Eurolygos didžiojo ketverto ginklai paruošti

Eurolygos didžiojo ketverto ginklai paruošti

Šiandien Barselonoje prasidės Eurolygos finalo ketverto turnyras. Pusfinalyje Atėnų “Panathinaikos” kausis su Sienos “Montepaschi”, o Tel Avivo “Maccabi” - su Madrido “Real”. Trys iš keturių komandų praeityje yra ne kartą laimėjusios taurę. Ketvirtoji - “Montepaschi” - čempionės titulu pasigirti dar negali, tačiau ji Lietuvos krepšinio gerbėjams bene įdomiausia. Kartu su sienos ekipa dėl trofėjaus kovos Rimantas Kaukėnas ir Kšištofas Lavrinovičius.

Sienos “Montepaschi” (Italija)

Sunkumų ir išbandymų Sienos krepšininkams šį sezoną netrūko. Vasarą pasikeitė didelė žaidėjų dalis, paskui prasidėjo traumų epidemija. Bo Makalebas (Bo McCalebb) praleido visą “Top 16” etapą, Rimantui Kaukėnui kovo pradžioje atlikta kelio operacija. “Montepaschi” įveikė visus sunkumus, o ketvirtfinalyje pademonstravo tvirtą charakterį. Pralaimėjusi pirmąsias rungtynes Pirėjuje net 41:89, paskui komanda pasiekė tris pergales iš eilės. Mače su “Olympiakos” ekipoje atsirado ir naujų lyderių. Porą kartų sublizgėjo Malikas Herstonas (Malik Hairston), o sezono viduryje įsigytas Markas Jaričius vėl pradėjo žaisti kaip jaunystėje.

“Montepaschi” tris kartus pateko į ketvertą, bet nė karto nežaidė finale. 2003 ir 2008 m. Sienos komanda liko trečia, 2004 m. - ketvirta. Treneris Simonė Pjanidžanis (Simone Pianigiani) tiki, kad galima pakeisti isoriją. “Mano patirtis rodo, kad finalo ketverte gali atsitikti bet kas. Svarbiausia nesiblaškyti, nekreipti dėmesio į atmosferą, kuri tave supa, o susikaupti krepšiniui. Ketvirtfinalyje mano komanda pademonstravo charakterį, sugebėjimą iškęsti sunkumus ir spaudimą. Tai svarbios savybės, kurias atsivešime į Barseloną”, - sakė S.Pjanidžanis.

2008 m. pralaimėjimas buvo ypač skaudus. Pusfinalyje “Montepaschi” užtikrintai pirmavo, bet antroje rungtynių pusėje iššvaistė pranašumą ir nusileido “Maccabi”. “Atsimenu tas rungtynes, tarsi jos būtų vykusios vakar. Po jų negalėjau užmigti visą naktį. Šįkart esame pasirengę laimėti titulą, nors lengva nebus, ypač pusfinalyje”, - teigė K.Lavrinovičius.

DOSJĖ

Kelias į Barseloną: pirmame etape užėmė pirmą vietą C grupėje (8 pergalės/2 pralaimėjimai), “Top 16” etape užėmė antrą vietą G grupėje (4/2). Ketvirtfinalio serijoje 3-1 įveikė Pirėjo “Olympiakos”.

Titulai: 2002 m. Saportos taurės laimėtoja, penkis kartus Italijos čempionė.

Treneris - Simone Pianigiani.

Lyderiai: Rimantas Kaukėnas (12,2 tšk.), Bo McCalebb (12 tšk.), Kšištofas Lavrinovičius (11,8 tšk.), Malik Hairston (8,6 tšk.), Milovanas Rakovičius (7,9 tšk.).

Atėnų “Panathinaikos” (Graikija)

Kai kuriems favoritams šis sezonas pasibaigė labai skaudžiai. Po pirmo etapo pasitraukė Maskvos CASK, po ketvirtfinalio - Pirėjo “Olympiakos” ir “Barcelona”. Čempionės titulą gynusią “Barsą” eliminavo būtent “Panathinaikos”. Dabar Atėnų klubas atrodo rimčiausias pretendentas į trofėjų.

“Panathinaikos” neišvengė kluptelėjimų. Vienu iš nemalonių netikėtumų komandos gerbėjams buvo pralaimėjimas namie 67:68 Vilniaus “Lietuvos rytui”. Tačiau graikai turi du labai rimtus kozirius - patirtį ir stabilumą. Kostas Carcaris komandoje žaidžia 9-ą, Antonis Focis ir Maikas Batistas (Mike Batiste) - 8-ą, o Dimitris Diamantidis - 7-ą sezoną. Treneris Želko Obradovičius Atėnuose dirba dvyliktus metus. Jis yra tituluočiausias Eurolygos treneris. 1992 m. Ž.Obradovičius laimėjo turnyrą su Belgrado “Partizan”, 1994 m. - su Badalonos “Joventut”, 1995 m. - su Madrido “Real”. Paskui buvo keturios pergalės su “Panathinaikos”.

Komanda turi tikrą lyderį. D.Diamantidis buvo šeštą kartą išrinktas geriausiai besiginančiu Eurolygos žaidėju. Be to, šį sezoną jis tapo vedliu ir puolime. Ketvirtfinalio serijoje D.Diamantidžio rezultatyvumo vidurkis išaugo iki 18 tšk. Skaičių magija irgi palanki graikams. Per pastaruosius penkerius metus “Panathinaikos” arba visai nepatekdavo į finalo ketvertą, arba laimėdavo taurę. Laimėdavo būtent nelyginiais metais. Ž.Obradovičius nemano, kad praeities laimėjimai gali suteikti pranašumą. “Visos komandos turi tokias pačias galimybes laimėti trofėjų. Prieš 2-3 mėnesius galbūt niekas nebūtų pasakęs, kad kai kurios iš jų pasieks finalo ketvertą. Tačiau jos yra čia. Dabar svarbiausi dalykai bus traumos, fizinis pasirengimas, motyvacija ir noras laimėti”, - pažymėjo garsusis treneris.

DOSJĖ

Kelias į Barseloną: pirmame etape užėmė pirmą vietą D grupėje (7/3), “Top 16” etape užėmė antrą vietą E grupėje (4/2). Ketvirtfinalio serijoje 3-1 įveikė ekipą “Barcelona”.

Titulai: 1996, 2000, 2002, 2007 ir 2009 m. Eurolygos čempionė, 31 kartą Graikijos čempionė.

Treneris - Želko Obradovičius.

Lyderiai: Mike Batiste (12,9 tšk.), Dimitris Diamantidis (12,6 tšk., 6 rez. perd.), Drew Nicholas (9,9 tšk.), Romain Sato (8,9 tšk.), Antonis Focis (8,3 tšk.).

Tel Avivo “Maccabi” (Izraelis)


Krepšinio sirgaliai puikiai atsimena 2004-2005 m., kai Šarūno Jasikevičiaus vedama Tel Avivo komanda dukart laimėjo Eurolygą. Vėliau “Maccabi” nežaidė taip įspūdingai, bet 2006 ir 2008 m. pralaimėjo tik finale. Vasarą klubo vadovai surado žmogų, galintį vesti į pergales. Deividas Blatas (David Blatt) 2004 m. buvo Pinio Geršono asistentas, vėliau išvyko iš Izraelio, bet pernai grįžo. Atrodo, kad grįžo ilgam. “Mes nenorėjome sukurti vienerių metų komandos. Norime sukurti kažką ateičiai. Pastaraisiais metais “Maccabi” keitė pernelyg daug žaidėjų, nebuvo tęstinumo. Kitais metais jūs pamatysite tęstinumą”, - žadėjo D.Blatas.

Nors ekipa sukurta ne vienai dienai, treneriui jau šį sezoną pavyko suburti pajėgų kolektyvą. “Maccabi” pirmauja Eurolygoje pagal rezultatyvumą (82 tšk.), dalijasi 1-2 vietas pagal rezultatyvius perdavimus (16) ir pagal perimtus kamuolius (9). Komanda žaidžia gražiai ir greitai. Ketvirtfinalyje visu gražumu suspindo Džeremio Pargo (Jeremy Pargo) žvaigždė. Jis vidutiniškai pelnė 17,25 tšk.

Visgi viena svarbi detalė iš mechanizmo iškrito. Ketvirtfinalio serijoje traumą patyrė Doronas Perkinsas. Ekipa prarado 9,5 tšk. per rungtynes, bet labiausiai D.Blatas vertina amerikiečio gynybą. “Labai gerbiu D.Diamantidį, bet manau, kad šį sezoną Doronas buvo geriausiai besiginantis žaidėjas. Mums jo trūko ir trūksta, bet turime pakeisti savo žaidimą ir laimėti be jo, kaip tai padarėme ketvirtfinalyje”, - pažymėjo treneris.

DOSJĖ

Kelias į Barseloną: pirmame etape užėmė pirmą vietą A grupėje (9/1), “Top 16” etape užėmė antrą vietą F grupėje (3/3). Ketvirtfinalio serijoje 3-1 įveikė Vitorijos “Caja Laboral”.

Titulai: 1977, 1981, 2004 ir 2005 m. Eurolygos čempionė, 2001 m. Suprolygos čempionė, 48 kartus Izraelio čempionė.

Treneris - David Blatt.

Lyderiai: Jeremy Pargo (13 tšk.), Sofoklis Schortsanitis (12,3 tšk.), Lior Eliyahu (11,3 tšk.), Chuck Eidson (8,9 tšk.), David Blu (8,6 tšk.).

Madrido “Real” (Ispanija)

Paradoksalu, bet tituluočiausia Europos komanda turės mažiausią dalyvavimo finalo ketvertuose patirtį. Paskutinį kartą “Real” laimėjo taurę 1995 m. Tuomet komandą treniravo Ž.Obradovičius, o joje rungtyniavo Arvydas Sabonis. Nuo 1996 m. Madrido klubas nežaidė finalo ketvertuose.


“Real” turi galingą priekinę liniją ir pirmauja Eurolygoje pagal atkovotus kamuolius (38,5). Komandos sudėtis lygi, aštuoni krepšininkai renka nuo 6 iki 11,5 tšk. Tačiau yra ir trūkumų. Sudėtis lygi, bet didelių žvaigždžių joje nėra. Garsiausia komandoje buvo trenerio Etorės Mesinos (Etorre Messina) pavardė. Po “Top 16” etapo krepšinio profesorius paliko ekipą. E.Mesinos vietą užėmęs Emenuelis Molinas (Emanuele Molin) daug kartų dalyvavo finalo ketverto varžybose, bet tik kaip vyriausiojo trenerio asistentas.

“Aš tik vairuoju mašiną, kurią sukūrė Etorė. Dirbau su juo 10 metų iš eilės, mūsų požiūris į krepšinį yra panašus. Kita vertus, po E.Mesinos išėjimo pokyčiams ir nebuvo laiko”, - pripažino E.Molinas. “Real” sunkiausiai iš finalo ketverto dalyvių įveikė ketvirtfinalio etapą. Yra dar vienas faktorius, nežinia kaip paveiksiantis karališkąjį klubą. Finalo ketverto varžybos vyks Ispanijoje, bet “Real” tikrai nesijaus kaip namie. Juk žaisti teks amžinos varžovės “Barsos” arenoje.

DOSJĖ

Kelias į Barseloną: pirmame etape užėmė antrą vietą B grupėje (6/4), “Top 16” etape užėmė pirmą vietą G grupėje (5/1). Ketvirtfinalio serijoje 3-2 įveikė Valensijos “Power Electronics”.

Titulai: 8 kartus Eurolygos čempionė, 4 kartus Saportos taurės laimėtoja, 2007 m. ULEB taurės laimėtoja, 1988 m. R.Koračo taurės laimėtoja, 30 kartų Ispanijos čempionė.

Treneris - Emanuele Molin.

Lyderiai: Sergio Llull (11,5 tšk.), Antė Tomičius (9,7 tšk.), Clay Tucker (9,3 tšk.), Felipe Reyes (8,4 tšk.), Nikola Mirotičius (7 tšk.).

Romualdas Brazauskas, teisėjas:

“Iššauti” gali “Maccabi”

Žiūrint į tai, kaip šį sezoną žaidė “Panathinaikos” ir “Montepaschi”, jėgų santykis šiame pusfinalyje atrodo maždaug vienodas. Gal “Panathinaikos” turi mažą pranašumą, nes jie turi labai patyrusį ir tituluotą trenerį. Jų dalyvavimo finalo ketvertuose patirtis yra didesnė. Kita vertus, Sienos komanda įrodė, kad gali prisikelti ir tada, kai atrodo sugniuždyta. Šansus vertinu vienodai.

Manau, kad “Maccabi” ir “Real” poroje didesni yra Tel Avivo klubo šansai. Pagal pajėgumą komandos irgi maždaug lygios, bet kol kas Madrido ekipa nerodė stabilaus žaidimo, kuris leistų tikėtis pergalės Eurolygoje. Nepamirškime ir to, kad “Maccabi” finalo ketvertuose dažniausiai sulaukia labai didelio sirgalių palaikymo. Iš Izraelio visada atvažiuoja daug žiūrovų. Jei reikėtų iš visų keturių turnyro komandų išskirti vieną, sakyčiau, kad gali “iššauti” “Maccabi”.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder