Gyvenimus paskyrę šokio meilei

Gyvenimus paskyrę šokio meilei

Šokiai - tai grožis, geros emocijos, aistra, nuotaika, tačiau už tos idealios išvaizdos slepiasi sunkus sportininkų darbas, alinančios treniruotės, nuovargis, laisvalaikio aukojimas. Nedaugelis pasiryžtų tokiam gyvenimui. „Kas lengvai pasiduoda, tas ir nepasiekia nieko“, - „Sporto gyvenimui“ sakė Lina Chatkevičiūtė, kuri su partneriu Donatu Vėželiu prieš savaitę tapo pasaulio vicečempionais.

Vėl antri

Danijos mieste Orhuse lapkričio 11 d. vykusiame Pasaulio sportinių šokių federacijos (WDSF) profesionalų lygos klasikinių šokių pasaulio čempionate D.Vėželis ir L. Chatkevičiūtė (Kauno „Sūkurys“) iškovojo sidabro medalius. Nugalėjo Danijos šokėjai Emanuelis Valeris (Emanuel Valeri) ir Tania Kelet (Tania Kehlet). Trečiąją vietą užėmė Lenkijos atstovai Džuzepė Logarinis (Giuseppe Longarini) ir Katažyna Kapral (Katarzyna Kapral). Čempionate dalyvavo 41 pora.

Orhuse lapkričio 12 d. vyko ir WDSF suaugusiųjų klasikinių šokių planetos pirmenybės. Ten Lietuvos čempionai Evaldas Sodeika ir Ieva Žukauskaitė (Kauno „Kaspinas“) trečią kartą iš eilės iškovojo bronzos medalius. Varžybų nugalėtojais tapo praėjusių metų pasaulio čempionai rusai Dmitrijus Žarkovas ir Olga Kulikova, antrąją vietą užėmė 2014 metų pasaulio čempionai Vokietijos atstovai Simonė Segatoris (Simone Segatori) ir Anetė Zudol (Annette Sudol). Kita Lietuvos pora - Vaidotas Lacitis ir Veronika Golodneva (Vilniaus „Dileksa“ - Kauno „Editos Daniūtės šokių studija“) - pateko į finalą ir užėmė ketvirtąją vietą. Šiose pirmenybėse kovojo 74 poros.

„Aišku, prieš vykstant į pirmenybes, lūkesčiai buvo dideli, nes pažįstame savo varžovus. Tad natūralu, kad norėjome iškovoti medalį. Taigi antroji vieta yra labai gerai. Iš tiesų esame labai patenkinti savo pasirodymu pasaulio čempionate, - pasakojo L.Chatkevičiūtė. - Ko pritrūko iki aukso? Turbūt to reikėtų klausti teisėjų (šypsosi). Mūsų nuomone, pasirodėme tikrai gerai. Ką suplanavome, tą ir atlikome. Šiaip varžybos buvo gan įtemptos, nelengvos. Tačiau manau, kad finalinis mūsų šokis buvo pats geriausias. Džiaugiamės tokiu rezultatu.“

2015 m. Leipcige (Vokietija) vykusiame WDSF profesionalų lygos klasikinių šokių pasaulio čempionate D.Vėželis ir L.Chatkevičiūtė taip pat užėmė antrąją vietą. Pasak šokėjos, taip jau yra, kad jiems niekaip nepavyksta peržengti to sidabro.

„Pas mus šokiuose, žiūrint į finalines poras, geriausiųjų šešetuką, jos visos yra labai geros. Tiesiog viskas turi taip susiklostyti, susidėlioti, kad būtum pirmas. Tačiau turime ir čempionų titulą. Šiemet triumfavome Kaune vykusiame WDSF profesionalų parodomųjų („Show Dance“) klasikinių šokių pasaulio čempionate. Taigi titulą turime. Tiesiog stengiamės nenuvilti savo gerbėjų ir, manau, mums tai pavyksta“, - kalbėjo L.Chatkevičiūtė.

Šokėjos teigimu, būtent šie aukso medaliai, iškovoti gimtinėje, kol kas ir yra brangiausi: „Tiesiog esame labai stiprūs šioje srityje, gerai mums čia sekasi, įvertina mūsų pasirodymus. Ir buvo labai malonu šokti Lietuvoje, saviems. Be to, tai pirmasis pasaulio čempionų titulas profesionalų grupėje. Prieš tai 1998 m. buvome tik jaunimo pasaulio čempionai. O toliau žiūrėsime, gal dar iškovosime tokių medalių“, - šypsodamasi pridūrė šokėja.

Kaip ir dauguma profesionalių sportininkų, taip ir šokėjai apie tokį dalyką kaip poilsis gali tik pasvajoti. Šiais metais pasaulio vicečempionai atostogų išvis neturėjo. Nors tai jiems jau įprasta. Šiemet ypač visą sezoną reikėjo „žingsniuoti šokio ritmu“. Ir jau šiandien, lapkričio 18-ąją, Vienoje laukia naujas startas, ten vyks „Austrian Open“ turnyras.

„O dar ir mano partneris šiek tiek apsirgo... Tikiuosi, jis visiškai pasveiks, bandysime pasitreniruoti ir viliamės, jog viskas bus gerai. Ir, žinoma, tikimės, jog vėl grįšime su medaliais, - pridūrė šokėja. - O po to, kai baigsis varžybos, vyksime į Aziją, kur vyks „Show Dance“ turas. Tad grįšime tik prieš pat Kalėdas ir po Naujųjų metų vėl tęsime įprastus darbus.“

WDSF profesionalų lygos klasikinių šokių pasaulio reitinge D.Vėželio ir L.Chatkevičiūtės pora užima antrąją vietą. Jie turi 1037 taškus. Lietuvius lenkia tik danai E. Valeris ir T.Kelet su 1108 taškais.

Nėra lengva

L.Chatkevičiūtė prisipažino, jog dėl tokio įtempto varžybų, treniruočių grafiko kartais tikrai norisi viską mesti. Tačiau tada tiesiog pagalvoji, ką gali prarasti, juk čia nėra tokio dalyko kaip „palauk“.

„Jei jau viską meti, tai atgal kelio nebebus, nebegrįši. Taigi prieš žengiant kažkokį rimtą žingsnį reikia rimtai pagalvoti, įvertinti visus pliusus ir minusus. Iš tikrųjų nėra lengva taip gyventi. Tačiau taip juk turbūt yra visiems sportininkams. Nors, aišku, nedaugelis gali pasiryžti tokiam gyvenimui. Kas lengvai pasiduoda, tas ir nepasiekia nieko. O lieka tie, kurie aukoja visą savo laiką, laisvalaikį, gyvenimą tam atiduoda, tie turi šansų kažką pasiekti. Tai ne mėgėjiškas dalykas, negali tuo užsiimti tik tada, kai nori, laisvalaikiu. Tai turi tapti tavo gyvenimo būdu“, - kalbėjo L.Chatkevičiūtė.

Posakis „grožis reikalauja aukų“ puikiai tinka ir šiai sporto šakai. Juk šokiai - tai grožis. Tačiau tai anaiptol nėra lengva.

„Juk tai ir sunkus fizinis pasirengimas. Galbūt seniau, senais laikais, šokiai nebuvo laikomi sportu. Dabar tai - sportas, lygiuojamės į sportininkus. Kai su sporto treneriais dirbame, jie taip pat sako, jog šokant juk visko reikia - ir ištvermės, ir greičio, ir koordinacijos. Visų tų elementų. Ir visi jie turi būti aukšto lygmens, kad gerai atliktum šokį. Ir dar viską reikia atlikti su muzika bei partneriu“, - pasakojo L.Chatkevičiūtė.

Tačiau, kad ir kaip viskas kartais atrodytų sunku ir įgrisę, šokėja nestokoja optimizmo. Rezultatai viską atperka ir suteikia naujos motyvacijos.

„Kad ir šie besibaigiantys metai. Jais džiugių akimirkų tikrai buvo daugiau. Žvelgdama į visą mūsų karjerą manau, jog 2016-ieji buvo labai geri metai. Pirmą kartą tapome pasaulio „Show Dance“ čempionais profesionalų grupėje, dabar - planetos vicečempionai. Iš tiesų dar daug šiemet iškovota medalių. Aišku, tai buvo labai įtempti ir tikrai sunkūs metai. Tačiau rezultatai nenuvylė. Kol kas viskas labai gerai“, - akcentavo L.Chatkevičiūtė, kuri pradėjo šokti nuo 7-erių, o D.Vėželis - nuo 6-erių. Dabar jiems 35-eri.

Pora sulaukę 20-ies pradėjo ir trenerių karjerą. „Sūkurio“ klube jie dirba kartu su treneriais Jūrate ir Česlovu Norvaišomis.

„Trenerio darbas ir asmeninės treniruotės papildo vienas kitą. Juk jeigu ir auklėtiniai laimi varžybose, tai vėlgi džiaugsmas. Aišku, visaip būna. Tačiau taip jau yra šiame sporte, kad daugelis ir patys sportuoja, ir treniruoja. Juk gerai yra perteikti savo žinias, kol dar pats šoki, gali parodyti savo mokiniams gyvai, kaip turi atrodyti, o ne tik paaiškinti. Mokiniai irgi turi į ką lygiuotis. Jiems labai svarbu, kad turėtų ir klubo vadovą, ir šokantį trenerį šalia. Tai yra didelis pranašumas. Tiesiog turime tuo pasinaudoti, kol galime“, - įsitikinusi šokėja.

Pasak L.Chatkevičiūtės, lietuviai iš tikrųjų yra darbštuoliai, geri šokėjai, labai techniški.

„Aišku, auklėtinių skaičiumi negalime lygintis, pavyzdžiui, su kokiais rusais ar kinais. Pas juos porų labai daug. Lietuvoje porų nėra tiek gausiai, ypač jaunimo grupėse. Bet jie - geri mokiniai. Esame visais labai patenkinti. Tikrai jie nebijo darbo, - džiaugėsi pasaulio vicečempionė. - Nors, aišku, visą laiką būna problemų su finansais. Juk varžybose susiduriame su tokiomis didelėmis valstybėmis, kurios turi viską. Tad ir mums reikalinga didesnė parama. Juk ir į varžybas reikia važinėti, už viską mokėti. Valstybė galėtų daugiau padėti šokėjams. Nes šis sportas yra tikrai populiarus, ugdantis žmogų visapusiškai. Jis palaikomas, tikrai tai jaučiame ir iš Lietuvos sportinių šokių federacijos. Ji, kiek gali, viską atiduoda. Nors valstybės rėmimas galėtų būti skiriamas ne tik krepšiniui, bet ir šokiams. Juk reikia paremti tuos talentus. Ne vienas Lietuvoje dar pasaulio čempionas atsiras, o dar daugiau atsirastų, jei būtų dar didesnis rėmimas.“

L.Chatkevičiūtė, paklausta, ar jau susimąsto apie profesionalios šokėjos karjeros pabaigą, atsakė, jog žinoma. Tai anksčiau ar vėliau ateis. Tačiau, kitaip tariant, ateityje.

„Nors nemanau, kad mes dar ilgai planuojame šokti, nes jau pasiekėme beveik viską, ką galėjome, norėjome (šypsosi). Aišku, kad ateityje būsime treneriais, galbūt teisėjais. Be abejonės, gyvenimą siesime su šokiais ir toliau“, - teigė L.Chatkevičiūtė.

Parengta pagal savaitraščio „Respublika" priedą „Sporto gyvenimas"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder