FIBA prirėmė prie sienos

FIBA prirėmė prie sienos

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovai pripažino, kad neturi nei galimybių, nei noro priešintis Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) diktatui. Kaip jau rašėme, trečiadienį LKF nutarė suspenduoti klubus, pasirinkusius Eurolygos komercinės organizacijos (ECA) rengiamą Europos taurės turnyrą. „Įvyko, kaip įvyko. Kito kelio nebuvo“, - vakar spaudos konferencijoje konstatavo federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Konferencija buvo surengta norint pranešti visuomenei apie atnaujintą LKF ir Lietuvos radijo ir televizijos bendradarbiavimą. Tačiau žinią apie tai, kad šią vasarą visas kontrolines Lietuvos nacionalinės vyrų krepšinio rinktinės rungtynes bus galima išvysti visuomeninio transliuotojo eteryje, užgožė FIBA ir Eurolygos karo aidai. Suvokdamas reikalo esmę televizijos generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius po sutarties pasirašymo diplomatiškai pasitraukė nuo scenos. Šį manevrą mielai būtų pakartojęs ir pats A. Sabonis, bet jam ir LKF generaliniam sekretoriui Mindaugui Špokui teko atsakyti į gausiai susirinkusių žurnalistų klausimus.

Svarbiausių krepšinio federacijos vadovų atsakymuose buvo justi rezignacija ir susitaikymas su esama padėtimi. A.Sabonis teisinosi, esą FIBA grasinimai užklupo federaciją nepasirengusią ir nepaliko kitų alternatyvų, tad teko paklusti. „Mes siuntėme į FIBA būstinę kelis raštus, bet nė vienas nepraėjo. Tada teko imtis paskutinių priemonių. Aišku, norėjosi visa tai padaryti demokratiškiau, kaip ir turėtų būti - per visuotinę LKF konferenciją, kad nutartų visa krepšinio bendruomenė. Deja, FIBA laukti negalėjo, tad turėjome imtis tokių priemonių, - tikino A.Sabonis. - Tačiau noriu pasakyti, kad paskaičius žurnalistų rašinius susidaro įspūdis, jog Krepšinio federacija džiaugiasi, kad taip įvyko. Patikėkite, mums tai padaryti buvo labai nelengva. Tiesiog mes buvome priremti prie sienos, nes iškilo klausimas dėl nacionalinės rinktinės dalyvavimo 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Nežinau, ką galėtų padaryti kiti, būdami šioje vietoje.“

Apie grasinimus pašalinti iš 2017 m. Europos krepšinio čempionato lietuviai sužinojo dar praėjusį savaitgalį. „FIBA Europe“ vadovo Kamilio Novako pasirašytą laišką gavo ne tik LKF, bet ir dar 13 valstybių (Ispanijos, Rusijos, Italijos, Turkijos, Graikijos, Izraelio, Lenkijos, Slovėnijos, Kroatijos, Serbijos, Juodkalnijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Makedonijos) krepšinio federacijos. LKF generalinis sekretorius M.Špokas tikino, kad iš pradžių šie grasinimai neatrodė realūs ir verti dėmesio. „Niekas negalvojo, kad čia viskas taip greitai išsirutulios. Bet kai išgirdome kalbant apie galimą pašalinimą iš olimpinių žaidynių, tada turėjome reaguoti. Tikrai nesinorėjo rizikuoti olimpiada. Supratome, kad laukti nebegalime. Šis sprendimas tikrai nėra nukreiptas prieš kokį nors konkretų Lietuvos krepšinio klubą. Juk aiškiai parašyta, kad bus suspenduoti tie klubai, kurie kitą sezoną žais Europos taurės turnyre ir turės sutartis su ECA. O kol tas sezonas neprasidėjo, gal nereikėtų ir spekuliuoti tuo sprendimu“, - aiškino M.Špokas.

Vis dėlto šiuo metu yra žinoma, kad Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšinio klubas ne tik ketina dalyvauti Europos taurės turnyre, bet ir yra sudaręs trejų metų sutartį su Eurolyga. Ir keisti savo pozicijos vilniečiai neketina. Pasak A.Sabonio, jei niekas nepasikeis, vilniečiai negalės dalyvauti FIBA arba jos narių organizuojamose varžybose, o komandos žaidėjai neteks FIBA licencijų. „Mes esame FIBA organizacijos nariai, o Lietuvos krepšinio lyga yra LKF narė ir turės paklusti mūsų sprendimui. Aišku, jie gali išstoti iš federacijos. Bet tada FIBA gali atsisakyti suteikti LKL komandoms ir jų krepšininkams licencijas. O neturėdami licencijų jie negalės dalyvauti FIBA varžybose, taigi negalės padėti ir Lietuvos rinktinei“, - liūdną perspektyvą nusakė A.Sabonis.

Ar galima kaip nors pasipriešinti FIBA spaudimui? M.Špokas buvo kategoriškas. „Ar visi suprantate, kas yra FIBA? Jei ne, tai galiu trumpai paaiškinti. Tai yra 1932 m. įkurta bendrovė, kuriai nuo 1936 m. priklauso ir Lietuva. Kitos organizacijos mes neturime. Įstatymus, teisės aktus ir visa kita rengia bei tvirtina tik FIBA. Jei kas nors žinote apie kokias nors alternatyvas, galite mums pasufleruoti. Gal mes kažko nematome?“ - žurnalistų klausė M.Špokas.

Deja, sulaukęs patarimo pamėginti užmegzti ryšį su kitomis „FI BA Europe“ į kampą įspeistomis federacijomis ir bendromis jėgomis ieškoti išeities M.Špokas buvo dar griežtesnis. „Nėra tokių dalykų, niekas apie tai net nediskutavo“, - aštriai sureagavo LKF generalinis sekretorius. Aistras apramino A. Sabonis. „Kai tik pradėjau dirbti federacijoje, tuometinis generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas mėgino sutelkti „FIBA Europe“ opoziciją, vienu metu turėjo net 28 Europos šalių krepšinio federacijų paramą. Ir kas iš to išėjo? Kai 2014 m. reikėjo balsuoti už FIBA siūlomas varžybų kalendoriaus permainas, visų Europos federacijų vadovai pakėlė rankas ir pritarė. Mums gali nepatikti tos permainos, bet ką mes galime padaryti. Esame FIBA nariai ir turime vykdyti tai, kas yra nuspręsta. Juk nesinorėtų likti vieniems mūšio lauke?“ - retoriškai konstatavo A.Sabonis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder