Eurolygoje netrūks debiutantų ir lietuvių

Eurolygoje netrūks debiutantų ir lietuvių

Kai ateinančią savaitę prasidės Eurolygos kovos, Lietuvos krepšinio gerbėjai turės už ką sirgti. Lietuviai žais ne tik Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Lietuvos ryto“ gretose. Devynis mūsų šalies krepšininkus įregistravo užsienio klubai. Varžybos bus įdomios dėl dar vieno aspekto. Palyginti su praėjusiu sezonu, turnyre pasikeitė net trečdalis klubų.

Tradicijos ir naujovės

Nuo Eurolygos įkūrimo varžybų sistema daug kartų keitėsi, bet šią vasarą didelių pokyčių buvo išvengta. 24 komandos vėl padalytos į keturias grupes. „Top 16“ etape ekipos vėl bus suskirstytos į dvi grupes. Nesikeis ir atkrintamųjų varžybų sistema. Ketvirtfinalyje bus žaidžiama iki trijų pergalių, o sezono kulminacija taps finalo ketverto turnyras, kuris gegužės 16-18 d. vyks Milane (Italija).

Vienintelis pokytis varžybų sistemoje yra tas, kad aštuonios po pirmojo etapo iškrisiančios komandos keliaus į Europos taurės turnyrą. Visgi negalima teigti, kad Eurolyga per metus nepasikeitė. Penki klubai joje žais pirmą kartą per savo istoriją. Debiutantai bus Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“, Kijevo „Budivelnik“, Miuncheno „Bayern“, Nantero JSF ir Zeliona Guros „Stelmet“ klubai.

Dar trys komandos - Stambulo „Galatasaray“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Strasbūro SIG - į elitinį turnyrą grįžo po pertraukos. Galima ilgai svarstyti, ar Eurolygoje žaidžia pačios stipriausios žemyno ekipos. Keli Rusijos ir Turkijos klubai turbūt dar labiau pakeltų varžybų lygį, tačiau lygos vadovybei rūpi ne tik tai. Jai rūpi ir Prancūzijos, Vokietijos bei Ukrainos rinkos. Todėl vardiniai kvietimai buvo įteikti Strasbūro, Miuncheno ir Kijevo klubams.

Daugiau mūsiškių

Praėjusį sezoną Eurolygos komandose žaidė nedaug legionierių iš Lietuvos. Jų buvo tik keturi: Šarūnas Jasikevičius („Barcelona“), Martynas Pocius (Madrido „Real“), Jonas Mačiulis (Atėnų „Panathinaikos“) ir Martynas Gecevičius (Pirėjo „Olympiakos“). Įdomu, kad trys iš minėtų krepšininkų grįžo namo ir Eurolygoje žais savo šalies klubuose. Komandos nepakeitė tik J.Mačiulis.

Šį sezoną užsienio ekipose žais devyni Lietuvos krepšininkai: Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis (abu - Malagos „Unicaja“), Dariušas Lavrinovičius, Michailas Anisimovas (abu - „Budivelnik“), Mantas Kalnietis, Simas Jasaitis (abu - „Lokomotiv-Kuban“), Linas Kleiza (Stambulo „Fenerbahce Ulker“), Mantas Česnauskis („Stelmet“) ir J.Mačiulis.

Keliai vėl susikirto

Didžiausias Lietuvos sirgalių dėmesys bus nukreiptas į B ir D grupes, jose rungtyniaus mūsų klubai. „Žalgirio“ B grupėje laukia keturios komandos, su kuriomis teko žaisti ir praėjusį sezoną. Su Milano „Emporio Armani“ kauniečiai susidūrė pirmajame etape, su „Real“ ir Bambergo „Brose Baskets“ - „Top 16“ varžybose. Net keturis kartus „Žalgiris“ susitiko su Stambulo „Anadolu Efes“. Turkai buvo žalgiriečių varžovai ir pirmajame, ir „Top 16“ etapuose.

Žalgiriečiai praėjusį sezoną laimėjo 7 iš 10 mačų su šiomis ekipomis. Kartą buvo nusileista Stambulo, du kartus - Madrido krepšininkams. Žinoma, tai nieko nereiškia, nes per vasarą sudėtys daugelyje klubų gerokai pasikeitė. Išimtis iš taisyklės yra „Real“. Eurolygos vicečempionu ir Ispanijos čempionu tapęs karališkasis klubas stengėsi išlaikyti krepšininkus, o ne ieškoti naujų.

Iš Madrido išvyko M.Pocius, Mirza Begičius ir Karlosas Suaresas (Carlos Suarez), bet nė vienas iš jų nebuvo komandos lyderis. Ekipą papildė du vidurio puolėjai - graikas Joanis Burusis ir tunisietis Salahas Medžri (Salah Mejri). Visateisiu „Real“ nariu tapo buvęs žalgirietis Tremelas Dardenas (Tremmell Darden), kuris persikėlė į Madridą dar praėjusį sezoną, bet negalėjo žaisti Eurolygoje. Galima drąsiai teigti, kad „Real“ bus pagrindinis pretendentas į pirmąją vietą B grupėje.

Lietuvis Strasbūre

Į aukštas vietas pretenduos Stambulo ir Milano klubai. Praėjęs sezonas jiems baigėsi nusivylimais. „Anadolu Efes“ Turkijos čempionate pralaimėjo pusfinalyje, „Emporio Armani“ Italijos pirmenybėse - ketvirtfinalyje. Nenuostabu, kad šiose komandose pasikeitė daug krepšininkų. Milane buvo pakeistas ir treneris. Vietoj garsiojo Serdžijaus Skariolo (Sergio Scariolo) prie ekipos vairo stojo Luka Bančis (Luka Banchi).

Tiek treneris, tiek žaidėjai Deividas Mosas (David Moss) ir Kristianas Kanguras į Milaną persikėlė iš Sienos „Montepaschi“. Kiti svarbūs naujokai yra Si Džei Volesas (C.J.Wallace), Kertis Džerelsas (Curtis Jerrels), Markesas Heinsas (Marquez Haynes) ir NBA patirties turintis jamaikietis Samardas Samuelsas.

„Anadolu Efes“ neteko Džordano Farmaro (Jordan Farmar), Sašos Vujačičiaus ir Keremo Tunčerio. Du pirmieji buvo lyderiai, bet žaidė nestabiliai, todėl negalima teigti, kad Stambulo klubas labai daug prarado. Pakeisti išėjusius krepšininkus bandys Zoranas Planiničius, Kostas Vasiliadis ir Europoje dar niekuo nepasižymėjęs amerikietis Skotis Hopsonas (Scotty Hopson).

Jei „Žalgiriui“ nepavyks aplenkti garsiausių grupės klubų, dėl ketvirtosios vietos kauniečiai tikriausiai turės kovoti su „Brose Baskets“ ir Strasbūro SIG. Prancūzijos vicečempionė Strasbūro ekipa praėjusį sezoną apskritai nežaidė tarptautiniuose turnyruose, bet pažiūrėti į ją bus įdomu. SIG garbę gins trys Europos čempionai - treneris Vensanas Kolė (Vincent Collet), įžaidėjas Antuanas Dio (Antoine Diot) ir vidurio puolėjas Aleksis Ažensa (Alexis Ajinca). Be to, Strasbūre žais lietuviško kraujo turintis amerikietis Timas Abromaitis.

Sudėtinga užduotis

„Lietuvos rytas“ pernai nepateko į antrąjį etapą, nors grupė buvo bene silpniausia Eurolygoje. Šiemet vilniečių sudėtis atrodo stipresnė, bet užduotis dėl to nebus lengvesnė. D grupėje nebent Belgrado „Crvena Zvezda“ gali tapti lengviau įkandamu grobiu, kitos komandos mače su Vilniaus klubu bus vadinamos favoritėmis.

„Panathinaikos“ yra šešiskart Eurolygos čempionas. Pavasarį Atėnų klubas iškovojo auksą savo šalyje, tačiau iš Eurolygos pasitraukė po ketvirtfinalio. Vienintelis rimtas komandos nuostolis yra Sofoklio Skorcaničio išėjimas į Tel Avivo „Maccabi“. Visgi galingasis vidurio puolėjas praėjusį sezoną kartais padarydavo daugiau žalos, nei duodavo naudos, todėl ir jo Atėnuose vargu ar labai pasiilgs. Į „Panathinaikos“ vasarą grįžo klubo senbuviai Antonis Focis ir Maikas Batistė (Mike Batiste), atvyko dar vienas aukštaūgis Lukas Mavrokefalidis.

„Maccabi“ taip pat iškrito iš Eurolygos ketvirtfinalyje, tačiau tai netapo staigmena. Deivido Blato (David Blatt) treniruojamos komandos sudėtis buvo vidutiniška. Šiemet ji atrodo geresnė, nes Tel Avive žais S.Skorcanitis, buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas Tairisas Raisas (Tyrese Rice) ir buvęs „Barcelona“ puolėjas Džo Inglsas (Joe Ingles).

Įkandamas riešutas gali būti Vitorijos ekipa „Laboral Kutxa“. Nors klubas turi senas tradicijas, iš visų jo krepšininkų žvaigžde galima pavadinti tik Andresą Nosionį (Andres Nocioni). Vasarą iš Vitorijos išvyko keli pajėgūs krepšininkai, todėl pavojingesnis varžovas kol kas atrodo „Lokomotiv-Kuban“. Europos taurę iškovojęs Krasnorado klubas prarado labai svarbų krepšininką - į NBA persikėlusį Niką Kalatesą. Tačiau tai yra vienintelis rimtas nuostolis, o naujokai Markusas Viljamsas (Marcus Williams) ir Krunoslavas Simonas tapo gera kompensacija.

Turkų ambicijos

Čempiono vardą Eurolygoje gins Pirėjo klubas „Olympiakos“, bet ne jis yra galingiausias popieriuje. Jei viską lemtų garsios pavardės, pagrindiniais pretendentais į titulą reikėtų vadinti tris A grupės komandas - Maskvos CSKA, „Barcelona“ ir „Fenerbahce Ulker“.

CSKA ir „Barcelona“ praėjusį sezoną pateko į finalo ketvertą, tačiau patyrė nesėkmes pusfinalyje ir tenkinosi kova dėl trečiosios vietos. Ją 74:73 laimėjo Maskvos krepšininkai. CSKA vadovybę tenkina tik pirma vieta, todėl po sezono vėl nebuvo pagailėta pinigų. Maskvos komandą papildė Džeremis Pargas (Jeremy Pargo), Kailas Hainsas (Kyle Hines) ir Vitalijus Fridzonas. Pagrindiniais „Barsos“ pirkiniais tapo Kostas Papanikolau, Mačiejus Lampė, Boštjanas Nachbaras, Džo Dorsis (Joe Dorsey) ir Džeikobas Pulenas (Jacob Pullen).

Daugiausiai triukšmo žaidėjų rinkoje vasarą pridarė „Fenerbahce Ulker“. Praėjusį sezoną be skrupulų išlaidavęs Stambulo klubas pralaimėjo Turkijos čempionato ketvirtfinalyje, o Eurolygos „Top 16“ etape savo grupėje liko paskutinis - aštuntas. Komanda buvo negailestingai „iššluota“, bet ją paliko tik vilčių nepateisinusios žvaigždės.

Bo Makalebas (Bo McCalebb), Bojanas Bogdanovičius ir Emiras Preldžičius toliau gina „Fenerbahce Ulker“ garbę, prie jų prisidėjo L.Kleiza, Nemanja Bjelica, Luka Žoričius ir Gašperas Vidmaras. Visgi svarbiausi šiuo atveju yra ne žaidėjų pasikeitimai. Prie komandos vairo stojo „Panathinaikos“ pergalių kalvis Želkas Obradovičius, o su šiuo treneriu net ir vidutinis klubas būtų pavojingas.

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Sporto gyvenimas"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder