Europos futbolo fiesta pateisino lūkesčius

Europos futbolo fiesta pateisino lūkesčius

„Sporto žmonių“ kalbinti futbolo specialistai kaip susitarę tvirtina, kad Lenkijoje ir Ukrainoje vykstančio Europos čempionato pirmasis etapas jų nenuvylė. Netrūko gražių rungtynių ir įvarčių, o svarbiausia, kad intriga išliko iki paskutinių minučių.

Kova iki pabaigos

Europos čempionate jau vyksta ketvirtfinalio kovos. Prieš tai grupių varžybose buvo sužaistos 24-erios rungtynės. Per jas žiūrovai išvydo 60 įvarčių (vidutiniškai 2,5 per vieną mačą). Apžvelgti pirmąjį etapą „Sporto žmonėms“ padėjo trys Lietuvos futbolo visuomenėje puikiai žinomi asmenys: Marijampolės „Sūduvos“ treneris Virginijus Liubšys, buvęs rinktinės žaidėjas Ričardas Zdančius ir daugiausiai rungtynių nacionalinėje komandoje sužaidęs futbolininkas Andrius Skerla.

„Mes dar kartą pamatėme, kad Europos komandos yra daug geresnės už likusio pasaulio. Jei čempionate, išskyrus retas išimtis, iki paskutinių minučių nebūdavo aišku, kas laimės, tai reiškia, kad čempionatas pavyko. Iki paskutinio turo negalėjai nuspėti, kas pateks į ketvirtfinalį, šansų neturėjo tik Švedija ir Airija. Manau, tai vienintelis čempionatas, kai taip atsitiko“, - sakė V.Liubšys.

„Ar jaučiu pasitenkinimą, stebėdamas šį čempionatą? Taip, didelį“, - džiaugsmo neslėpė R.Zdančius. „Buvo daug įdomių rungtynių. Netrūksta įvarčių, juk nebuvo nė vienų nulinių lygiųjų. Grupių etapas žiūrovams turėjo patikti“, - svarstė A.Skerla.

Solidūs vokiečiai

Nors kova buvo atkakli, daugelis favoritų išlipo sausi iš vandens. „Tie, kas turėjo būti lyderiais, jais ir buvo - vokiečiai, ispanai. Pirmosiose dvejose rungtynėse gerą įspūdį padarė prancūzai, bet švedams jie pralošė visais frontais. Nustebino Anglija, kurią visi buvo nurašę“, - geriausias komandas vardijo V.Liubšys.

Vokiečiai ir ispanai dar prieš čempionatą buvo vadinami pagrindiniais favoritais. Vokietijos rinktinė vienintelė sugebėjo laimėti visas trejas rungtynes. Pasak R.Zdančiaus, iš šios ekipos galima laukti daug: „Vokiečiai yra turnyro komanda. Jie gali vos klibinkščiuoti atrankos varžybose, nors šįkart buvo kitaip, o paskui nueina mažiausiai iki pusfinalio. Šiemet jie visiškai neklibinkščiuoja, žaidžia solidžiai. Gal tik mače su danais buvo sumažinę apsukas, žaidė ne taip agresyviai. Tačiau vokiečiais aš tikiu. Ir norėčiau tikėti portugalais. Man jie patinka labiau nei ispanai“.

Čempionų klaustukai

Pasaulio ir Europos čempionai ispanai vaikščiojo skustuvo ašmenimis paskutinėse rungtynėse su kroatais. Ar jie vis dar tokie pat galingi, kaip prieš ketverius ar dvejus metus? Čia specialistų nuomonės išsiskyrė. „Man tikrai patinka Ispanijos rinktinė. Ji žaidžia puikiai, matyti stilius. Daug kas nesutinka, kad rinktinė žaidžia „Barcelona“ stiliumi, bet juk dauguma saugų yra iš šios komandos. Tas trumpų perdavimų stilius kol kas pasiteisina. Ispanai laimi, ir gražiai. Ko daugiau reikia?“ - retoriškai klausė A.Skerla.

„Iš ispanų visada reikalaujama tik pirmos vietos, tačiau išlaikyti tokį lygį labai sunku. Kroatų treneris Slavenas Biličius labai teisingai pasirinko taktiką, nedavė ispanams laisvės, erdvės. Tačiau puikių saugų dėka rungtynių pabaigoje reikalai buvo išspręsti. Vis dėlto manyčiau, kad šias rungtynes daugiau laimėjo vartininkas Ikeras Casillas. Visos komandos su ispanais žaidžia antru numeriu, atsitraukia į savo pusę. Komandos ieško vaistų. Dabar visi nori, kad ispanai būtų nukarūnuoti, tačiau manau, jog kol kas jie ir vokiečiai demonstruoja geriausią futbolą“, - samprotavo V.Liubšys.

O štai R.Zdančiui ispanų žaidimas įspūdžio nepadarė. „Jie nerodo tokio solidaus žaidimo, kaip per paskutinius pasaulio ir Europos čempionatus. Galbūt klystu, bet, mano akimis žiūrint, yra taip“, - teigė buvęs rinktinės saugas.

Olandai - patys kalti

Daugelį specialistų ir sirgalių labiausiai nustebino tai, kad iškrito Olandijos ir Rusijos rinktinės. „Rusų man visai negaila. Viskas buvo labai išpūsta. Dėl olandų - aš už juos sirgdavau. Bet žiūrint į tai, ką jie parodė šiame čempionate, man ir jų visai negaila. Tegul važiuoja namo. Jie nenusipelnė išeiti toliau“, - sakė R.Zdančius.

A.Skerlą nustebino tai, kad olandų žaidimas vis blogėjo: „Rungtynėse su danais jie buvo geresni už varžovus. Jie susikūrė daug momentų, nors kelis turėjo ir danai. Olandai žaidė atakuojantį, gražų futbolą. Tada netikėjau, kad jie pralaimės ir kitas rungtynes. Tos kitos dvejos rungtynės mane labai nustebino“.


V.Liubšio nuomone, olandai turėjo vidinių problemų: „Klaas-Jan Huntelaar atrankos varžybose įmušė 13 įvarčių, visada žaidė pagrindinėje sudėtyje ir traukė Olandijos rinktinę. Prasidėjo čempionatas, ir jis negavo vietos komandoje. Olandijos rinktinė turi tikrai gerą atakuojantį potencialą, bet žaidė su dviem atraminiais saugais, kurie gali tik ardyti“. „Sūduvos“ treneris mano, kad olandų gretose turėtų prasidėti kartų kaita. Beje, saugas Markas van Bommelis jau paskelbė apie karjeros rinktinėje pabaigą.

Nenusipelnę iškritimo

Pasak kalbintų futbolo specialistų, kai kurios rinktinės pagal savo žaidimą nenusipelnė iškritimo. „Labiausiai gaila švedų. Jie buvo verti kito etapo. Dar prie šios kompanijos priskirčiau danus“, - sakė R.Zdančius. V.Liubšys irgi paminėjo švedus: „Jie tikrai demonstravo puikų futbolą, tačiau gal pritrūko sportinės sėkmės. Tai parodė ir nieko nelemiančios rungtynės, kur jie geru stiliumi aplošė prancūzus. Švedai tikrai nebuvo verti pralaimėti Ukrainai“.

Daugiau nei gavo nusipelnė ir Kroatijos komanda. „Nustebino S.Biličius savo taktiniais sugebėjimais. Stebėdamas kroatų žaidimą prieš čempionatą, galvojau, kad jie patirs visišką fiasko. Tačiau čia jie atrodė kaip visai kita komanda“, - teigė V.Liubšys. Treneriui pritarė ir A.Skerla: „Labai gaila, kad Kroatija nepateko į kitą etapą, nes ji buvo to verta ir savo žaidimu, ir atsidavimu. Gal nepasisekė su grupe, nes komandos, išskyrus Airijos, buvo labai galingos“.

Čempionato žvaigždės

Kalbėdami apie individualius pasirodymus, V.Liubšys ir R.Zdančius išskyrė švedų kapitoną Zlataną Ibrahimovičių. „Stebėjausi jo noru, atsidavimu. Kiek teko matyti, jis vienoks būdavo klube ir kitoks - rinktinėje. Tačiau šiame čempionate jis tikrai buvo lyderis“, - gyrė puolėją V.Liubšys. Deja, Z.Ibrahimovičius jau išvyko namo. Baigė pasirodymą ir A.Skerlai puikų įspūdį palikęs Rusijos komandos saugas Alanas Dzagojevas.

Tiek V.Liubšiui, tiek A.Skerlai patiko Fernando Toresso žaidimas rungtynėse su airiais, bet vėliau, mače su kroatais, Ispanijos rinktinės puolėjas jau buvo šešėlyje. Kaip visada įspūdingai atrodo ispanų saugų linija. V.Liubšys ir A.Skerla ypač išskyrė Andresą Iniestą.

R.Zdančius paminėjo tris įvarčius įmušusį Vokietijos komandos puolėją Mario Gomezą: „Anksčiau nepastebėdavau jo žaidime nieko ypatingo. Bet jis turi savo veidą. Beveik visą mačą jo gali nematyti, tačiau vieną kartą jis įmuš įvartį“. Čempionato pradžioje daug kritikos sulaukė portugalų lyderis Cristiano Ronaldo, tačiau vėliau ir jis pademonstravo savo sugebėjimus. „Manau, jis vienas ištraukė rungtynes su olandais“, - akcentavo V.Liubšys.

Dingo baudiniai

Kiekviename dideliame futbolo turnyre dėmesio nusipelno teisėjai. Krenta į akis, jog per pirmąjį etapą buvo paskirtas tik vienas 11 metrų baudinys (pirmosiose Lenkijos - Graikijos rungtynėse), ir tas pats nebuvo įmuštas. Pakomentuoti šį fenomeną paprašėme tarptautinės kategorijos arbitro Gedimino Mažeikos.

„Negalėčiau pasakyti, kad teisėjai pasidarė labai atsargūs. Tiesą sakant, į akis net nekrito kokie nors kontroversiški momentai, kad būtų abejonės. UEFA dabar labai akcentuoja papildomus teisėjus. Jie stebi baudos aikštelę, ją mato daugiau akių. Galbūt tai lemia, kad žaidėjai yra atsargesni“, - svarstė G.Mažeika.

R.Zdančius baudinių visai nepasiilgo: „Ir ačiū Dievui, kad jų nėra. Aišku, jei yra šimtaprocentinis baudinys, niekur nedingsi. Bet šiaip dėl jų būna daug kalbų ir visokiausių nuomonių“.

Raudonų kortelių taip pat buvo nedaug, tik trys. „Reikia manyti, kad žaidėjai pasidarė drausmingesni. Krenta į akis, kad nėra ypač šiurkščių pražangų, kai aklai einama į koją“, - teigė G.Mažeika. Didžiausias skandalas kilo, kai ukrainiečių mače su anglais nebuvo įskaitytas šeimininkų įvartis. Vėliau paaiškėjo, kad toje situacijoje dar buvo ir nepastebėta nuošalė.

Vis dėlto šiemet dėl teisėjavimo kyla daug mažiau triukšmo nei per užpernai vykusį pasaulio čempionatą. „Manau, kad sistema su dviem papildomais teisėjais pasiteisino. Kitas dalykas - UEFA pastaruoju metu labai daug dėmesio skiria teisėjų parengimui. Manau, kad su kiekvienais metais teisėjavimo lygis yra aukštesnis“, - kalbėjo G.Mažeika.

Rezultatyviausi žaidėjai

(po pirmojo etapo)

Mario Gomez (Vokietija) 3 įvarčiai

Marijus Mandžukičius (Kroatija) 3 įvarčiai

Alanas Dzagojevas (Rusija) 3 įvarčiai

Fernando Torres (Ispanija) 2 įvarčiai

Cesc Fabregas (Ispanija) 2 įvarčiai

Petras Jiračekas (Čekija) 2 įvarčiai

Vaclavas Pilaržas (Čekija) 2 įvarčiai

Cristiano Ronaldo (Portugalija) 2 įvarčiai

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Sporto žmonės"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder