtojų reikmėms.

Pasak L. A. Mileškos, valdžios dėmesio irklavimo centras sulaukia jau antrą kartą. 2005 metais Savivaldybė pastato kieme įrengė elingą valtims laikyti.

Klaipėdos savivaldybės Projektų įgyvendinimo poskyrio vyriausioji specialistė Regina Dėkerytė, vertindama dabartines irkluotojų sąlygas, sakė, jog jie gyvena baisokai: neturi nei karšto vandens, nei normalių dušinių. Anot KIC vadovo, - tik 2 čiaupus.

R. Dėkerytė teigė, jog irklavimo bazės pastatas gana senas, yra šaltas, nesmagus ir nejaukus. Treniruočių salės praktiškai nešildomos, jose įsimetęs pelėsis.

Bus atsižvelgta į pageidavimus

Pats pastatas Gluosnių skersgatvyje, beje, esantis kultūros paveldo zonoje, nebus plečiamas - išlaikyti tuos pačius gabaritus būtina pagal neseniai parengtą detalųjį planą. Tačiau jis bus tvarkomas, pasak R. Dėkerytės, atsižvelgiant į KIC pageidavimus.

Norima įrengti geresnes patalpas, daugiau treniruočių salių. Atsiras karštas vanduo, pastatas bus apšiltintas. Bus atitinkamai sutvarkyti vadovų kabinetai, įrengti trenerių, sportininkų persirengimo kambariai, medicinos kabinetas, sportinių užsiėmimų salės. Bus sutvarkytos techninės patalpos, skirtos šilumos mazgui, elektros skydinės ir kt. Ūkiniame pastate bus įrengti valčių remonto barai, sutvarkyti transporto garažai, įrengti sandėliai ir t. t.

Be to, bus sutvarkytas ir sklypas prie pastato. Atsiras dengtos valčių saugojimo aikštelės, treniruoklių, fizinio pasirengimo aikštelės, teritorija bus apželdinta, įrengtas elementarus apšvietimas, tinkamas autotransporto įvažiavimo kelias ir kt.

Vokai jau atplėšti

Savivaldybė, paskelbusi konkursą dėl pastato Gluosnių skg. 8 atnaujinimo (modernizavimo) techninio projekto rengimo ir projekto vykdymo priežiūros, sulaukė net 18 pasiūlymų. Kol kas jų dar nespėta įvertinti, tačiau sutartį planuojama pasirašyti lapkritį.

Techninio projekto rengimą finansuoja Klaipėdos savivaldybė, statybos darbai bus atliekami Sporto departamento ir Europos Sąjungos lėšomis. Preliminariais skaičiavimais, visas projektas galėtų kainuoti 868 tūkst. eurų.

Techninį projektą turėti ketinama kitų metų vasaros viduryje, tada ir prasidėtų statybos darbai, kuriuos baigti planuojama iki 2017 metų pabaigos.

Po vienu stogu

KIC dar turi pastatą Pylimo g. 6, prie Jono kalnelio, kuriame nėra nei šildymo, nei kanalizacijos, nei vandens. Planuojama, kad iš jo irkluotojai persikraustys į modernizuotą pastatą Gluosnių skersgatvyje. Žodžiu, visi irkluotojai, t. y. abi sporto šakos - akademinis irklavimas ir baidarių, kanojų irklavimas - įsikurs po vienu stogu.

Koks pastato Pylimo g. 6 likimas, L. A. Mileška dar negalėjo pasakyti - anot jo, klausimas pakibęs ore ir jį turės spręsti Klaipėdos miesto taryba.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder