"Euro 2012" pusfinalis: kaimynų mūšis

"Euro 2012" pusfinalis: kaimynų mūšis

14-asis Europos futbolo čempionatas artėja prie savo apogėjaus. Šiandien vakare Donecke pirmajame pusfinalyje grumsis Ispanijos ir Portugalijos rinktinės.

Ketvirtasis pusfinalis

Ispanai per visą savo dalyvavimo Europos čempionatuose istoriją pusfinaliuose žaidė tris kartus - ir iškovojo tris pergales. 1964 m. jie įveikė Vengriją, 1984 m. - Daniją (po baudinių serijos), o 2008 m. - Rusiją. Tris kartus į stipriausių Europos čempionato komandų ketvertuką pateko ir portugalai, bet į finalą prasiveržti jiems pavyko tik kartą. 1984 ir 2000 m. juos pusfinalyje sustabdė prancūzai, o 2004 m. Portugalija palaužė Olandijos futbolininkus.

Prieš šį Europos čempionatą futbolo ekspertai be didesnių dvejonių į finalą delegavo Ispanijos rinktinę. C grupėje žaidę ispanai užėmė pirmą vietą. Jie lygiosiomis 1:1 sužaidė su italais, 4:0 sutriuškino airius ir 1:0 įveikė kroatus. Ketvirtfinalyje Ispanijos rinktinė 2:0 susitvarkė su Prancūzijos ekipa.

B grupėje žaidę portugalai nesėkmingai pradėjo varžybas, pirmajame ture jie 0:1 pralaimėjo Vokietijos rinktinei. Tačiau po šio pralaimėjimo sekė trys pergalės: 3:2 įveikti danai, 2:1 - olandai, o ketvirtfinalyje 1:0 nugalėti čekai. Paskutinėse dvejose rungtynėse įvarčius pelnė Portugalijos rinktinės lyderis Krištianas Ronaldas (Cristiano Ronaldo).

K. Ronaldas prieš Ispaniją


Buvęs Vilniaus „Žalgirio“ ir Lietuvos rinktinės futbolininkas Valdas Ivanauskas įsitikinęs, kad ispanai neleis pasireikšti Portugalijos rinktinės lyderiui ir iškovos pergalę. „Portugalijos rinktinė yra brandi komanda, be to, šiame čempionate jos žaidimo kreivė nuosekliai kyla į viršų. Tą patį galima pasakyti ir apie K.Ronaldą. Mačai su Olandija ir Čekija parodė, kad jis gali pelnyti įvarčius ir vesti savo komandą į pergales, - teigė V.Ivanauskas. - Tačiau susitikimas su Ispanija jam nieko gero nežada. Ispanai puikiai pažįsta K.Ronaldą, žino jo stipriąsias ir silpnąsias puses. Neabejoju, kad tai padės jiems sustabdyti Portugalijos rinktinės lyderį“.

2010 m. Pietų Afrikoje vykusio pasaulio čempionato aštuntfinalyje Ispanija 1:0 įveikė Portugaliją. Tada ispanai sėkmingai neutralizavo K.Ronaldą, priversdami jį didesnę rungtynių dalį žaisti be kamuolio. Ir šiame čempionate bent du trečdalius rungtynių laiko kamuolį kontroliuojantys ispanai nuolaidų portugalams daryti nežada.

„Jei nori įveikti ispanus, privalai atimti iš jų kamuolį ar bent jau neleisti jiems dominuoti aikštėje. Kad tai yra įmanoma, parodė Italijos rinktinė. Pirmame grupės mače italai sužaidė lygiosiomis su ispanais. Be abejo, ispanų techninės galimybės yra geresnės, bet italai beveik visas rungtynes aktyviai juos „spaudė“ ir neleido laisvai kontroliuoti kamuolio. Svarbiausias klausimas - ar portugalams užteks jėgų tokiam žaidimui“, - samprotavo V.Ivanauskas.

Ispaniškas futbolas

Per savo karjerą Ispanijoje ir Portugalijoje rungtyniavęs Edgaras Jankauskas abejoja portugalų galimybėmis primesti ispanams savo žaidimo stilių. „Aišku, atimti kamuolį iš ispanų galima, bet klausimas - o ką toliau su juo daryti? Jei po dviejų trijų perdavimų kamuolys vėl atiteks ispanams, tai visas tas „presingas“ neteks prasmės. Be abejo, būtų įdomu pamatyti, kaip reaguotų ispanai, jei kas nors pamėgintų primesti jiems jų pačių žaidimą. Klausimas - ar portugalai ryšis tokiam akibrokštui?“ - kalbėjo E.Jankauskas.

Nors Ispanijos rinktinės propaguojamas futbolo stilius pastaruoju metu sulaukė kritikos, futbolo specialistai neabejoja jo tikslingumu. „Aš žinau, kokio meistriškumo ir sugebėjimų reikia, kad futbolininkai galėtų taip kontroliuoti kamuolį. Man toks žaidimas tikrai nėra nuobodus. Pagaliau net ir atlikdami kelias dešimtis perdavimų ispanai ieško galimybės surengti aštresnį išpuolį, o ne tik pasyviai laiko kamuolį“, - tvirtino E.Jankauskas.

„Trumpais perdavimais ir nuolatiniu futbolininkų judėjimu aikštėje pagrįstas žaidimas ispanams atnešė pergales Europos ir pasaulio čempionatuose, taip pat ir šiame čempionate atvedė juos į pusfinalį. Kartais toks futbolas žiūrovams nepatinka, gal jis ir nuobodokas, bet tokį žaidimo lygį reikia pasiekti. Kodėl ispanai turėtų keisti tai, kas jiems padeda pasiekti puikių rezultatų?“ - retoriškai klausė V.Ivanauskas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder