„Dragūno" mokinys - Čempionų lygos čempionas

„Dragūno" mokinys - Čempionų lygos čempionas

Klaipėdos "Dragūno" rankinio mokyklą išėjęs rankininkas Jonas Truchanovičius pasiekė iki šiol skambiausią Lietuvos rankinio istorijoje pasiekimą - tapo pirmuoju lietuviu, rungtyniavusiu Čempionų lygos finalo ketverto varžybose ir ten iškovojusiu čempiono titulą.

Nuo 2010 iki 2015 metų Klaipėdoje rankinį žaidęs ir su "Dragūnu" penkiskart Lietuvos čempionu tapęs J. Truchanovičius pajėgiausios lygos Europoje čempionu tapo su Prancūzijos "Montpellier" klubu. Lietuvio atstovaujama komanda Kelne (Vokietija) vykusiame vyrų rankinio Čempionų lygos finale rezultatu 32:26 (16:13) nugalėjo kitą Prancūzijos ekipą - "HBC Nantes".

Finale J. Truchanovičius į vartus metė penkis kartus ir pelnė vieną įvartį.

Pusfinalyje "Montpellier" ekipa rezultatu 28:27 (14:11) nugalėjo praėjusių metų čempionę Skopjės "Vardar" (Makedonija) komandą.

Tame mače Lietuvos rankininkas pelnė 3 įvarčius.

J. Truchanovičius per visą Čempionų lygos sezoną pelnė 61 įvartį ir buvo vienas kertinių "Montpellier" žaidėjų.

Išsipildė svajonė

"Mano didžiausia su rankiniu susijusi svajonė - atstovauti Lietuvos rinktinei ir žaisti Čempionų lygos finale", - dar 2012 metais balandžio mėnesį duodamas interviu "Vakarų ekspresui" sakė J. Truchanovičius.

Ir štai praėjusį savaitgalį šio rankininko svajonė išsipildė su kaupu.

Nenuostabu, kad J. Truchanovičiaus gyvenimo kredo: "Svarbiausia tikėti." Būtent tikėjimas, žinoma, ir užsispyrimas bei juodas darbas jį atvedė į iki šiol neregėtas aukštumas.

2012 metais, kai J. Truchanovičiui dar buvo vos 18 metų, "Vakarų ekspresui" jis papasakojo, kaip susidomėjo rankiniu, ir atskleidė daug įdomių detalių.

"Nuo vaikystės išsiskirdavau ūgiu ir nuolat buvau viliojamas lankyti krepšinį, tačiau visgi rankinis man yra arčiau širdies", - pabrėžė 205 cm ūgio žaidėjas.

J. Truchanovičius nuo vaikystės aktyviai domėjosi NBA, anksčiau net rinkdavo laikraščių, žurnalų iškarpas, plakatus su geriausiais aukščiausiosios JAV krepšinio lygos žaidėjais. Taip pat jam teko žaisti ir Lietuvos moksleivių krepšinio lygoje.

"Būna žmonių, kurie pažiūrėję į mane pamano, kad esu krepšininkas. Kai einu pro kokias nors duris, dažniausiai turiu pasilenkti, nes netelpu pro durų staktas. Kartais iš įpročio susilenkiu, kadangi jau esu ne kartą susitrenkęs galvą", - šypsodamasis prieš šešerius metus pasakojo buvęs dragūnietis.

Gimė rankininkų šeimoje

J. Truchanovičius prisimena pirmąją savo rankinio treniruotę ir tai, kad rankinis lydi jo šeimą daugybę metų.

"Į rankinį patekau visiškai atsitiktinai. Su šeima kraustėmės gyventi iš daugiaaukščio į nuosavą namą. Man teko pereiti į kitą mokyklą. Susipažinau su klasioku, kuris lankė rankinį ir man pasiūlė lankyti. Parėjęs iš mokyklos namo, mamai pasakiau, kad noriu pradėti sportuoti. Pats net nežinojau, kokia tai sporto šaka. Tuomet man mama pasakė, kad ji jaunystėje lankė rankinį, taip pat rankininkai buvo jos broliai. Mama kitą dieną atsitiktinai mieste sutiko rankinio trenerį Sigitą Norvilą ir pasakė mano norus. Taip ir prasidėjo mano sportininko karjera. Iš pradžių Šiauliuose žaidžiau įvairaus amžiaus rinktinėse, vėliau - I lygoje atstovavau Šiaulių "Liumeno" komandai. Po kurio laiko sulaukiau "Žemaitijos dragūno" (dabar - "Dragūnas". Aut. past.) trenerio Artūro Juškėno kvietimo atvykti į jo vadovaujamą komandą", - karjeros pradžią prisiminė J. Truchanovičius.

Daugelis Klaipėdos rankinio sirgalių puikiai pamena penkis sezonus "Dragūno" ekipoje rungtyniavusį J. Truchanovičių, kuris išsiskyrė ūgiu, aikštės matymu ir galingu metimu.

[CITATA]

Jis vieną sezoną rungtyniavo net su kaklo įtvaru.

"Mane kamavo peties trauma. Perpūtė ar užspaudė kaklo raumenėlį ir prasidėjo skausmai. Beveik visą sezoną rungtyniavau su kaklo įtvaru. Draugai juokdavosi ir sakydavo, kad žaidžiu su antkakliu. Iš pradžių su įtvaru rungtyniauti buvo sudėtinga - nuolat trūkdavo oro, be to, tekdavo ir gerokai paprakaituoti. Na, rungtyniauti su įtvaru - menkas malonumas", - prisiminė J. Truchanovičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder