Gruzijos rinktinės tikslas – geriausias rezultatas istorijoje

Gruzijos rinktinės tikslas – geriausias rezultatas istorijoje

Trečias kartas nemeluoja, o ketvirtas garantuoja – šiuo posakiu, ko gero, nori tikėti būsimi Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės varžovai gruzinai. Jiems šis čempionatas ir bus ketvirtas nepriklausomos valstybės istorijoje. Gruzijos krepšininkai su lietuviais buvo susitikę šešis kartus. Penkis kartus pergalę šventė Lietuva, o vienu laimėjimu džiaugėsi Gruzijos krepšininkai.

Nors Gruzija savo krepšinio federaciją įkūrė 1991 m., tais pačiais metais suformavo ir nacionalinę rinktinę, oficialiuose turnyruose šalies krepšininkai ilgai nedalyvavo. Septyni bandymai patekti į Europos čempionatą buvo nesėkmingi.

Gruzijos rinktinei fortuna nusišypsojo 2011 m. gruzinai debiutavo Lietuvoje vykusiame čempionate. Tąsyk jie užėmė 11 vietą. Vėliau čempionatuose buvo 17 ir 15 vietos, o šiemet jie ambicingiau nusiteikę.

Gruzijos rinktinės žvaigždė Zaza Pačulija prieš porą savaičių viename interviu sakė, kad šių metų rinktinės tikslas – geriausias rezultatas istorijoje. 211 cm ūgio vidurio puolėjas šiemet kartu su „Golden State Warriors“ išplėšė pergalė NBA lygoje. Z. Pačulija tapo pirmuoju gruzinu, laimėjusiu šį čempionatą. Parvežta taurė gimtinėje sutikta iškilminga ceremonija, o pats rinktinės lyderis paskelbtas valstybės garbės piliečiu.

Z. Pačulija – ne vienintelė Gruzijos rinktinės žvaigždė. Vienas rezultatyviausių komandos žaidėjų Tornike Šengelija, žaisdamas Vitorijos komandoje „Baskonia“, praėjusį sezoną pelnydavo maždaug po 11 taškų, Beka Burdžanadzė, atstovaudamas Andoros „Morabanc“ ekipai, įmesdavo kiek daugiau nei po 10 taškų.

Andoros komandoje dar galingiau žaidė kitas Gruzijos rinktinės aukštaūgis Giorgis Šermadinis. Jis pelnydavo po 15 taškų ir atkovodavo beveik po 8 kamuolius, o šį tarpsezonį pasirašė sutartį su Malagos klubu „Unicaja“ ir rudenį grįš į Eurolygą. Eurolygoje su Stambulo „Darušafaka“ nuo spalio rungtyniaus ir Manucharas Markoišvilis.

Beveik visi geriausi Gruzijos krepšininkai yra aukštaūgiai. Antroji linija – įsisenėjęs rinktinės trenerių galvos skausmas. Gruzijos rinktinė šią vasarą neišvengė ir skaudžių netekčių. Europos čempionate dėl traumos nežais vienas geriausių gruzinų gynėjų Viktoras Sanikidzė. Raudonų baltų marškinėlių nevilkės ir perspektyvus 23 metų krepšininkas Beka Burdžanadzė.

Spręsti gynėjų problemą komandai padės natūralizuotas amerikietis Michaelas Dixonas. Buvęs Alytaus „Dzūkijos“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ žaidėjas tik pernai debiutavo Gruzijos rinktinėje ir jo žaidimą jau nuo pradžių lydėjo sėkmė – Europos čempionato atrankos turnyre jis pelnydavo  beveik po 17 taškų.

Tačiau tai – ne vienintelė Gruzijos rinktinės sąsaja su Lietuva.

Nuo 2016 m. Gruzijos rinktinei vadovauja Graikijos krepšinio specialistas Ilja Zourous, kuris kelis sezonus treniravo ir Kauno „Žalgirį“. Graikas tik pernai, per Europos pirmenybių atrankos turnyrą, pakeitė iki tol ilgai ir sėkmingai Gruzijos rinktinėje dirbusį serbą Igorį Kokoškovą. Jis po 2015 m. čempionato atsisveikino su Gruzijos nacionaline komanda ir pernai tapo Slovėnijos rinktinės treneriu.

Ar Lietuvai teks susidurti su Slovėnijos komanda, paaiškės vėliau, o, belaukiant akistatos su Gruzijos krepšininkais, telieka prisiminti iki šiol buvusius lietuvių ir gruzinų susitikimus. O jų buvo šeši.

Penkis kartus pergalę šventė Lietuva, o vienu laimėjimu džiaugėsi Gruzijos krepšininkai. Beje, pergalę jie pasiekė šią vasarą, rugpjūčio pradžioje vykusiame pasirengimo cikle – mūsiškius jie įveikė rezultatu 81:70.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder